Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tavalliset ketjut (joissa ei ole O tai XO renkaita)

Usein ensiasennus ketjuina. Kannattava ostos jos et aja paljon, etkä aio pitää pyörää useita vuosia itselläsi.

Tavalliset ketjut kannattaa pestä ja huoltaa aina talven aikana. Ketjut voi pestä irrotettuaan ne halutessaan esim. dieselöljyllä tai ketjujen puhdistusaineella. Hätätilassa bensiinillä. Ketjut pestään päältä harjaamalla jollain harjalla (hammas tai muu jäykkäharjaksinen). Ketjua ei pidä pestä millään öljyä tuhoavalla aineella, esim. moottorinpesuaineilla, koska se silloin tuhoaa ketjun sisällä lenkeissä olevat öljytkin sinne tunkeutuessaan, jolloin pesusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Älä käytä painepesuria ketjujen pesussa samasta syystä. Pesun jälkeen ketjut pitää öljytä. Ketjuspray on parasta. Sprayn valmistajan merkillä ei ole väliä: mikään ei ole huonoa, joku voi olla parempaa. Parhaan tuloksen saa jos ketjut pesun ja kuivauksen jälkeen upottaa vuorokaudeksi tai pariksi jäykähköön öljyyn. Esim. jos 80-90 W vaihteistoöljyn lämmittää notkeaksi joutavassa kattilassa tai muussa lämpöä kestävässä astiassa ja siihen laittaa ketjut uimaan, jolloin notkea öljy tunkeutuu rullien sisään( jonne sitä tarvitaankin ). Jäähdyttyään jäykkä öljy pysyy siellä rullien sisällä paremmin. Tavalliseenkin moottoriöljyyn ne voi upottaa, mutta tulos ei ole aivan yhtä hyvä.

Käytössä ketjut öljytään ajon jälkeen. Ei siis välittömästi ennen ajoa. Kun suorittaa öljyämisen ajon jälkeen kerkiää öljy tunkeutua nivelien väliin ja tarttua kiinni pintoihin. Ennen ketjuspray-aikaa käytettiin öljyämisen mm. moottorisahan ketjuöljyä, koska siinä oli mukana sitko-aine, joka piti öljyn kiinni keskipakovoiman ulospäin heittävää voimaa vastaan. Käyttökelpoista edelleen.

O tai XO- ketjut

Harvoin ensiasennus ketjuina. Myydään varaosina, kalliimmat ja paremmat. Kannattava ostos jos ajat paljon tai täystehoisella tai aiot ajaa useita vuosia samalla pyörällä.

O tai XO- ketjut sisältävät nimensä mukaisesti rullien sisäosia suojaavat kumirenkaat. Rullissa on sisällä valmiina voiteleva rasva. Ketjujen hoidoksi riittää säännöllinen ulkopuolinen voitelu ketjusprayllä. Ketjuja ei pidä pestä millään öljyä tuhoavalla aineella, esim. moottorinpesuaineilla, koska se silloin tuhoaa ketjun sisällä lenkeissä olevat öljytkin sinne tunkeutuessaan jos jokin kumirenkaista on vanhuuttaan jo murtunut, jolloin pesusta on enemmän haittaa kuin hyötyä. Ulkonäkösyistä (kaverikateus / valokuvaus) voi ketjut päältäpäin puhdistaa ketjujen puhdistusta varten myytävillä aineilla.

Käytössä ketjut öljytään ketjusprayllä tai ketjuvahalla ajon jälkeen. Ei siis välittömästi ennen ajoa. Kun suorittaa öljyämisen ajon jälkeen kerkiää öljy tunkeutua nivelien väliin ja tarttua kiinni pintoihin. O tai XO- ketjuissa öljyllä ei ole tarkoituskaan voidella rullien sisäpuolta, vaan vain ulkopuolta, sekä pitää suojaavat kumirenkaat notkeina ja käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään. Sprayn valmistajan merkillä ei ole väliä: mikään ei ole huonoa, joku voi olla parempaa.

Tekstin kirjoitti foorumille alunperin Enduro Pappa ja hieman muokkasi <madman>.

Kylmän ketjun rasvaaminen

Ketjun voi rasvata myös ennen ajoa ketjun ollessa kylmä. Ketjurasva spray-purkkia käytettäessä rasvaa tulisi suihkuttaa ketjun sisemmälle puolelle, siis sille puolelle jossa hammasrattaat ovat ketjun kanssa yhteydessä. Ulommalle puolelle ei ole pakko suihkuttaa rasvaa sillä ajon aikana keskipakoisvoima siirtää öljyä ketjun sisemmältä puolelta myös ketjun ulommalle puolelle. Ketjun rasvaamisen jälkeen on syytä pyyhkiä ylimääräinen ketjurasva pois ketjulta esim. liinalla tai paperilla, sillä öljy ei imeydy metallin sisälle jolloin kaikki ylimääräinen öljy lentää pois (usein takarenkaalle ja vanteelle) ketjulta ajon aikana. Ketjunrasvaus tulisi olla mielellään suoritettu vähintään 15 minuuttia ennen ajoa. Ketjua rasvatessa on syytä varoa suihkuttamasta öljyä renkaan kulutuspinnalle.

Vaihtoehtoja ketjun itse rasvaamiselle

Mikäli sinua alkaa kyllästyttää ketjunrasvaaminen ja et halua luopua ketjuvetoisesta moottoripyörästä, on markkinoilla myynnissä myös automaattisia ketjurasvareita, jotka ajamisen aikana rasvaavat ketjun puolestasi ja pitävät ketjun jatkuvasti rasvattuna. Esim. Pro-oiler, scottoiler, cameleon chain oiler, cls200, acumen cl10. Manuaalisia ketjurasvareita ovat tutoro, loobmann, hawkeoiler.

Huom! Ketjurasvarit eivät ole 100% huoltovapaita vaan välillä sinun pitää tarkistaa rasvarin toiminta. Lisäksi sinun pitää välillä lisätä öljyä niiden säiliöihin. Tärkeää on myös säätää öljyn syöttömäärää ennen ajoa niin, että öljyn tiputtelu tahti on enintään pari pisaraa minuutissa. Muuten on vaarana että ketjurasvari rasvaa takarenkaan jolloin ajon aikana kaatumisen riski kasvaa.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista