Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Perustietoa

Teboil superbike oil -moottoripyöräöljy

Nelitahtimoottorissa moottorissa kiertää sama öljy, joka voi olla joko moottorin pohjalla (märkäsumppu) tai erillisessä säiliössä (kuivasumppu). Ajan myötä tähän öljyyn tietysti kertyy muun muassa metallisilppua ja palamistuotteita, jonka vuoksi öljy muuttuu mustaksi. Näiden takia suurimmassa osassa nelitahtimoottoreita löytyy erillinen öljynsuodatin, jonka läpi öljy kiertää ja puhdistuu samalla. Lisäksi öljyn voiteluominaisuudet heikkenevät ajanmyötä. Näiden ja monen muun asian takia moottoriöljy on järkevää vaihtaa aika-ajoin. Pienissä nelareissa (esimerkiksi kevarit) vaihtoväli voi olla esimerkiksi 4 tai 8 tuhatta kilometriä, mutta isommissa moottoripyörissä ja autoissa huomattavasti pidempi.

Moottoripyörissä vaihteisto ja kytkin on lähes aina samassa tilassa muun moottoriöljyn kanssa, joten autojen moottoriöljyjä ei koneeseen kannata laittaa. Näissä ei ole kytkinten vaatimia pitoa parantavia lisäaineita, vaan joskus jopa päinvastoin, eli kitkaa pienentäviä aineita, jotka aiheuttavat kytkimen luistamista. Muista siis käyttää vain moottoripyöräöljyä jos koneessasi on moottoriöljyn kanssa samassa tilassa kytkin ja vaihteisto.

Mineraali/osasynteettinen/täyssynteettinen

Mineraaliöljy on hyvää perusöljyä, jolla on kaikinpuolin tasapainoiset ominaisuudet, mutta mineraaliöljystä on on käytännössä mahdotonta tehdä semmoista, että sen voiteluominaisuudet ovat erittäin hyvät kylmässä ja samalla korkeammissa lämpötiloissa riittävät. Kun mineraaliöljyyn lisätään synteettisiä komponentteja, saadaan öljyn joitakin ominaisuuksia parannettua. Tällä tavalla on mahdollista valmistaa hyvät kylmäominaisuudet tarjoava öljy, joka voitelee hyvin myös korkeissa lämpötiloissa. Täyssynteettiset öljyt ovat yleensä parhaita öljyjä, mutta toki aina näinkään ei ole. Täyssynteettisissä öljyissä voiteluominaisuuksia saadaan parannettua paljon. Synteettisyydellä saadaan aikaan mm. hyvät ominaisuudet kylmiin lämpötiloihin, hyvä viskositeetti indeksi (KORKEA VISKOSITEETTI ALUE esim 10-60w) sekä erinomaiset kuumaominaisuudet kuten hapettumiskestävyys ja alhainen haihtuvuus.

Öljyn todellisen laadun huomaa vain kokeilemalla/ajamalla, öljypurkin etiketissä mainitut luokitukset ovat vain suuntaa antavaa arvoa siitä, mikä öljy voi olla sopivaa sinun moottoripyörällesi.Paljon ajetun öljyn huomaa siitä, että kun sillä on ajettu paljon kilometrejä niin yleensä öljy tulee ulos juoksevana/ei öljynä, lisäksi öljy on väriltään täysin mustaa ja usein mössöä. Pääasiassa öljyn laadun/soveltuvuuden sinun moottoripyörällesi huomaa siitä, että kone(hyvällä onnella) tavallaan kertoo(kokematon kuski ei välttämättä näitä ymmärrä) sinulle jos valitsit huonon öljyn tai esim öljyn viskositeetti on väärä, oireet alkavat yleensä heti tai 1000km sisällä öljyn vaihdosta. huomioithan että kohdassa 2 ja 3 mainitut oireet eivät aina johdu öljystä, vaan esim. huollon puutteesta mutta jos huoltokirjassa mainituista huolloista ei ole lipsuttu ja huollot(muutkin kuin pelkästään öljynvaihto) ovat tehty ajallaan. Silloin voidaan epäillä öljyä syypääksi oireisiin. Mikäli oireita esiintyy on öljy syytä vaihtaa mahdollisimman pian jo ennen seuraavaa öljynvaihtoa mahdollisten vaurioiden pitämiseksi mahdollisimman vähäisinä.


Oireet

1.Kytkin luistaa, moottori ottaa paljon kierroksia mutta moottoripyörän ajonopeus ei juuri kasva.

2.Vaihteiston kankea toiminta, vaihdettaessa vaihdetta kuuluu aina voimakas paukahdus, jopa rauhallisesti vaihdetta vaihdettaessa. Vaihdettaessa vaihdetta vapaalta ykköselle on aina normaalia, mutta ei lähes kaikilla muilla vaihteilla useimmissa moottoripyörissä. Lisäksi jos joudut käyttämään tavallista enemmän voimaa vaihteen vaihtamiseen on tämäkin yleensä merkki väärästä öljy valinnasta.

3.Koneen mekaaniset äänet voimistuvat, esim nokkaketju rallatteleee tai venttiilit naputtava aiempaa kovemmin.

Öljyluokituksista

Yksi tärkeimpiä luokituksia on SAE-viskositeettiluokitus, joka kertoo öljyn jäykkyyden kylmänä ja kuumana(100astetta). Yleisimmin käytössä oleva öljy on 10W-40, joka kelpaa hyvin suomen olosuhteisiin moottoripyörissä. Autot saattavat kaivata hieman löysempää öljyä talvella. Mitä suurempi numero kyseessä, sitä jäykemmästä öljystä on kyse: 15W-50 öljy on siis jäykempää sekä kuumassa että kylmässä kuin 10W-40.

Toinen ehkä näkyvin luokitus on API-luokitus joka määrittelee öljyn laatua. Luokitusarvot järjestyksessä huonoimmasta parhaimpaan menevät näin: SE, SF, SG, SH, SJ, SL, SM, SN, SP Esimerkiksi kuvan öljyn luokitus on API SJ. Huomioitavaa on, että mikäli moottoripyörä on muutettu toimimaan RE85/E85 polttoaineella. Silloin moottoriöljyn luokituksen pitää olla vähintään API SN luokituksen mukaista öljyä koska tätä matalamman luokituksen öljyt saattavat runsaasti etanolia sisältävän polttoaineen käytön takia menettää voitelevat ominaisuutensa normaalia vähäisemmillä ajokilometreillä.

Kolmas luokitus on JASO-luokitus joka määrittelee, että onko öljyssä kitkan poisto/vähennys aineita. JASO MA luokitus kertoo että öljy ei sisällä lainkaan kitkan poisto/vähennys aineita. JASO MB kertoo että öljy sisältää kitkan poisto/vähennys aineita, tällaisen öljyn käyttöä on useimmissa moottoripyörissä syytä välttää koska kitkan poisto/vähennys aineet voivat helposti pilata kytkinlevyt. Mikäli JASO-luokituksesta ei löydy merkintää öljypurkissa/kanisterissa on suositeltavaa valita sellainen öljy josta JASO-luokitus löytyy selvästi merkittynä.

Lisää asiasta enemmän kiinnostuneille Teboilin sivuilla.

Ennen öljynvaihto-operaatiota

-Tarkista että ostamasi öljy täyttää vähintään moottoripyörässäsi ohjekirjassa mainitut luokitukset, vaadittujen luokitusten ylittäminen ei yleensä haittaa. Lisäksi tarkista myös että öljyn viskositeetti on oikeanlainen(usein 10w40).

-Varmista uutta öljynsuodatinta ostaessasi, että ostat varmasti sellaisen öljynsuodattimen joka on suunniteltu sinun moottoripyörälle. Tämä siis vain jos moottoripyörässäsi on öljynsuodatin joka tulee vaihtaa esim. Joka toisella öljynvaihto kerralla uuteen.

-Puhdista irtoliat esim. liinalla öljyntäyttöaukon, öljypropun tyhjennysaukon, öljynsuodattimen ympäriltä. Sillä öljynvaihto-operaation aikana likaa ei saisi päästä öljyn joukkoon.

Öljynvaihto-operaatio

Aja vaikka pieni lenkki jotta moottori lämpenee kuumaksi ja öljy löystyy jotta se tulee paremmin pois.

1. Pura tarvittavat katteet tieltä pois ja kokoa tarvittavat työkalut mm. öljypropun irroittamiseen.

2. Käytä konetta hetki, jotta öljy lämpenee ja täten valuu helpommin ulos.

3. Aseta riittävän iso astia öljypropun alle, aseta pyörä vaaka-asentoon ja avaa öljyproppu. Löysää myös öljyn täyttöreikää, niin öljy virtaa paremmin. Varo, öljy voi olla kuumaa. Anna öljyn valua rauhassa ja kallistele lopuksi pyörää saadaksesi kaiken ulos.

4. Usein öljypropun toisessa päässä on magneetti jonka tarkoituksena on kerätä öljyn joukossa olevaa metallisilppua. Mikäli tälläinen magneetti löytyy sinunkin moottoripyörän öljypropun päästä ja siinä on metallisilppua, puhdista se ennen öljypropun kiinni laittoa. Lisäksi öljypropun ja öljypohjan välissä on yleensä metalliprikkamainen(ei ole tavalinen prikka) osa joka tunnetaan nimellä "öljypropun tiiviste", öljypropun tiiviste on suositeltavaa edes välillä vaihtaa uuteen. Ellei sitä koskaan vaihdeta, on mahdollista että siitä kohdasta voi joskus ruveta vuotamaan öljyä. Moottoripyöräliikkeissä se usein vaihdetaan joka kerta uuteen öljynvaihdon yhteydessä.

5. Laita öljyproppu kiinni, ei kuitenkaan liian tiukkaan, sillä kierteet ovat yleensä aika heikkoa materiaalia joten ne vahingoittuvat helposti. Kiristysmomentti yleensä 25Nm luokkaa.

6. Mikäli moottoripyörästäsi löytyy öljynsuodatin ja on aika vaihtaa sekin. Niin siirrä käyttämäsi astia öljynsuodattimen alle, poista vanha öljysuodatin ja anna vanhan öljyn valua ulos. Ota uusi öljynsuodatin ja poista se myyntipakkauksesta, lisäksi poista öljynsuodattimen suojamuovi kokonaan(siis siltä puolelta jossa on reiät ja kierteet, kuminen O-rengas tiiviste). Kasta yksi puhdas sormesi(voit halutessasi käyttää myös puhdasta kumihanskaa) uudessa öljyssä, levitä öljyisellä sormella öljyä uuden öljynsuodattimen O-rengastiivisteeseen niin että tiiviste on kokonaan öljyinen. Asenna uusi öljysuodatin ja kiristä(muista lukea ensin moottoripyöräsi ohjekirjasta oikea kiristysmomentti!) se sinne paikalle mistä poistit vanhan öljysuodattimen. Ei liian kireälle koska muuten suurella todennäköisyydellä rikot tiivisteen ja öljyä alkaa vuotamaan ulos tiivisteen läpi.

7. Tarkista koneen poskesta/ohjekirjasta öljyn määrä ja lisää moottoriin öljyä valmistajan ilmoittama määrä(ohjekirjassa pitäisi olla maininta oikeasta öljynmäärästä myös öljynsuodattimen vaihdon jälkeen, usein suurempi kuin mitä moottorin poskessa ilmoitetaan). Tarkista lähellä loppua tikusta, ettet ylitäytä.

8. Laitettuasi öljyt sulje öljyntäyttö aukko, käytä konetta muutama minuutti ja anna tämän jälkeen olla pari tai jopa viisi minuuttia. Tarkista öljyn määrä uudelleen. Lisää tarvittaessa öljyä.

9. Tarkista, ettei vuotoja ole ja asenna katteet takasin paikalleen.


Mikäli kuitenkin kävi huonosti ja rikoit kierteet, niin öljyproppu olisi syytä vaihtaa uuteen. mikäli öljypohjan kierteet menivät myös rikki niin öljypohja on syytä irroittaa ja viedä moottorikoneistamoon jossa tehdään öljypohjalle uudet kierteet rikkoutuneiden kierteiden tilalle, korjaus voi maksaa jopa 35e. Öljyvuoto on erittäin vaarallista koska öljypohjan tyhjennysaukko ja öljynsuodatin ovat useimmissa moottoripyörissä linjassa takarenkaan kanssa.


Artikkelin kirjoittanut Paperbox ja hieman muokkasi <madman>. Artikkelin ulkoasua siistitty ja perustelemattomat väittämät poistettu.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista