Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mopo talvisäilytyksessä

Syksyn saapuessa, sään kylmetessä ja talven tehdessä tuloaan useimmat motoristit alkavat pohtimaan moottoripyörän tai mopon talvisäilytystä, asianmukaista varastointia talven ajaksi. On niitäkin, jotka vaihtavat menopeliinsä nastarenkaat ja ajavat läpi talven, mutta valtaosa kaksipyöräisen omistajista ajaa vain kesäkuukausina. Suomen talvi on pitkä ja kylmä, joten pyörä joutuu seisomaan tallin nurkassa tai muussa sopivassa säilytyspaikassa jopa puolet vuodesta, kuskista riippuen. Ei siis ole lainkaan samantekevää, miten pyörää talvikuukausina säilytetään.

Varaudu ennakkoon

Loka-marraskuussa kaikilla huoltopisteillä on kädet täynnä töitä, kun kauttaan päättävät motoristit tuovat pyöränsä syyshuoltoon. Mikäli oma menopelisi kaipaa isompaa remonttia kuin öljyjen ja tulpan vaihtoa, ketjujen kiristystä ja pesua, teetä tarvittavat korjaukset hyvissä ajoin ennen talven tuloa. Näin ne tulevat varmasti tehdyksi eivätkä jää kevääseen. Silloin haluat varmasti ajella etkä seisottaa pyörää huoltamattomana!

Moottoripyörän talvisäilytystä Vantaalla, ei niin suojaisassa paikassa

Säilytyspaikan valinta

Koska moottoripyörä tulee viettämään säilytyspaikassaan useita kuukausia, paikan valintaan tulee kiinnittää riittävästi huomiota. Pyörää ei tulisi säilyttää ulkona kylmyyden ja kosteuden takia. Säilytyspaikan tulisi olla lämmin, kuiva sekä suojata pyörä ympäristön rasituksilta, kolhuilta ja varkailta. Siltä varalta ettet saa pyörää omaan talliin, kaverin varastoon tai keskelle olohuonettasi, monet mp-liikkeet ja muutamat muut yritykset tarjoavat säilytyspalvelua korvausta vastaan. Säilytystiloja on kuitenkin tarjolla rajallinen määrä, joten varaa paikka riittävän ajoissa.

Yleisimmin moottoripyörät jotka ovat huolellisen pesun jälkeen säilytetty lämpöisessä ja kuivassa tilassa, ovat yleensä paljon vähemmmän ruostuneita kuin ulkona kosteassa säilytetyt moottoripyörät. Myös maalipintakin säilyy sisätiloissa parempana kuin ulkona. Moottoripyörän säilytys lämpöisessä ja kuivassa tilassa saattaa pidentää ainakin töötin käyttöikää, sillä yleisin syy töötin vioittumiseen on töötin sisälle muodostunut korroosio.

Syyshuolto

Tietoa oman pyöräsi edellyttämistä huolloista löydät pyörän ohje- tai huoltokirjasta. Mikäli ne ovat hukkuneet, voit pyytää huolto-ohjelmaa maahantuojalta tai valtuutetusta huoltopisteestä. Tyypillisesti syyshuoltoon kuuluu

  • ilman-, öljyn- ja bensiininsuodattimen puhdistus tai vaihto
  • vaihteisto- ja moottoriöljyjen vaihto
  • sytytystulpan vaihto
  • ketjujen puhdistus, kiristys ja voitelu
  • kaikkien vaijereiden ynnä muiden voitelu
  • pulttien, muttereiden ja vastaavien kiristys
  • lukkojen voitelu
  • mahdollisten muiden korjausten tekeminen

Seisonta

Moottoripyörän pesu

Kun pyörä jää seisomaan, on suositeltavaa

  • pestä ja vahata kaikki näkyvät osat huolellisesti
  • varmistaa jäähdytysnesteen pakkasenkestävyys ja vaihtaa neste tarpeen vaatiessa
  • voidella sylinteri(t) sisäpuolelta
  • irroittaa ja ladata akku sekä säilyttää se viileässä tilassa täyteen ladattuna
  • tyhjentää polttoainejärjestelmä tai täyttää tankki aivan täyteen ja lisätä bensiiniin sopivaa säilytysainetta
  • nostaa pyörä tukien varaan niin, että jousitus ja renkaat ovat kuormittamattomina
  • laskea rengaspaineita hieman
  • lukita pyörä huolellisesti
  • peittää pyörä mielellään hengittävällä ja naarmuttamattomalla peitteellä

Pyörän peseminen ja vahaaminen suojaavat maalipintaa säilytyksen aikana. Akun lataaminen talven aikana voi olla tarpeellista parhaan kestoiän saavuttamiseksi.

Sylintereihin kannattaa suihkuttaa teelusikallinen moottoriöljyä korroosion estämiseksi. Kaksitahtisissa käytetään luonnollisesti 2T-öljyä ja suihkutetaan sitä myös kaasuttimen kurkusta, jotta öljyä kulkeutuisi myös moottorin alakertaan laakereille ja muille osille. Voitelun jälkeen moottoria kannattaa pyörittää startin avulla hetki, jotta öljy levittyisi tasaisesti.

Bensiinin suhteen on olemassa kahdenlaisia suosituksia. Toiset suosittelevat PA-järjestelmän tyhjentämistä, toiset taas sopivan stabilointiaineen käyttöä ja piripintaan tankkaamista. Jos päätät jättää polttoainejärjestelmän tyhjentämättä, lisää tankkiin sopivaa bensiinin säilytysainetta ja anna pyörän käydä hetki, jotta aine ehtii kaasuttimeen saakka. Vaihtoehtoisesti voi tankata bensatankin täyteen hinnaltaan tavallista bensiiniä kalliimpaa alkylaattibensiiniä(toiselta nimeltään pienkonebensiini) jolloin ei ole lainkaan tarvetta säilytysaineiden lisäämiselle koska alkylaattibensiini ei vanhene huonolaatuiseksi edes viidessäkään vuodessa. Muita alkylaattibensiinin etuja ovat puhtaampi palaminen ja vähäisempi moottorin pakokaasujen saasteiden määrä, sekä vähäisempi moottorin ja pakoputkiston karstoittuminen verrattuna tavalliseen bensiiniin(95E10 ja 98E5). Lisäksi alkylaattibensiini ei yleisesti sisällä ollenkaan etanolia. Alkylaattibensiiniä ostaessa kannattaa ensin tarkistaa polttoaineesta ilmoitettu oktaanilukema, että et vahingossa osta liian vähäisen oktaanilukeman polttoainetta ja sen käytöllä vahingoita moottoripyörän moottoria jos moottori tarvitseekin 98 oktaanista bensaa toimiakseen oikein.

Pyörän ylösnostamisella pyritään välttämään renkaiden ja jousituksen painuminen. Mikäli et saa pyörää nostettua irti maasta, liikuttele sitä parin viikon välein hieman jotta renkaisiin ei syntyisi painaumia. Jos säilytyspaikan lattia on betonia, renkaiden alle kannattaa laittaa puupalikat tai vastaavat ettei kumi kosketa lattiaa. Rengaspaineita on myös hyvä hieman laskea.

Lukitsemiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Pyörä kannattaa lukita vähintään omalla ohjauslukollaan, vaikka se olisikin lukitussa tilassa. Lisälukkojen käyttö on suositeltavaa. Pyöriä varastetaan myös talven aikana.

Lopuksi on hyvä levittää pyörän päälle sopiva, hengittävästä materiaalista valmistettu peite joka suojaa pölyyntymiseltä ja pieniltä naarmuilta.

Muita ohjeita

Mopon vakuutus on voimassa ympäri vuoden, mutta useimmat moottoripyörien vakuutukset voi keskeyttää talveksi. Muista ilmoittaa vakuutusyhtiöön kun laitat pyörän talviteloille ja tietysti myös keväällä ottaessasi sen käyttöön.

Kiinnitä huomiota myös ajovarusteiden säilytykseen. Pese tai pesetä ajopuku, puhdista hanskat ja putsaa kypärä, ajosaappaat ja muut varusteet. Mikäli kypärässäsi ei ole irroitettavaa sisävuorausta, sen pesu kannattaa tehdä talven tultua, kun vuorauksella on aikaa kuivua. Tarkempia ohjeita ajovarusteiden pesuun saa pukineiden hoito-ohjeista, niiden myyjältä tai maahantuojalta.

Muista myös aika ajoin käydä säilytyspaikassa katsomassa rakasta kulkupeliäsi. Kesästä haaveilu, pyörän päällä istuskelu ja tulevien pyörämatkojen suunnittelu ovat pimeiden talvi-iltojen ilo.

Artikkelin on kirjoittanut Vauhtiviivatarra.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista