Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

August Rabeneick GmbH oli Saksan Bielefeldissä vuosien 1930-1960 välillä polkupyöriä, mopoja ja kevyitä moottoripyöriä aina 250 kuutioon valmistanut yhtiö. Valmistajajuttu motot.net-wikissä siksi, että TRAFI-rekisteri tunnistaa ainakin Rabeneick-kevytmoottoripyöriä Suomessa (tilanne 10/2015). Rabeneick-malleja näyttää myydyn Ruotsissa OK-merkkisinä (Oskar Kræpelien, tukholmalainen kilpapyöräilijä-liikemies), ja ainakin yksi OK on Suomen rekisterissä.

Historiaa

August Rabeneick (1903-1992) perusti Bielefeldissä nimeään kantavan yrityksen vuonna 1930 laman keskellä. Se valmisti ensin polkupyörän osia, sitten 1933 lähtien polkupyöriäkin (ilmeisesti 1935 lähtien apumoottorilla - epäselvät lähteet). Moottoripyörät ja mopedit tulivat tuotantoon vasta toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1948, kun Saksassa oli tuolloin muiden maiden tavoin huutava pula uusista moottoriajoneuvoista. Yhtiö käytti Fichtel & Sachs-ostomoottoreita mopedimalleissaan, ja JLO-moottoreita aina 250-kuutioisissa mp-malleissaan, mutta pystyi laatunsa takia pyytämään niistä muita "konfektio"-valmistajia parempaa hintaa.

Sillä oli myös jo prototyyppivaiheeseen edennyt, sveitsiläisen UNIVERSAL-yhtiön 500-kuutioisella moottorilla varustettu malli, sekä 1955 Opti-moottorilla varustettu 250-kuutioinen, jotka kumpikin ovat tallessa ja näytteillä yhdistystalossa Herfordissa (Bielefeldin lähellä). Richard Küchenin Opti-moottori ei kuitenkaan ollut vielä kunnolla loppuun kehitetty markkinoille tullessaan (ks. Tornax), kuten valitettavan moni Küchenin veljesten hengenluomus (esim. Zündapp K800-nelisylinteribokseri), ja mp-markkinat olivat myös kääntyneet jyrkkään laskuun.

Asiakaskunnan siirtyminen 1950-luvulla vauhdilla (muutamassa vuodessa) moottoripyöristä joko kevytautoihin tai pieniin henkilöautoihin myös Rabeneick joutui monen muun saksalaisvalmistajan tavoin kannattavuusvaikeuksiin. Moottoripyörätuotanto ajettiin alas 1950-luvun puolessavälissä, tosin polkupyörä- ja mopedituotannon vielä jatkuessa. Pitkäaikainen suhde Fichtel&Sachs-suuryhtiöön oli pelastus: 1958 Rabeneick sopi komponenttien kuten napojen valmistuksesta suuryhtiölle, ja tuo toiminta pääsi alkamaan 1960. Vuonna 1964 Rabeneick-perhe myi osuutensa suuryhtiölle, joka yhdisti Rabeneick-polkupyörien valmistuksen Hercules-yhtiöönsä Nürnbergiin. Rabeneick-tehdas sen sijaan sai jatkaa suuryhtiön kytkinten valmistamista, ja se on nyt ZF Friedrichshafen-suuryhtiön eräänä tuotantolaitoksena yhä toiminnassa.

Käyttöä vaille jäänyt hyvämaineinen Rabeneick-polkupyörämerkki on 1999 yhdistetty Cycle Union-yhtiöön, mikä valmistaa myös Kreidler-nimisiä polku- ja sähköpyöriä, ja perinteikäs merkki on otettu uudelleen käyttöön (ks. linkit).

Linkkejä

OK Cyklar (Ruotsi)Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista