Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Harold Martin Lampkin (syntynyt 28.12.1950, Silsden (West Yorkshire) - kuollut 2.4.2016) oli brittiläinen moottoripyöräurheilija. Hän kilpaili monissa maastomoottoripyöräilyn luokissa, mutta oli erityisesti maastotaitoajon eli trialin merkkihenkilö. Martin Lampkin voitti vuonna 1975 FIM:n ensimmäisen Trial-maailmanmestaruuden. Maastotaitoajon balettimaisen ylväyden ja akrobaattisen hienovaraisuuden sijaan Lampkin käytti kilpailuissa hyväkseen silkkaa liikevoimaa ja vahvoja lihaksiaan suoriutuakseen vaikeista trial-jaksoista. Hän kuoli vuonna 2016 syöpään.

Martin oli nuorin kolmesta Lampkin-veljeksestä, ja myös Arthur ja Alan Lampkin olivat menestyneitä kuljettajia moottoripyörien ratakilpailuissa: kummatkin vanhemmat veljet ajoivat BSA:n tehdastiimissä 1960-luvulla. Martin herätti huomiota taitavana trialkuljettajana 1970-luvulla. Bultaco (CEMOTO)-yhtiön perustaja-omistaja Francisco Bultó havaitsi lahjakkuuden, ja pestasi Lampkinin tehdastiimiinsä. Lampkin saavutti EM-pronssia 1972, ja voitti vuonna 1973 sekä Euroopan- että Iso-Britannian trialmestaruuden. EM-sarjaa pidettiin tuolloin maailmanmestaruuden veroisena, sillä MM-sarjaa alettiin järjestää vasta vuonna 1975, kun maastotaitoajosta oli tullut maailmanlaajuinen trendi. Lampkin voittikin vuonna 1975 ensimmäisen trialin MM-tittelin, ja hän oli myös seuraavina vuosina eräs Yrjö Vesterisen kovimmista vastustajista. Menestys jatkui aina vuoteen 1980 asti, jolloin Bultaco ajautui talouskriisiin. Uransa viimeiset vuodet Lampkin kilpaili SWM (mp)-yhtiön kalustolla, ja hän lopetti kilpailemisen vuonna 1982.

EM- ja MM-menestyksensä lisäksi Lampkin voitti Scott Trial-kilpailun 1977, 1978, 1981 ja 1982, Scottish Six Days Trialin vuosina 1976, 1977 ja 1978, sekä Iso-Britannian kansallisen trialmestaruuden 1973, 1978 ja 1980. Ajokalustona olivat Bultacon ja SWM:n lisäksi alussa BSA, Francis-Barnett, Greeves ja Suzuki, viime vuodet Montesa. Aktiiviuransa päätettyään hän ryhtyi valmentamaan ja tukemaan poikaansa Dougie Lampkinia tämän kehittyessä myös erittäin menestyksekkääksi kilpailijaksi. Katso myös Martin Lampkinin saavutusten taulukko TRIAL.FIM/01.MONDE/105 PILOTES DETAILS/KINGS/101 KING LAMPKIN MARTIN.htm Trial Online-sivustolla (web-arkisto.Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista