Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Moottoripyörän pesu

Auringon sulattaessa tiet keväiseen kuntoon moottoripyöräilijät ja mopoilijat siirtyvät tallia kohti ja kaivavat kypärän ja ajopelin naftaliinista päivänvaloon. Moottoripyörä on laitettava jälleen vakuutuksiin, mopon vakuutus on taas voimassa ympäri vuoden. Pitkän säilytyskauden jälkeen on ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä myös muistettava muutama asia.

Talvisäilytyksen päättyessä

Akku kannattaa ladata täyteen pienakuille tehdyllä akkulaturilla, näin se toimii paremmin. Ennen käynnistystä kannattaa varmistaa, että bensiiniä ja voiteluöljyä on riittävästi. Ketjujen kireys, kardaanin öljymäärä tai hihnavedon toiminta sekä vaihteiston öljymäärä on hyvä tarkistaa. Jarrupalojen kuluneisuus, jarrulevyn puhtaus ja jarrujen toiminta tarkastetaan. Jäähdytysnesteen määrä sekä moottorin jäähdytinpuhaltimen toiminta on hyvä varmistaa. Renkaat tutkitaan myös silmämääräisesti varmistamalla että niissä on riittävä painemäärä ja kulutuspinta. Vaijerien ja lukkojen sekä mahdollisten ketjujen rasvaus tai voitelu ovat varmasti myös paikallaan.

Ensimmäinen käynnistys

Pyörän käyntiinlähtö saattaa olla hankalaa pitkän seisonnan jälkeen, kärsivällisyyttä siis vaaditaan. Mikäli moottori ei tunnu käynnistyvän, sytytystulppa on saattanut kastua bensiinistä tai ei saa tarpeeksi bensaa(kaasutin on kuivanut talven aikana).

Tarvittaessa tulpan voi avata ja puhdistaa sekä kuivata. Jos vaikuttaa siltä ettei moottori saa bensiiniä, voi pienen määrän polttoainetta syöttää suoraan palotilaan esimerkiksi lääkemittaa apuna käyttäen. Mikäli tulppa on kovin vanha, se kannattaa tietysti vaihtaa tässä vaiheessa.

Pitkään tankissa seisonut bensiini saattaa olla muuttunut kemialliselta koostumukseltaan siten, ettei moottori saa sitä poltettua. Jos tankissa olevan bensiinin joukkoon ei ole syksyllä lisätty bensiinin säilöntäainetta, kannattaa bensiini vaihtaa tuoreempaan tyhjentämällä tankki tai ainakin sekoittaa uutta bensiiniä tankissa olevan sekaan.

Kun moottori on saatu käyntiin, annetaan sen käydä jonkin aikaa rauhallista tyhjäkäyntiä koneen lämmittämiseksi. Samalla käytetään tämä aika hyödyksi esimerkiksi tarkistamalla valojen ja vilkkujen toiminta.

Ajaminen tauon jälkeen

Ensimäisen ajolenkin yhteydessä kannattaa poiketa huoltoasemalle tarkistamaan rengaspaineet ja täyttämään tankki. Keväällä on myös suositeltavaa suorittaa pyörän pesu ja vahaus, se suojaa tehokkaasti maalipintaa auringon säteilyltä. Muista myös varmistaa, että otat rekisteriotteen, ajokortin ja pyörän työkalut mukaasi, jos olet ne syksyllä laittanut säilöön.

Ajokautta aloiteltaessa on tärkeää muistaa, että ajamisessa olleen tauon jälkeen kaikki ei suju yhtä luontevasti kuin syksyllä. On siis oltava jatkuvasti hereillä ja tarkkailla ympäristöään. Kaksipyöräiset ovat myös autoilijoille uusi asia joka kevät, kannattaa siis olla tavallistakin tarkempana keväällä ajettaessa. Kirkkaanvärinen tai vaalea kypärä ja ajovarustus sekä ajovalojen ja suuntamerkkien käyttäminen parantavat mopoilijan turvallisuutta. Aurinkolasien käyttö on suositeltavaa suojaamaan silmiä häikäisyltä. Keväisillä teillä on lisäksi muistettava, että tiellä saattaa vielä olla talven jäljiltä hiekkaa, kiviä, pölyä ja muita roskia, routavaurioita ja töyssyjä. Varjoisissa paikoissa voi lisäksi olla jäätä. Unohtamatta myös ympärivuotisia kaivojen kansia jotka saattavat olla sateen tai sulaneen lumen vuoksi märkiä ja siksi hyvinkin liukkaita. On siis tarkkailtava tienpintaa ja pidettävä maltti matkassa. Vauhdin hurmassa on pidettävä järki päässä, kortin kaahaaminen hyllylle heti keväällä ei varmastikaan ole sopiva alku ajokaudelle. Tärkeää on myös muistaa että ajon aikana moottoripyörä seuraa kuskinsa katsetta ja menee juuri sinne minne kuski katsoo. Jos moottoripyörän kuski katsoo vasemmalle kaartuvassa mutkassa oikeille ojaan, sinne ojaan hän päätyy hyvinkin varmasti.

Suositeltavaa olisi, että ajokautta aloitellessa ensimmäisillä kerroilla ajaa rauhallisemmin ja harjoittelee moottoripyörän hallintaa. Parasta olisi osallistua niin sanotuille moottoripyöräilijöille suunnatuille "ruosteen poisto kursseille" eli kursseille joka järjestetään joka vuosi ja jonka tarkoituksena on harjoitella ajamista ja moottoripyörän hallintaa. Toinen tapa harjoitella moottoripyörän hallintaa ja ajamista on suurten kauppakeskusten parkkipaikoilla kauppojen ollessa kiinni. Joillakin Parkkipaikoilla on tolppia joiden välillä voi koittaa esimerkiksi pujotella. Jos välität ihmisten kotirauhasta, niin paras paikka olisi siellä missä ei ole lähellä ihmisten asuntoja.

Aiheesta muualla

Tekstin on alunperin kirjoittanut foorumille Vauhtiviivatarra.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista