Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Gyula Marsovszky (syntynyt 3. tammikuuta 1936, Budapest, Unkari – kuollut 17. joulukuuta 2004, Genève, SUI) oli unkarilaissyntyinen, mp-kauppiaana toimineen isänsä kautta kilpauransa Unkarissa Csepel 125:llä aloittanut ja 1956 maasta kommunistihallinnon väkivaltaisesti tukahduttaman kansannousun jälkeen tyttöystävänsä (ja tulevan vaimonsa) kanssa paennut ajoneuvoasentaja ja kilpa-ajaja, jonka tavoite oli muuttaa Yhdysvaltoihin kilpailemaan moottoripyörillä. Itävallan kautta alkaneen pakomatkan varrella hänen tyttöystävänsä kuitenkin sairastui Sveitsin Genèvessä, ja tämän toipumista odotellessa Gyula sai järjestettyä itselleen työpaikan erään herra Giacobinon mp-korjaamolla. Näin perhe asettuikin asumaan Sveitsiin, ja sai viimein myös maan kansalaisuuden. Ekstrovertti Gyula "Jule" Marsovszky oli erittäin suosittu ja taitava kilpailija (yli 100 voittoa eritasoisissa kilpailuissa), eikä omien sanojensa mukaan tarvinnut urallaan frangiakaan rahaa sponsoreilta, vaan keräsi kilpakassansa omalla työllään (ao. saksalaislähde). Ystävystyttyään myös moottoriurheilusta innostuneen Florian Camathiaksen kanssa hän sai aloittaa WGP-kilpailunsa tämän 500-kuutioisella Manx-Nortonilla 1961, jolla hän sijoittui Ranskan GP:ssä neljänneksi. Vuonna 1966 hän tuli Ulster GP:ssä toiseksi 250-kuutioisella Bultaco (CEMOTO):lla.

Hänen parhaat kautensa olivat 1968, jolloin hän sijoittui Giacomo Agostinin jälkeen MM-pronssille 500-kuutioisella Matchlessilla, sekä MM-hopea 1969 Lintolla jälleen ylivertaisen Agon jälkeen. 1971 hän onnistui taidokkaasti voittamaan Italian GP:n (Gran Premio delle Nazioni) 250-luokan kilpailun Monzassa sen ajan huippuja vastaan: sveitsiläisen yksityiskuljettajan GP-voitto päivälleen viisi vuotta viimeisen Luigi Taverin GP-voiton jälkeen oli sensaatio hänen uudessa kotimaassaan. Marsovszky ei perinyt tuota voittoa muiden kuljettajien keskeyttämisten ansioista, vaan erinomaisella taktikoinnilla. Kilpailussa johtoon erottui 20 kierroksen ajaksi kärkiryhmä, mikä koostui Silvio Grassettista (nopea tehdas-MZ), maailmanmestari Rodney Gouldista, John Dodds`ista sekä Marsovszkystä, ja minkä sijat vaihtuivat jatkuvasti. Gyula pysyi muita muutaman km/t suoranopeudessa edellä olleen Grassettin kannassa pysyttelemällä viisaasti tämän imussa, ja meni myöhäisemmällä jarrutuksella MZ-tähden ohi. Tämä pystyi kontraamaan, mutta 35-vuotias vanha ratakettu Marsovszky jekutti itsensä viimeisellä kierroksella Curvetta-mutkassa Grassettin ohi voittoon. Kilpailun tasosta kertoo, että johtoryhmän takana Jarno Saarinen ja Phil Read (sen vuoden mestari Brouwer-Yamahallaan) taistelivat 5. sijasta Saarisen viimein ottaessa sen ruutulipulla.

Kaudet 1961-1975 kestäneellä aktiiviurallaan WGP:ssä Gyula Marsovszky osallistui 58 kilpailuun, oli podiumilla kuusi kertaa (1 voitto) ja keräsi 228 pistettä.


Linkit


Lähteinä käytetty eo. linkin lisäksi Wikipedia DE/EN/IT, siksi GFDL:


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista