Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ajokortti

A-luokka

Muut kuin A1-luokan moottoripyörät niihin kytkettyine hinattavine ajoneuvoineen.

A-luokan ajo-oikeutta koskevat erityiset rajoitukset

  • 18-vuotiaana henkilö voi saada A-luokan ajokortin, joka oikeuttaa moottoripyörän kuljettamiseen, jonka teho on enintään 25 kW eikä moottoripyörän tehon suhde omamassaan ylitä 0.16 kW/kg. A-luokan ajokortin saaminen ei edellytä A1-luokan ajokortin haltijoilta uutta tutkintoa, mutta uusi ajokorttihakemus on jätettävä asuinpaikan poliisille.
  • Yli 25 kW moottoripyörän kuljettaminen edellyttää A-luokan ajo-oikeutta vähintään kahden vuoden ajalta tai erikseen suoritettua ajo- ja käsittelykoetta vähintään 35 kW moottoripyörällä. Erillisen kokeen voi suorittaa 21-vuotiaana.

A1-luokka

Kevytmoottoripyörät, eli moottoripyörät, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 ja teho enintään 11 kW. Kevytmoottoripyöräkortin voi saada 16 vuotta täyttänyt henkilö.

A1-luokan kortilla saa ajaa myös traktoria (ei kuitenkaan ns. liikennetraktoria, joka vaatii C-kortin), moottorikelkkaa ja kaikkia invalidimoottoripyöriä sekä tietysti mopoja ja kevyitä nelipyöriä ("mopoautoja" ja "mopomönkijöitä").

M-luokka

Mopot (lukuunottamatta ns. pienitehoisia polkimellisia mopoja, joiden ajamiseen riittää 15 vuoden ikä) sekä kevyet nelipyörät. Mopokortin voi saada 15 vuotta täyttänyt henkilö.

Ennen 1.1.1985 syntyneet eivät mopon(mutta kylläkin kevyen nelipyörän) kuljettamiseen mopokorttia tarvitse. Tästä seuraa, että 1984 tai aiemmin syntynyt saa ajaa mopolla jopa ollessaan ajokiellossa, mikäli hänen terveydentilansa täyttää yleiset moottoriajoneuvon kuljettajalle asetetut vaatimukset.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista