Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Coventry-Eagle, yhtiönimi ensin The Coventry-Eagle Motor Co. ja sittemmin The Coventry-Eagle Cycle & Motor Co. oli nimensä mukaisesti Coventryn Hill Cross-kaupunginosassa toiminut yritys, jonka juurilla oli polkupyöriä vuodesta 1890 lähtien "Royal Eagle"-merkkisenä valmistanut Hotchkiss, Mayo & Meek-yritys. Vuonna 1897, Meekin lähdettyä yhtiöstä, sen tuotenimi muuttui otsikossa mainituksi, vaikkakin toiminta jatkui entisissä tiloissa. Yhtiö alkoi jo 1898 kokeilla polttomoottorin asentamista polkupyörän runkoon, ja myyntiin sellainen tuli ensi kertaa vuonna 1899, joskin varsinaisen mp-valmistuksen katsotaan alkaneen vasta vuonna 1901. Ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä yhtiön moottoritoimittajiksi olivat vakiintuneet Villiers ja JAP, joskin 1920-luvulta lähtien käytettiin myös Sturmey-Archer:in, Blackburnen ja Matchlessin moottoreita tarpeen ja saatavuuden mukaan.

Tuotteensa huolellisesti, laajalti käsityönä valmistanut Coventry-Eagle oli eräs Iso-Britannian arvostetuimmista ostomoottoreita (ei omaa moottorivalmistusta) käyttävistä moottoripyörävalmistajista. Sen vuonna 1923 ensi kertaa esiteltyä huippumallia Flying 8 verrataan ulkonäöltään ja laadultaan Brough Superiorin ("moottoripyörien Rolls Royce") samaa JAPin hienoa 980-kuutioista "KTOR" V2-kansiventtiilimoottoria (OHV) käyttäneisiin SS100-malleihin: tämä ei olekaan ihme, sillä Coventry-Eagle:n osakas Percy Mayo ja George Brough olivat sotakavereita, ja olivat keskustelleet näkemyksistään minkälainen "parhaan mahdollisen" moottoripyörän pitäisikään olla. Brough Superior-pyöriä on vaalittu tarkasti, mutta vain vuoteen 1930 asti valmistetun Coventry-Eagle Flying 8-mallin kantaa on Bonham`s-arvion mukaan jäljellä enää kourallinen: siksipä nykyään hyvin harvinainen malli saavuttaa erittäin korkeita hintoja klassisten moottoripyörien huutokaupoissa... silloin, kun sellainen sattuu tulemaan myyntiin (ks. BONHAM`S-linkki, kuvia, huutokaupan toteutunut kauppahinta 2011: 265.500$).

1930-luvun suuren talouslaman iskettyä Coventry-Eagle siirtyi pääasiassa pieniin kaksitahtisiin malleihin, joskin 1930-luvun lopun parempien aikojen koittaessa tarjolle tuli taas isompia malleja, mm. vuoden 1937 N11 "Pullman" (250 ksm) sekä N35 "Flying 350". Toisen maailmansodan syttyminen 1.syyskuuta 1939 tiesi yhtiön mp-valmistuksen päättymistä. Sodan jälkeen Coventry-Eagle ei pienenä yrityksenä katsonut enää olevansa kilpailukykyinen moottorialalla (moottoreiden saanti oli vaikeutunut, ks,. Brough Superiorinkin valmistuksen loppuminen sodan jälkeen), joten se keskittyi polkupyöriin. Tällä saralla, 1930-luvun laman aikana lanseeratusta Falcon-polkupyörämallistostaan itselleen uuden tuotemerkin "Falcon Cycles" otettuaan, sen toiminta on jatkunut, ja yritys kuuluu nykyään "Tandem Cycles"-yhtymän alaisuuteen.

Linkit


Pohjana Bonham`sin jutun lisäksi eri Wikipedia-kirjoitukset, myöhemmin lisättävät kuvat, siksi GFDL:Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista