Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alastaron moottorirata on laaja moottoriurheilu-, testi- ja ajoharjoittelukeskus Etelä-Suomessa, mikä sijaitsee Loimaan kaupungin länsipuolella Virttaan kylässä, Virttaankankaalla (Alastaro liittyi Loimaaseen 2009). Moottoriurheilukeskus sisältää erään parhaista kiihdytysajosuorista, 2.970m pitkän ja 12-15m levyisen moottori, testi- ja ajoharjoitteluradan (ratakartta PDF, noin 1.800m JM-radan sekä tarvittaessa Rallisprint- ja Rallicross-radat. Varikkoalueen kapasiteetti on laaja, noin 300 autokuntaa joiden lisäksi kiihdytyssuoralla on erillinen varikkoalueensa sekä rakennelmia. Yleisöpysäköinnille tilaa on myös runsaasti, ja Alastaro onkin isännöinyt vuosien saatossa suuria kansainvälisiä kilpailuja. Kangasmaastoon sijoitetulla moottoriurheilukeskuksella ei ole tarjolla suuria korkeuseroja radoillaan, mutta maansiirtotöistä yli jääneet maamassat on kerätty korotetuksi luonnonkatsomoksi kiihdytysradan/pääsuoran varteen. Myös laajat suoja-alueet ovat tunnusomaisia erityisesti moottoriradalla: kriittisissä kohdissa ne ovat hiekkaesteitä, mitkä kohtelevat käsistä karanneita ajoneuvoja tai niiden kuljettajiakin monia muita Suomen ratoja lempeämmin.

Sijainti

Alastaron moottoriurheilukeskus rajoittuu kantatiehen 41 (Turku-Nokia), ja se on Varsinais-Suomen puolella aivan Satakunnan rajan tuntumassa. Etäisyydet ovat: Helsingistä 160km / noin 2:15 tuntia, Tampereelta 95km / Porista 90km ajoaikana noin 1:00 tuntia, Turusta 65km / noin 0:45 tuntia. Suurtapahtumiin tullessa on toki varauduttava viivytyksiin. Alastaro Circuitin osoite on Jarno Saarisen tie, 32560 VIRTTAA, ja puhelin 02 7669922.

Kuvaus

Moottoriradan ratavarikolta on erillinen valo-ohjattu liittymä kiihdytys- ja pääsuoraan. Moottorirata erkanee siitä puolenvälin tienoolla oikealle nypyn yli nousevalla loivalla oikealla vauhtimutkalla, lyhyellä suoralla, minkä jälkeen rata kääntyy näennäisen jyrkästi mutta tosiasiassa hyvin imaisevasti oikealle, lähteäkseen loivemman vasemman kaarteen kautta kohti ajoharjoittelua vievää suoraa. Hyvä linja on tärkeä, koska suorahko eli vauhdikas rataosuus on pitkä - sen keskellä on ajoharjoitteluradan suurimman ympyräosuuden sädettä noudattava ja mahdollisesti kuljettajan rohkeutta koetteleva kaarre. Vauhtiosuus päättyy "Palmas":in tiukempaan, ajoharjoitteluradan ahtaimpaan ympyrään minkä keskelle on jätetty metsätupsu. Sitä seuraa vauhdikas paluuosuus, missä siinäkin on puolenvälin kohdalla kohouman yli vasemmalle taittuva, profiililtaan tasainen (doseeraamaton) rohkeusmutka. Tätä seuraa kaarre vasempaan, mistä erkanee ratavarikolle johtava ajoväylä, ja rata painuu lyhyen suoran kautta alamäkeen oikeallepäin (ratavarikolta hyvin seurattava kohta). Mutka aukeaa nypyn yli lyhyelle suoralle alamäkeen, minkä pohjalla on shikaanin omainen jyrkempi taitto vasemmalle mikä kääntyy loivaan oikeaan kaarteeseen takaisin pääsuoralle. Alamäkijarrutuksessa jyrkähkö ja mahdollisesti muhkurainen vasen koukku on helppo tyriä, jolloin lähtönopeus suoralle avaavan loppukaarteen kautta - ja siten suoralla saavutettava nopeuskin - on huonompi. Ajolinjoja kuvaava sivu oli kirjoitushetkellä toimimaton, mutta Alastaro Circuit:in kotisivuilla on hyvä esittelykierros Formula Renault-kilpurilla.

Rata voidaan ajaa myös lyhyempänä, jolloin se kääntyy jo ajoharjoittelualueen suuren ympyrän kohdalta takaisin varikkoja kohti, eli jättää käymättä "Palmas":issa Tätä lyhennettyä rataa käyttävät mm. Legends-autot. Ajoharjoittelun kahden ääriympyräradan välillä on laaja, kolmannen keskisuuren harjoittelurataympyrän sisältävä asfalttikenttä.

Autojen rataennätys 1:11,437 on Andrea Belicchin (ITA) 2003 Dallara 399:llä saavuttama, moottoripyörien rataennätys 1:18,624 taas Mika Kallion (FIN) 28.6.2008 KTM:llään ajamana.

Palvelut

Moottoriradan päävarikon/yleisöalueen kupeessa on kookas kahvila-ravintola, minkä jättikokoiset Wieninleikkeet ovat täyttäneet rekkakuskinkin mahan, ja missä on myös terassialue ratanäkymin. Alavarikolla taas on kilpailujohdon rakennus kokoustiloine ja/tai kahviloine. Rata-alueen sisäpuolella on myös majoitusrakennuksia (2 kpl), mutta alueen majoitustarjonta on runsasta. Listaus löytyy radan kotisivulta. Radan luoteispuolella toimii Alastaro Golf

Kilpasarjoja Alastarossa

 • Drag Race EM
 • RR Scandinavian Open
 • Rata-SM
 • Road Racing SM
 • Drag Race SM
 • Historic Race
 • Ducati Cup
 • X-treme Drift Challenge
 • NEZ Racing Championship
 • Endurance
 • JM-sarja
 • Kilpakuorma-autot (kansallinen)


Muita Suomen moottoriratoja


Kymi Ring-hanke Tillolassa (Iitin kunta, Kouvolan kunnan rajalla), on n. 4,7km pituisen kansainväliset kriteerit täyttävän moottoriradan ympärille koottava laaja urheilu- ja ajoharjoittelukeskus. Ratahankeelle on maaliskuussa 2015 päätetty jakaa valtioavun ensi erä, ja siitä on tarkoitus kehittää Pohjois-Euroopan johtava moottoriurheilun ja ajokoulutuksen monitoimialue. Rakennustyö alkaa kesäkuussa 2016, ja radan on arvioitu valmistuvan 2017.

Suomen vanhemmista, jo lakanneista rata-ajon mp-kilpailuista ja radoista on esittelykirjoituksia erillisessä Suomen TT-kilpailuja/ratoja-jutussa

Lähteet/linkit

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista