/ @ Moottoriurheilu

enduro_toukokuun_ajo_2013

Orimattilan Moottorikerhon järjestämä perinteikäs, jo vuodesta 1964 ajettu Toukokuun ajo keräsi lauantai-aamuksi peräti 201 kilpailijaa Porlammin koululle. Tässä Motot.netin käyttäjän Henri Toivarin raportti tapahtumasta.

Maastokokeita oli ohjelmassa kolme, jotka kaikki kierrettiin kahteen kertaan. Siirtymät olivat pitkiä minkä vuoksi ihan joka maastokokeelle ei katsoja tahtonut ehtiä. MK 1 oli lyhyen matkan päässä kilpailukeskuksesta joka siis sijaitsi Porlammin koululla. Maastokokeella oli nopeaa tietä ja soramonttua sekä kallio-osuus. Kallio-osuus oli vauhdikasta katsottavaa, mutta alastulo oli todella vaikea, sammal tuntui rullaantuvan kallion päältä joka kilpailijan jälkeen karkuun vaikeuttaen seuraavan  kilpailijan alastuloa.

Maastokokeet 2 ja 3 olivat monen mutkan ja syheröisen siirtymän takana melko lähellä toisiaan. MK 2 oli vauhdiltaan nopeampi, kolmosella oli todella paha nousu kallion päälle. Vaikutti että nousu oli melkein liiankin vaikea. Maasto oli kosteaa ja kallio liukasta mikä aiheutti sen, että ylämäkeen mentiin lähes yhtä paljon hartia- kuin hevosvoimin. Toisella kierroksella ajat paranivat kummasti johtuen ainakin osittain siitä että tungosta oli vähemmän, C-luokka ajoi pätkän vain kertaalleen.

Itse kilpailu meni lähes alusta loppuun Kuhmoisten Moottorikerhoa edustavan Lauri Pohjosen komennossa. Pohjonen ajoi kaikille pätkille pohjat paitsi MK kolmoselle. Kolmosen ajoi nopeimmin Mäntsälän Moottorikerhon Miko Mellin, joka ajoi tämän vuoden Päitsillä hienosti yleiskilpailun hopealle. Mellin ja Vantaan Moottorikerhon Antti Hellsten kävivät toisesta sijasta kovaa kisaa, joka ratkesi toisella kierroksella Hellstenin eduksi. Hellsten jäi Pohjosesta lopulta 37 sekuntia ja Mellin 42 sekuntia.

Kolmannella maastokokeella moninkertainen Trialin Suomen mestari, Helsingin Moottorikerhoa edustava Henri Himmanen paransi sijoitustaan roimasti. Trial-taustansa myötä kallionousuihin tottunut Himmanen jäi pohjat ajaneesta Mellinistä vain pari sekuntin kymmenystä. Tämä maastokoe oli ainoa, jossa Himmanen oli aivan kärjen tuntumassa, mutta lopputulos oli kuitenkin hyvä. A3-luokan voitto ja yleiskilpailun neljäs sija. Himmasen ero voittajaan oli jo minuutti ja 47 sekuntia.

Viidenneksi yleiskilpailussa ehti Keravan Moottoriseuran Juha-Pekka Tirkkonen ja kuudenneksi Kangasalan Moottorikerhon Marko Leponiemi. Kärkikymmenikkö oli viimeistä lukuunottamatta A-luokkalaisia, kymmenenneksi ajoi piikkisellä KTM:llä U20-luokan voittaja Joni Kaivolainen joka ajaa Mika Ahola-säätiön tuella.

Keskeyttäneitä oli lopulta parisenkymmentä, lähes kaikki kolmannella maastokokeella.

Kuvat: Sampsa Tiikkainen

Aiheeseen liittyen

1. XX Numibia Snow Enduro ajettiin viikonloppuna 20.3.2012
  2. Nuoruus voitti kokemuksen Päijänneajossa 24.3.2013
  3. 80. Päijänteen ympäriajo oli Marko Tarkkalan juhlaa 22.3.2015
  4. Tarkkalasta enduron avoimen luokan Suomen mestari 15.10.2012
  5. Mika Kallio yhdeksäs Barcelonassa ensimmäisen kierroksen kolarointien jälkeen 17.6.2013