Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ajokortti

A1- eli kevytmoottoripyöräkortilla saa ajaa moottoripyöriä, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm³ ja teho enintään 11 kW (15 hv). Yli 11kW tehoisiin moottoripyöriin tarvitaan A2- tai A-moottoripyöräkortti. Katso myös ajokorttiluokat.

A1 kortin suorittamisen voit aloittaa aikaisintaan puoli vuotta ennen sitä päivää, jona täytät 16 vuotta. Ennen 16. ikävuotta saat suorittaa teoriat ja ajotunnit. Ei ole kuitenkaan suositeltavaa aloittaa liian aikaisin tunneilla käyntiä. Kortin suorittaminen kannattaa aloittaa muutama kuukausi ennen syntymäpäivää, jotta kaikki tunnit ovat kasassa kokeita varten ja asiat tuoreessa muistissa.

Tunnit autokoulussa

 • Minimimäärä ajokertoja on 18 ajokertaa (yleensä n. 9 ajotuntia) ja 12 teoriatuntia kortin suoraan ajaessa. Harjoitusluvalla ajokertoja on 8 (4 ajotuntia) ja teoriatunteja 12.
 • Yksi ajokerta on 25 minuuttia. Yleensä niitä pidetään kaksi peräkkäin, jolloin saadaan yksi ajotunti (50 minuuttia).
 • Yksi teoriatunti on 45 minuuttia. Useimmissa autokoulussa nämä otettiin kahden tai kolmen teoriatunnin jaksoina (1h 30min tai 2h 15min kerta).
 • Saman vuorokauden aikana saa suorittaa neljän ajokerran mittaisen ajon, eli 100 minuuttia ajoa.

Kortin suorittamisen vaiheet

Korttiin käydään 12 teoriatuntia (eli n. 4-6 teoriailtaa), ja 18 ajokertaa (eli n. 7-9 ajotuntia riippuen opettajan ajatustavasta). Tämän jälkeen saat, kun olet täyttänyt 16, suorittaa kokeet. Ensin suoritetaan kirjallinen koe, johon kuuluu kirjalliset ja kuvalliset kysymykset. Tämän jälkeen on vuorossa käsittelykoe, johon kuuluu kuusi tehtävää. Tämän jälkeen on vuorossa inssiajo joka kestää yleensä 30-60 minuuttia.

Kokeiden uusiminen maksaa, joten on suositeltavaa lukea ja harjoitella niitä varten.

Teoria- ja ajokoe

Tankkaa hirveästi autokoulun tietokoneella olevia kysymyksiä ja varsinkin kuvallisia. Kortin suoritus on sellainen asia, jossa kannattaa pingottaa ja pelata varmaan päälle. Ja onhan se inhottavaa, jos sitten ajotunneilla pitää alkaa opettajan kanssa kertaamaan liikennesääntöjä ja arvokkaat pärräilyminuutit valuvat hukkaan. Myös autokoululta annettu kirja kannattaa lukea tarkkaan ja tehtävävihkonen käydä läpi. Teoriakokeen uusiminen maksaa 31€ (kevät 2017).

Teoriakokeeseen tulee

 • 30 kuvakysymystä, joista 5 saa olla väärin
 • 10 kirjallista kysymystä, joista 3 saa olla väärin

Käsittelykoe aloitetaan työntämällä pyörä U-käännöksellä ensimmäiselle kohteelle, eli hidasajoon. Hidasajossa ei ole aikaa, sääntönä on vain se, että pyörä liikkuu hitaammin kuin tyhjäkäynnillä. Seuraava kohde on pujottelu. Pujottelun jälkeen väistö (jossa väistät 0,5 metrin levyisen esteen 50km/h nopeudessa). Neljäs kohde on portit, jossa mennään porttien läpi 30km/h nopeudella. Viides kohde on jarrutus, jossa jarrutat pyörän pysähdyksiin 40km/h nopeudessa, vaihdat vaihteen ykköselle, laitat vasemman jalan maahan pysähtymisen merkiksi, väistät esteen ja jatkat matkaasi. Kuudes kohde on hätäjarrutus, jossa sinun pitää pysäyttää pyörä 50km/h nopeudessa 14 metrin pituisen alueen sisään.

Ennen käsittelykoetta kannattaa varmistaa, että varmasti osaa kaikki sen tehtävät (ei olisi ensimmäinen kerta, kun joku ajattelee, että läpi se menee harjoittelematta, ja munaakin sitten kokeen). Käsittelykoe voidaan hylätä pyörän osuessa merkkiviivaan, jalan osuessa maahan tai väärästä ajonopeudesta. Lisäksi on mahdollista, että käsittely hylätään epävarmasta ajosta. Harjoittele siis mieluummin vaikka vähän lisää itseksesi käsittelykokeen harjoituksia, kuin että jättäisit kokonaan harjoittelematta (jos suoritat kortin harjoitusluvalla, et saa välttämättä yhtään harjoitusta käsittelykoetta varten, ellet sitä erikseen pyydä). Muutenkin kaikki harjoittelu parantaa pyörän käsittelyvarmuutta ja tekee sinusta taitavamman sekä turvallisemman kuljettajan.

Harjoitusluvalla

Harjoitusluvalla eli ns. mölli-/hölmönkolmiolla ajaminen tarkoittaa A1 ajokortin ajamista normaalista poikkeavalla, halvemmalla tavalla. Harjoitusluvalla ajettaessa tarvitsee ajotunteja ottaa vähemmän kuin normaalisti ja puuttuvat ajotunnit suoritetaan itsenäisesti liikenteessä, näin ollen sinun ei tarvitse maksaa jokaisesta ajotunnista ja säästät rahaa.

Harjoitusluvalla ajettaessa on kuitenkin tiettyjä rajoituksia. Harjoitusluvan saat vasta, kun olet käynyt tietyt ajotunnit ja suorittanut teoriakokeen. Teoriakokeeseen päästäksesi sinun pitää olla 16-vuotias. Kun sinulle myönnetään harjoituslupa, se on voimassa minimissään 1kk ja maksimissaan 3kk. Tuona aikana on tarkoitus ajaa liikenteessä itsenäisesti, jonka jälkeen (minimissään 1kk) saat varata ajan inssiajoa varten. Kevään 2013 ajokorttiuudistuksen jälkeen harjoitusluvalla ei ole enään ollut aluerajoitusta, vaan koko Suomi on sallittua ajoaluetta.

Harjoitusluvilla ajettaessa ei saa kuljettaa matkustajia eikä tavaraa. Repun, olkalaukun tms. pienen kantamuksen mukana kuljettaminen lienee kuitenkin sallittua. Erillistä nopeusrajaa ei ole, harjoitusluvilla ajettaessa saa ajaa aivan normaalisti nopeusrajoitusten mukaan.

Harjoitusluvilla ajettaessa moottoripyörän taakse on oltava kiinnitettynä valkoinen tasasivuinen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on 16-25cm.

___________

Teoriakokeeseen pääsee jo ennen kun on täyttänyt 16, ihan normaalien säännösten mukaan.

Opetusluvalla

Päivitettyä tietoa 2016, joka koskee koko Suomea poikkeuksetta:

A1-kortin voi suorittaa opetusluvalla, jolloin kuka tahansa vähintään 25-vuotias aikuinen voi opettaa kortin. Opettajan ei tarvitse olla oppilaalle sukua. Opettajalla tulee olla ollut A1-ajoon oikeuttava kortti vähintään 3 vuoden ajan. Todistusta moottoripyöräilystä ei tarvitse olla, eikä omaa moottoripyörääkään. Ainoat vaatimukset opettajalle ovat riittävä ikä, riittävä kortti ja riittävän kelvollinen tausta (ei liikennerikoksia liikaa yms.).

Opettaja voi opettaa yhdellä opetusluvalla max. 3 oppilasta 3 vuoden aikana, sen jälkeen pitää hakea uusi opetuslupa. Jos opettajalla on opetettavanaan tätä enemmän oppilaita, mainitusta rajoituksesta voidaan poiketa sukulaisuussuhteen perusteella.

Luvan myöntää nykyisin Trafi, ei poliisi. Koko byrokratia hoidetaan Trafin (Ajovarma) konttorilla, poliisiasemalla ei tarvitse käydä. Opettaja hakee opetusluvan ja oppilaalle haetaan samalla ajokorttilupa. Opettajan tulee olla ennen hakemusten tekemistä läpäistynä opettajan teoriakoe, joka on sama, kuin A1-oppilaan koe maustettuna tukulla opetuslupaan liittyviä kysymyksiä.

Harjoittelemisen voi aloittaa puoli vuotta ennen kuin oppilas täyttää 16, jolloin siis pääsee heti itse ajamaan tiellä piikillään opettajan kanssa. Ajella saa missä vaan Suomessa lukuunottamatta Ahvenanmaata. Opettaja voi olla mukana kevarin kyydissä, omalla moottoripyörällään tai autolla.

Trafi tarjoaa lukemiseksi opettajalle ja oppilaalle esim:

Yleistä tietoa Trafilta

Opetusluvan hakijan oheislukemisto

Kuljettatutkinnon ajokoetietoa

Opetussuunnitelma

Lisäksi sekä opettajan, että oppilaan kannattaa lukea Ajo hanskassa-opas.

Opettajan kannattaa ostaa itselleen lyhyeksi aikaa jokin netissä tarjollaoleva opetusluvan lisäkysymykset sisältävä harjoituspalvelu, esim. opetusluvalla.fi tai www.ajokoe.fi.

Pyörä

Opetusluvan oheislukemistossa on kuvattu opetuskevarin vaatimukset, samoin tutkinnossa käytettävän. Kevaria ei tarvitse katsastaa, ellei opettaja istu opettaessaan kyydissä. Radioyhteys on pakollinen opettajan ja oppilaan välillä. Myös puhelin handsfreella kelpaa. Radioyhteydeksi riittää opettaja->oppilas suuntainen yhteys, eli oppilaan ei tarvitse pystyä puhumaan opettajalle kesken ajon.

Moottoripyörän taakse tai kuskin selkään on oltava kiinnitettynä valkoinen tasasivuinen kolmion muotoinen kilpi, jonka sivun pituus on 16-25cm. Sen saa helposti tehtyä vaikka MDF-levystä tms, materiaalilla ei ole väliä, kunhan kolmio pysyy hyvässä kunnossa, joten pahvi ei ole paras materiaali.

Opettajan pätevyys

Opettajan täytyy käydä opetuslupatesteissä katsastusasemalla. Mitään todistuksia omasta motoristitaustasta ei kysytä, eikä vaadita. Teoriakoe on normaali A1-koe maustettuna opetusluvan lisäkysymyksillä. Läpäisyrajoja on vastikään tiukennettu, eli kokeeseen ei kannata mennä lukematta vähintäänkin opetuslupaan liittyvää materiaalia läpi huolella.

Opettajan ei tarvitse olla oppilaalle sukua. Opettajalla tulee olla ollut A1-ajoon oikeuttava kortti vähintään 3 vuoden ajan. Todistusta moottoripyöräilystä ei tarvitse olla, eikä omaa moottoripyörääkään. Ainoat vaatimukset opettajalle ovat riittävä ikä, riittävä kortti ja riittävän kelvollinen tausta (ei liikennerikoksia liikaa yms.).

Paperit

Kaikki paperityöt tehdään Trafille, Ajovarman konttorilla, poliisille ei tarvitse mennä.

Tarvitaan opetuslupahakemus opettajalle, ajokorttihakemus oppilaalle ja vanhempien suostumuspaperi, jossa molempien vanhempien nimmarit. Kaikki paperityöt voi hoitaa yhdellä kertaa heti, kun opettaja on läpäissyt teoriakokeen.

Kokeet

Oppilas voi mennä teoriakokeeseen, kun teoriatunnit on suoritettu, ts. opettaja kirjoittanut lappuihin, että on opiskeltu, mutta ei aikaisemmin, kuin kuukautta ennen, kuin täyttää 16. Inssiin ja käsittelykokeeseen pääsee vasta, kun oppilas on täyttänyt 16.

Opetuksen aikana opettajan on pidettävä opetuspäiväkirjaa johon kirjataan opetustapahtumat, jotta siitä voidaan seurata, että opetussuunnitelmaa on edes jotenkin noudatettu. Oppilaan ja opettajankin kannattaa ehdottomasti ostaa itselleen jokin A1-teoriakoeharjoitus netistä, esim. ylempää löytyvistä linkeista ja opettajalle sellainen, jossa on opetuslupakysärit.

Kulut

Autokoulussa suoritettuna opetuksen hinta vaihtelee kouluittain ja paikkakunnittain paljonkin, eikä mitään vakiohintaa ole. Kannattaa kysellä hintaa lähimmistä autokouluista. Yleensä hinta on jotain n. 400-1000€ väliltä, ja se vaihtelee melko paljonkin. Joillakin paikkakunnilla kortin ajo-opetus on saatu edullisimmillaan n. 400€, joillakin paikkakunnilla se on taas maksanut jopa 1000€ (Porissa 2012 maksoi kalleimmillaan 1400€). Näihin tietysti lisätään vielä viranomaiskulut.

A1-kortin hintaa lisäävät seuraavat viranomaiskulut:

 • Ajokorttilupamaksu 40eur
 • Opetuslupahakemus 30eur
 • Teoriakoe 31eur opettajalle ja oppilaalle
 • Ajokoe 65eur
 • Käsittelykoe 28eur
 • Passikuvat n. 10€

Hinnasto

Kun bensat otetaan huomioon, loppuhintana opetusluvalla pääsee noin puoleen hintaan autokouluun verrattuna.

Katso myös

AKE:n sivuilta: (sivustolla myös paljon muuta hyödyllistä!)

Lähteet

 • Painetut lähteet: Autokoulun moottoripyöräkirja, Driving Team Keminmaa

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista