Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Motopark Raceway on Pieksänmäen Virtasalmelle 1987 avattu alunperin ensimmäinen virallinen kiihdytysajorata Suomessa, mikä on sittemmin laajentunut moottoriurheilukeskukseksi. Kiihdytyssuoran ohella tarjolla on 3.516 metrin asfalttirata auto- ja mp-kilpailuihin sekä noin 3 km rallirata. Alueella on myös oma leirintäalueensa "Motomajat", jonka ravintola "Turbo" on auki tapahtumapäivinä klo 08-02, sekä kaksi kahvilakioskia. Majoitushinnasto radan kotisivujen majoitus-välilehdellä.

Motopark Racewayn osoite: Motoparkintie 62, 77330 Virtasalmi, ratapäivystys (ajokaudella) 044 278 0088, info@motopark.fi


Sijainti

Motopark sijaitsee kantatie 459:n (Juva (vt 5)-Pieksänmäki) varrella Mikkeli-Pieksänmäki-Varkaus kolmion keskellä, ja sinne on varsin lyhyet ajomatkat vaikkapa Mikkelistä (55,5km kt 72/4591), Jyväskylästä (121km) tai Kuopiosta (131km). Tie 459 on toki varsin kapea ja mutkainen, eikä saksalaisteiden biljardipöydän tasaisuudesta kannata haaveilla.


Historia

Suomessa suureen suosioon nousseita varttimailin kiihdytyskisoja oli pitkään ajettu tilapäisradoilla kuten lentokentillä, suurimpana ja tunnetuimpana Räyskälän purjelentokeskuksessa Etelä-Suomessa. Kattojärjestö FHRA (Finnish Hot Rod Association) oli jo pitkään halunnut lajille oman pysyvän suorituspaikkansa, ja siksi etsinyt niin sopivaa maa-aluetta kuin tarkoitukseen sopivaa rakennuttajaa.

Vuonna 1986 hanke nytkähti vauhdilla eteenpäin, kun sopivan maa-alueen omistanut Häkkisen Sora (Pasi Häkkinen) sekä Pieksänmäelle lokakuussa 1986 perustettu kiihdytysajo- ja amerikanrauta-yhdistys Pieksänmäki Hot Rod Association oli saatu vetämään hanketta. Nämä pistivätkin toimeksi ripeästi, ja kiihdytysrata saatiin avattua jo kesällä 1987. Vuonna 1990 suuren suosion saanut Motopark lisäsi valikoimaansa asfalttiradan mikä osittain käytti kiihdytyssuoraa, sekä ralliradan.

Motopark oli osaltaan roolissa, kun suomalaiset kiihdytysajokilpailijat saavuttivat maailmallakin runsaasti menestystä. Hyvän sijaintinsa takia moottoriurheilukeskus on ollut erinomaisen tärkeä Itä-Suomen moottoriurheilu-harrastajille.

Motopark on monen muun Suomen moottoriurheilukeskuksen tavoin joutunut kamppailemaan jatkuvasti ympäristöluvistaan, sillä moottoriurheilu synnyttää väistämättä melua, ja siten valituksia. Normaalina ajopäivinä sallittu ohiajomelun enimmäismäärä on 96,9 desibeliä dB(A), mutta radalla on kilpailupäivinä ns. "melupäivät". Ratamaksu (2015) on 70€/päivä harjoittelussa.


Muita Suomen moottoriratoja


Kymi Ring-hanke Tillolassa (Iitin kunta, Kouvolan kunnan rajalla), on n. 4,7km pituisen kansainväliset kriteerit täyttävän moottoriradan ympärille koottava laaja urheilu- ja ajoharjoittelukeskus. Ratahankeelle on maaliskuussa 2015 päätetty jakaa valtioavun ensi erä, ja siitä on tarkoitus kehittää Pohjois-Euroopan johtava moottoriurheilun ja ajokoulutuksen monitoimialue. Rakennustyö alkaa kesäkuussa 2016, ja radan arvioidaan valmistuvan 2017.

Suomen vanhemmista, jo lakanneista rata-ajon mp-kilpailuista ja radoista on esittelykirjoituksia erillisessä Suomen TT-kilpailuja/ratoja-jutussa

Linkit

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista