Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sanglas S.A. , vuoteen 1945 asti Motores Vellino, oli espanjalainen, Katalonian Barcelonassa Poble Noussa kotipaikkaansa pitänyt moottoripyörien valmistaja. Yritys toimi mp-valmistajana vuodet 1947-1982, minkä jälkeen määräysvallan saanut Yamaha muutti sen Yamaha Motor España S.A.:ksi. Samalla tavoin barcelonalainen Montesa on nykyään Hondan omistuksessa Honda-Montesa S.A.:na

Sen perustivat veljekset Xavier ja Marti Sanglas vuonna 1942 tekstiiliteollisuudessa toimivan isänsä taloudellisella tuella, jolloin yritys alkoi aluksi valmistaa moottoreita maatalouden tarpeisiin. Generalissimus Francesco Francon aikaisessa, muun maailman syrjimässä Espanjassa (se oli vuoteen 1955 asti pois suljettu Yhdystyneiden Kansakuntien jäsenyydestä oltuaan Hitler-Saksan ja Mussolini-Itaian sympatisantti) markkinat olivat suljettuja, sillä korkeat tuontitullit nostivat ulkomaalaisvalmistajien moottoripyörien hinnat ostajakunnan ulottumattomiin. Moottoripyörän kehitys alkoi jo toisen maailmansodan aikana, ja siihen otettiin mallia paitsi BMW:n yksisylinterisestä R35:stä myös brittipyöristä. 350 cm³ yksisylinterinen prototyyppi valmistui vuonna 1945, joskin ensimmäinen Sanglas-moottoripyörän rekisteröinti tapahtui vasta vuonna 1947. Yritys kasvoi nopeasti, sillä jo vuodessa sen henkilöstö oli satapäinen, ja vuoden 1948 aikana valmistui jo noin 200 moottoripyörää. Vuonna 1958 tuotanto oli noussut jo 500 moottoripyörään, ja yritys siirtyi Poble Nousta uusiin tiloihin El Hospitalet-kaupunginosaan Barcelonassa.

Sanglas valmisti maan raskaimpia moottoripyöriä. 500 cm³-malli nyt jo svingijousituksella takana, esiteltiin vuonna 1952. Sanglas-moottoripyörissä oli tyypillisesti yksisylinterinen nelitahtimoottori, ja iskutilavuus yleisimmin 350-500 cm³ luokkaa joskin yhtiö teki jopa 750cm³-mallin. Näiden ohella yhtiö valmisti 1960-luvulla myös kaksitahtisia 50-100 cm³ iskutilavuuden malleja Zündapp-ostomoottoreilla, sekä tytär Rovena:n mukaan nimetyillä kaksitahtisilla kaksisylinterisillä 250/350 cm³ Hispano-Villiersin ostomoottoreilla varustetuilla malleilla. 1960/1970-lukujen vaihteessa vuosituotanto oli noussut 2.500 kappaleeseen, ja tehtaan 100-päisestä väestä 40 henkilöä oli itse mp-valmistuksen parissa.

Sanglasit olivat turisteille tuttu näky esimerkiksi poliisimoottoripyörinä, ja myös Espanjan puolustusvoimat olivat Sanglasin tärkeä asiakas. 1970-luvun aikana, Espanjan liityttyä Euroopan Yhteisöön, sen mp-markkinat avautuivat kilpailulle, ja raskasrakenteinen Sanglas kohtasi muiden valmistajien paljon modernimpia monisylinterisiä mp-malleja, joskin eriskummallinen Sanglas löysi myös uusia asiakkaita muista EY-maista. Salglasin ja muidenkin espanjalaisten mp-merkkien kuten Ducati-malleja lisenssillä tehneen Mototrans:in vientitoimintaa hoitanut Prodinsa-yhtiö tavoitteli merkkien yhdistämistä, sillä se oli tullut Mototransin osakkaaksi. Se ei kuitenkaan saanut panostuksilleen tuottoa, ja vuonna 1977 Sanglas-yhtiö myytiin suurelle Banesto-pankille tarkoituksella yhdistää se suurempaan valmistajaan, lähinnä Espanjan markkinoille pyrkivälle japanilaisvalmistajalle. Tämä tarkoitus toteutuikin, kun Yamaha tuli 50% osuudella mukaan SEMSA-nimiseen Sanglasia hallinnoivaan yhtiöön, missä toinen puolikas osakkeista oli Banestolla, Banco de Madridilla sekä Katalonian kehityspankilla. Yamaha hankki viimein SEMSA:n osake-enemmistön, ajoi viimeisen oman Sanglas-mallin 500 S2 V5-mallin valmistuksen alas vuonna 1981, ja viimeisen Yamaha-moottorilla olleen 400Y-mallin valmistuksen seuraavana vuonna 1982.

Yhtiö jatkaa toimintaansa Yamaha Motor España S.A.:na.



Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista