Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ajokortti

A1- eli kevytmoottoripyöräkortilla saa ajaa moottoripyöriä, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 ja teho enintään 11 kW (15 hv). Yli 11kW tehoisiin kevytmoottoripyöriin tarvitaan a-moottoripyöräkortti. Katso myös ajokorttiluokat.

A1 kortin suorittamisen voit aloittaa aikaisintaan puoli vuotta ennen sitä päivää, jona täytät 16 vuotta. Ennen 16. ikävuotta saat suorittaa teoriat ja ajotunnit. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa aloittaa liian aikaisin tunneilla käyntiä. Kortin suorittaminen kannattaa aloittaa muutama kuukausi ennen syntymäpäivää, jotta kaikki tunnit ovat kasassa kokeita varten ja asiat tuoreessa muistissa.

Tunnit autokoulussa

 • Minimimäärä ajokertoja on 18 ajokertaa (yleensä n. 9 ajotuntia) ja 12 teoriatuntia kortin suoraan ajaessa. Harjoitusluvalla ajokertoja on 8 (4 ajotuntia) ja teoriatunteja 12.
 • Yksi ajokerta on 25 minuuttia. Yleensä niitä pidetään kaksi peräkkäin, jolloin saadaan yksi ajotunti (50 minuuttia).
 • Yksi teoriatunti on 45 minuuttia. Useimmissa autokoulussa nämä otettiin kahden tai kolmen teoriatunnin jaksoina (1h 30min tai 2h 15min kerta).
 • Saman vuorokauden aikana saa suorittaa neljän ajokerran mittaisen ajon, eli 100 minuuttia ajoa.

Kortin suorittamisen vaiheet

Korttiin käydään 12 teoriatuntia (eli n. 4-6 teoriailtaa), ja 18 ajokertaa (eli n. 7-9 ajotuntia riippuen opettajan ajatustavasta). Tämän jälkeen saat, kun olet täyttänyt 16, suorittaa kokeet. Ensin suoritetaan kirjallinen koe, johon kuuluu kirjalliset ja kuvalliset kysymykset. Tämän jälkeen on vuorossa käsittelykoe, johon kuuluu kuusi tehtävää. Tämän jälkeen on vuorossa inssiajo joka kestää yleensä 30-60 minuuttia.

Kokeiden uusiminen maksaa, joten on suositeltavaa lukea ja harjoitella niitä varten.

Teoria- ja ajokoe

Tankkaa hirveästi autokoulun tietokoneella olevia kysymyksiä ja varsinkin kuvallisia. Kortin suoritus on sellainen asia, jossa kannattaa pingottaa ja pelata varmaan päälle. Ja onhan se inhottavaa, jos sitten ajotunneilla pitää alkaa opettajan kanssa kertaamaan liikennesääntöjä ja arvokkaat pärräilyminuutit valuvat hukkaan. Myös autokoululta annettu kirja kannattaa lukea tarkkaan ja tehtävävihkonen käydä läpi.

Teoriakokeeseen tulee

 • 30 kuvakysymystä, joista 6 saa olla väärin
 • 10 kirjallista kysymystä, joista 3 saa olla väärin

Käsittelykoe aloitetaan työntämällä pyörä U-käännöksellä ensimmäiselle kohteelle, eli hidasajoon. Hidasajossa ei ole aikaa, sääntönä on vain se, että pyörä liikkuu hitaammin kuin tyhjäkäynnillä. Seuraava kohde on pujottelu. Pujottelun jälkeen väistö (jossa väistät 0,5 metrin levyisen esteen 50km/h nopeudessa). Neljäs kohde on portit, jossa mennään porttien läpi 30km/h nopeudella. Viides kohde on jarrutus, jossa jarrutat pyörän pysähdyksiin 40km/h nopeudessa, vaihdat vaihteen ykköselle, laitat vasemman jalan maahan pysähtymisen merkiksi, väistät esteen ja jatkat matkaasi. Kuudes kohde on hätäjarrutus, jossa sinun pitää pysäyttää pyörä 50km/h nopeudessa 14 metrin pituisen alueen sisään.

Ennen käsittelykoetta kannattaa varmistaa, että varmasti osaa kaikki sen tehtävät (ei olisi ensimmäinen kerta, kun joku ajattelee, että läpi se menee harjoittelematta, ja munaakin sitten kokeen). Käsittelykoe voidaan hylätä pyörän osuessa merkkiviivaan, jalan osuessa maahan tai väärästä ajonopeudesta. Lisäksi on mahdollista, että käsittely hylätään epävarmasta ajosta. Harjoittele siis mieluummin vaikka vähän lisää itseksesi käsittelykokeen harjoituksia, kuin että jättäisit kokonaan harjoittelematta (jos suoritat kortin harjoitusluvalla, et saa välttämättä yhtään harjoitusta käsittelykoetta varten, ellet sitä erikseen pyydä). Muutenkin kaikki harjoittelu parantaa pyörän käsittelyvarmuutta ja tekee sinusta taitavamman sekä turvallisemman kuljettajan.

Harjoitusluvalla

Harjoitusluvalla eli ns. mölli-/hölmönkolmiolla ajaminen tarkoittaa A1 ajokortin ajamista normaalista poikkeavalla, halvemmalla tavalla. Harjoitusluvalla ajettaessa tarvitsee ajotunteja ottaa vähemmän kuin normaalisti ja puuttuvat ajotunnit suoritetaan itsenäisesti liikenteessä, näin ollen sinun ei tarvitse maksaa jokaisesta ajotunnista ja säästät rahaa.

Harjoitusluvalla ajettaessa on kuitenkin tiettyjä rajoituksia. Harjoitusluvan saat vasta, kun olet käynyt tietyt ajotunnit ja suorittanut teoriakokeen. Teoriakokeeseen päästäksesi sinun pitää olla 16-vuotias. Kun sinulle myönnetään harjoituslupa, se on voimassa minimissään 1kk ja maksimissaan 3kk. Tuona aikana on tarkoitus ajaa liikenteessä itsenäisesti, jonka jälkeen (minimissään 1kk) saat varata ajan inssiajoa varten. Kevään 2013 ajokorttiuudistuksen jälkeen harjoitusluvalla ei ole enään ollut aluerajoitusta, vaan koko Suomi on sallittua ajoaluetta.

Harjoitusluvilla ajettaessa ei saa kuljettaa matkustajia eikä tavaraa. Repun, olkalaukun tms. pienen kantamuksen mukana kuljettaminen lienee kuitenkin sallittua. Erillistä nopeusrajaa ei ole, harjoitusluvilla ajettaessa saa ajaa aivan normaalisti nopeusrajoitusten mukaan.

Harjoitusluvilla ajettaessa moottoripyörän taakse on oltava kiinnitettynä valkoinen tasasivuinen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on 16-25cm.

___________

Teoriakokeeseen pääsee jo ennen kun on täyttänyt 16, ihan normaalien säännösten mukaan.

Opetusluvalla

A1-kortin voi suorittaa opetusluvilla, jolloin aikuinen, joka kuuluu perheeseesi(ei tarvitse asua samassa osoitteessa), voi opettaa kortin. Harjoittelemisen voi aloittaa puoli vuotta ennen kuin täyttää 16, jolloin siis pääsee itse jo ajamaan tiellä piikillään. Ajella saa missä vaan.

___________

Ei saa ajaa missä vain, ainakaan Turun seudulla. Kävin hakemassa opetusluvan ja sieltä sai mukaan listan millä seuduilla sai ajaa.


Pyörä

Tarvitset omissa, tai vanhempien nimissä olevan kevarin ja opettajan.

Kevari täytyy katsastaa opetuskäyttöön. Radioyhteys on pakollinen opettajan ja oppilaan välillä. Myös puhelin handsfreella kelpaa. Radioyhteydeksi riittää opettaja->oppilas suuntainen yhteys, eli oppilaan ei tarvitse pystyä puhumaan opettajalle kesken ajon. Kiellettyä se ei silti liene olevan.

Moottoripyörän taakse on oltava kiinnitettynä valkoinen tasasivuinen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on 16-25cm. Sen saa helposti tehtyä vaikka MDF-levystä tms, materiaalilla ei ole väliä, kunhan kolmio pysyy hyvässä kunnossa, joten pahvi ei ole paras materiaali.

Opettajan pätevyys

Isän / äidin (eli opettajan) täytyy käydä opetuslupatesteissä katsastusasemalla. Ja opettajalla on oltava kolmen henkilön kirjalliset todisteet siitä, että opettajalla on kolmen vuoden kokemus moottoripyörällä ajamisesta

__________________

!HOX! Kuopiossa ainakin sydeemi on muuttunut niin, että pitää kirjallisesti vahvistaa että opettajalla on 3v kokemus moottoripyörän ajamisesta. Riittää kunhan se on vaikka tuttavanne pyörä ja se allekirjoittaa paperin sitten, että on ajanut ko. pyörällä niin ja niin kauan. Omalla kohdallani teimme näin.

-Prenger


__________________


16.6.2010 käytäntö siis muuttunut koko suomessa, asia tarkistettu poliisilta 18.6.2010. Eli nykyään siis tarvitaan kirjallinen todistus pyörän omistajalta että opettaja on ajanut vähintään 3 vuotta tai sitten kirjallinen todistus kahdelta asiasta tietävältä että ajokokemusta on vähintään 3 vuotta.

-K4Lm4


__________________

Minulle myönnettiin A1 opetuslupa 13.9.2010, eivätkä kyselleet mitään ajokokemustodistusta eikä siitä millä opetan, eli autosta tai moottoripyörästä.

-RamikoKysymykset ovat samoja kuin A-kortin suorittamistestissä + mukana on OL-osio. OL-osion asiat liittyvät opetusluvalla ajamiseen ja moottoripyörän hallintaan (vastaohjaus yms. yksinkertaiset asiat). OL-osioon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, koska siinä tulee virheitä yleensä joiden takia ei pääse läpi. Muuten, jos on liikenteessä ajanut niin ongelmia ei pitäisi ilmetä. -

Paperit

Sitten poliisiasemalta kannattaa hakea loput paperit ja täyttää ne kotona.

Eli tarvitaan ajokorttihakemus (sininen paperi), vanhempien suostumus, paperi jossa luvataan ettei ole ajokiellossa, opetuslupapaperi (vihreä, jonka saa katsastusasemalta samalla kun opettaja tekee teoriakokeen), kevarin omistuspaperit kannattaa myös ottaa mukaan. Muita ei tainnut olla. Kannattaa kysyä sieltä kaikki paperit sieltä mitä tarvitsee A1-kortin suorittamiseen.

Sitte pitää viedä täytetyt paperit poliisiasemalle (ja ottaa mukaan henkilöllisyystodistus ja passikuvia, ellei käytä samoja kuvia kuin vanhassa kortissa, siis m-kortissa) ja siitä noin viikon päästä voi hakea opetusluvan asemalta.

Kokeet

Sitte kun on opetusluvat, niin teoriakokeeseen voi mennä heti, kun teoriatunnit on suoritettu, ts. opettaja kirjoittanut lappuihin, että on opiskeltu. Käsittely- ja inssiajoon saa mennä kuukauden päästä opetusluvien saannista. Itselläni ei mennyt edes noinkaan kauaa vaan heti, kun olin suorittanut teoriakokeen soitin AKE:lle ja varasin ajan käsittelykokeeseen ja inssiin.

Opetuksen aikana opettajan on pidettävä opetuspäiväkirjaa johon kirjataan, millon on ollut teoriatunti ja milloin ajettu, mutta siis oikeastaan siihen voi kirjottaa ihan mitä tulee mieleen. Myös teoriat voi opiskella itsenäisesti ilman, että opettaja opettaa mitään, kunhan hän kirjaa lappuun jotain. Lapun saa kun opettaja on suorittanut oman teoriansa.

Kulut

Autokoulussa suoritettuna opetuksen hinta vaihtelee kouluittain ja paikkakunnittain paljonkin, eikä mitään vakiohintaa ole. Kannattaa kysellä hintaa lähimmistä autokouluista. Yleensä hinta on jotain n. 400-1000€ väliltä, ja se vaihtelee melko paljonkin. Joillakin paikkakunnilla kortin ajo-opetus on saatu edullisimmillaan n. 400€, joillakin paikkakunnilla se on taas maksanut jopa 1000€ (Porissa 2012 maksoi kalleimmillaan 1400€). Näihin tietysti lisätään vielä viranomaiskulut.

A1-kortin hintaa lisäävät seuraavat viranomaiskulut:

 • Ajokorttilupamaksu, 40€
 • Tutkintomaksu katsastuskonttorille, 81€
  • mikä sisältää teoria-, käsittely- ja ajokokeen
 • Harjoituslupa (mikäli suoritat kortin harjoitusluvilla) 20€
 • Passikuvat n. 10€

Opetusluvalla opettajan teoria 18 e, opetuslupa: 24 e ja ajokorttihakemus: 40 e + oppilaan teoriakoe (19 e), käsittelykoe ja inssiajo (yht. 34 e). Tuohon lisäksi vielä katsastus opetus-ajoneuvoksi 47,5 e. Yhteissummaksi kertyy 186 e. Tuohon vielä pikku-kustannukset, ts. bensat, mahd. uusinnat, passikuvat, jos haluat uusilla kuvilla ottaa, jne...

___________

Nykyään harjoituslupa maksanee sen 30€.

Katso myös

AKE:n sivuilta: (sivustolla myös paljon muuta hyödyllistä!)

Lähteet

 • Painetut lähteet: Autokoulun moottoripyöräkirja, Driving Team Keminmaa