Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Samuel Hamilton "Sammy" Miller, MBE, syntynyt 11. marraskuuta1933 Belfastissa, Pohjois-Irlannissa, on mp-urheilun monilahjakkuus. Hän on tunnettu etenkin trial- eli maastotaitoajon mestarina (11 Iso-Britannian mestaruutta, kaksi Euroopan mestaruutta), mutta osallistui etenkin uransa alkuvaiheessa myös ratamoottoripyörien kilpailuihin. Hän oli vuoden 1957 WGP-sarjan pronssisijalla 250ksm-luokassa FB Mondialilla, Pohjois-Irlannissa ajetun ja Iso-Britanniassa suuresti arvostetun North West 200-kilpailun kaksinkertainen voittaja, ja osallistui myös Mansaaren TT-ajoihin Lightweight- eli 250ksm-luokassa vuosina 1955-1958.

Aluksi niin rata- kuin trial-kilpailuihin brittipyörillä, pääasiassa Arielilla osallistuttuaan, ja Arielin tultua osaksi suurta BSA-ryhmää vuonna 1964, hän siirtyi Bultaco (CEMOTO) lle. Miller loi legendan mukaan 12 päivässä kaksitahtista Bultaco-moottoria käyttäen uudenaikaisen trialpyörän esi-isän, "Sherpa T":n, mistä tulisi valtava menestys sekä esikuva muillekin valmistajille (myös muut espanjalaisvalmistajat kuten Montesa ja Ossa keskittyisivät maastolajeihin, ylivertaisilla resursseilla toimivien suurten japanilaisyhtiöiden vallattua moottoriradat). Suomen Yrjö Vesterinen keräisi mittavan määrän niin kansallisia kuin MM-mestaruuksia Bultaco Sherpoillaan. Uransa loppuvaiheessa Sammy Miller siirtyi Hondalle luomaan sille uuden trial-pyörien malliston. Hän on "eläkkeelläkin" yhä osallistunut kilpailutoimintaan, ja voittojen määräksi arvioidaan noin 1.400 kappaletta.

Jätettyään aktiiviuransa Sammy Miller perusti nimeään kantavan mp-museon (kotisivu (englanniksi) Iso-Britannian Hampshire-kreivikunnan New Miltonissa (Bournemouthista itään, lähellä Kanaalin rannikkoa). Museolla on erittäin merkittävä kilpamoottoripyörien kokoelma (mm. eräs Moto Guzzin harvoista V8-raasereista, Norton-raasereiden helmenä kuuluisa "Kneeler"), ja eräänä erikoisuutena esillä olevat moottoripyörät ovat paitsi pääasiassa käyttökuntoisia, niillä myös suoritetaan aika ajoin näytösajoja.

Sammy Miller lyötiin MBE-ritariksi vuonna 2009 Uudenvuoden juhlallisuuksissa.

Esittelyjuttu koostettu pääasiassa Wikipedia-kirjoituksista, siksi GFDL:


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista