Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleistä

Hopperin taru alkaa vuodelta 1991,
Tunturi Hopper takaapäin
jolloin Tunturin suunnittelijoiden aikomuksena oli kehittää nuorisolle "täydellinen pienipyöräinen", joka on kotonaan niin asvaltilla kuin maastossa. Eli siis kotimainen kilpailija Honda Monkey:lle ja Suzuki PV:lle. Siitä ei kuitenkaan tullut suurta menestystä, Tunturi oli kyllä panostanut valoihin ja ohjausvälineisiin, mutta Hopperissa oli sama huono italialainen koneen alakerta kuin Tunturi Tigerissä.

Tehot moposta vietiin huonolla pytyllä ja pakoputkella, ja osiakin on vaikea saada (varsinkin viritysosia). Hopperin valmistus aloitettiin vuonna 1991 ja lopetettiin samalla kun Tunturi lopetti muuidenkin mopojen valmistuksen 1996, viimeinen vuosimalli oli siis -97.

Viritys

Tämä osasto on jokaisen omalla vastuulla, en ole siis vastuussa jos joudut hankaluuksiin laittoman moposi kanssa.

Poraa tai viilaa imukaulaa isommaksi. Älä kuitenkaan poraa liikaa, koska joku suunnittelija on keksinyt tehdä imukaulan kylkeen läven joka avautuu jos poraa liikaa (ei kaikissa).

Tunturi Hopper edestäpäin

Vaihda liian pieni vakiokaasari Dellorto SHA:han. Niitä on 14, 15 ja 16 millisinä ja ne ovat halpoja. SHA on helpoin kaasutinvalinta koska se käy vakioimukaulaan. Isomman kaasuttimen kanssa imukaulaa pitää suurentaa! Toinen helppo vaihtoehto Hopperiin on kalliimpi Dellorto PHBG, jota saa 16, 18 ja 20 millisinä. PHBG:n kanssa käy Tunturi Supersportin PHBG-imukaula. Isompi kaasutin nostaa kierrosaluetta ja bensankulutusta. Vakiopytylle sopivin kaasutin on 14-16 millinen. Varaa aina tarpeeksi suuttimia oikeiden säätöjen aikaansaamiseksi (hyvillä säädöillä saa enemmän tehoa ja moottorikin kestää paremmin).

SHA:n kanssa säätämistä: Poistaa kumitörö ilma-aukosta satulan alta ja poraa reikää tarvittaessa suuremmaksi tai käytä kaasarin omaa ilmanputsaria joka tulee kaasarin mukana (metalliverkko). Laita pelkkä metalliverkko ilmanputsarin kumin alle ja poista alkuperäinen ilmansuodatin ja tee reikäkansi satulan alle, ettei tarvitse porailla koko runkoa seulaksi. Reikäkannen voi tehdä vaikka pellistä. Jos tulee porailtua liikaa reikiä niin ei muuta kuin teippiä päälle.

Pakari on sen verran huono, että kannattaa laittaa joku Tigerin tehari (tarvii ainoastaan kiinnikettä muokata) tai jotain paikalleen. Joka tapauksessa alkukäyrä on niin pilli, että siitä ei hyvää saa tekemälläkään. Takavaimentimen ja pakotiivisteen voi surematta poistaa jos et teharia tee. Tiivisteen ja takavaimentimen poisto ei vaikuta ääneen mitään, mutta tuo hieman vääntöä.

Vaihda välityksiä. (esim. 14-piikkinen eteen, eturatas on sama kuin Tigerissa).


Hopperin saa kulkemaan vaihtamalla tekniikka Tigerin tekniikkaan, eli laita hopperiin Tiger Airin 75cc pytty (sopii suoraan), Dellorton PHBG 20mm kaasari, imukaula ja Power-Filter sekä Tigerin tehari. Sahaa alkuperäisen ilmanputsarin törö pois jotta saat filtterin mahtumaan paikalleen. Vaihda välityksiä: eteen 15 piikkinen ja taakse 28 piikkinen. AX:n eturatas kuulemma sopii kun tunkee väliin jonkun prikan, mutta joudut tekemään loven magneeton koppaan, koska ratas ei mahdu muuten. Ax:n rattaita saa 17 piikkisiä. Tällaista rääkkiä Hopperin alakerta ei tosin kestä kauaa, joten voisi olla järkevää ostaa Airin 50 cc pytty (tai viilata vakiopyttyä) ja 16-18 mm kaasutin teharin kanssa. Nilläkin pitäisi sopivien välitysten kanssa mennä 80-90 km/h.

Tekniset tiedot

Moottori: Moto Morini FM/T4
Myyty vuosina: 1991-1996
Moottorin tyyppi: 2-tahti
Iskutilavuus: 49,8cc
Sylinterin halkaisija: 39 mm
Iskun pituus: 41,9 mm
Puristussuhde: 9:1
Jäähdytys: Ilma
Suurin teho, kW/r/min: 1,36/5000
Kaasuttimen merkki ja malli: Dellorto SHA 14.9
Pääsuutin: 43
Polttoainesekoitus %: 2
Polttoainesäiliön tilavuus: 5,5L
Vaihteet: 4
Kytkin: Märkä monilevy
Sytytysjärjestelmä: Kärjetön CDI
Jännite: 12V
Sytytystulppa: Bosch W4AC
Mopon pituus: 1440 mm.
Akseliväli: 1000mm.
Maavara: 160mm.

Muuta

Keskustelua kyseisestä mopomallista löydät täältä

Mopomallin hyvistä ja huonoista puolista artikkeli: Mopomallien hyviä ja huonoja puolia#Hopper

Mopon kuristukset ja niiden poisto: tästä

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista