Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kampiakseli on akseli, jossa osa akselista kiertää epäkeskisesti varsinaisen akselin ympäri ja tähän epäkeskiseen osaan on nivelöity kampi tai polttomoottoreiden yhteydessä kiertokanki. Kampiakseli on yleisin mekanismi, jolla suoraviivainen liike muutetaan pyöriväksi tai päinvastoin. Kampimekanismilla saadaan työntävä tai vetävä voima muutettua vääntömomentiksi.

Kampiakseli polttomoottorissa

Polttomoottorissa kampiakseli on keskeinen osa, joka muuntaa kiertokankien välityksellä mäntien suoraviivaisen, edestakaisen liikkeen kiertoliikkeeksi. Yleensä kampiakseliin on kiertokankien välityksellä kytketty useampia mäntiä, jotta voima muuntautuisi pyörimisliikkeeksi tasaisemmin. Kuitenkin useissa pienissä moottoreissa, kuten mopoissa, saattaa olla vain yksi mäntä, jolloin tarvitaan suhteellisesti raskaampi vauhtipyörä, jotta männällä riittäisi voimaa palata alkuperäiseen asemaansa.

Mäntien lukumäärä ja sijoittelutapa toisiinsa sekä kampiakseliin nähden, määrää moottorityypin, joita ovat mm: rivimoottori, eli kaikki männät rinnakkain; V-moottori, männät ovat kahdessa rivissä V:n muodossa ja vastakkaisten sylinterien kiertokanget kiinnittyvät samalle kampiakselin kaulalle; W-moottori, männät ovat kolmessa tai useammassa rivissä ja vastaisku- eli bokserimoottori, jossa vastakkaisten sylinterien männät liikkuvat vastakkaisiin suuntiin.

Joissain vanhemmissa lentokoneiden tähtimoottoreissa kampiakseli oli keskellä moottoria ja männät sen ympärillä tähden muodossa. Tällöin kampiakseli pysyi paikallaan kiinni lentokoneessa ja männät ja sylinterit pyörivät sen ympäri, tai sylinterit olivat kiinni lentokoneessa ja kampiakseli pyörii potkurin kanssa.

Katso myös


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...