Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
CA125 Rebel 1998 (luvalla)

Honda CA125 Rebel

Honda CA125 Rebel oli A1-tehoinen kustomtyylinen kevytmoottoripyörä. Sitä valmistettiin vuosina 1995-1999, mallikoodien ollessa JC24 (1995-1996, JH2=Japani, Kikuchi Kumamoto-prefektuurissa läntisimmällä Kyushu-saarella) ja JC26 (1997-1999, VTM=Espanja, Honda-Montesa S.A.:n tehdas Barcelonassa). Vanhahtavaksi koetun Rebelin rinnalla Honda alkoi vuonna 1999 valmistaa Kikuchin tehtaalla VT125C Shadowta, mikä vuorostaan edusti esittelyvuonnaan luokan teknisen kehityksen kärkeä. Teknisesti yksinkertaisempana 125-Rebel on säilyttänyt suosionsa. Käytettyjä ehjiä ja varsin vähän ajettuja yksilöitä tulee edelleen ajoittain myyntiin, eli Rebel voi tarjota edullisia ja mukavia kilometreja eikä versiosta riippuen edes ole olennaisesti V2-mallia hitaampi. Usea kiinalaisvalmistaja, mm. Jinlun, tarjoaa maailmalla joko 125-Rebelin moottorin tai pyörän kopioita, joiden osia saattaa osittain voida käyttää huonokuntoisemman Rebel-aihion käyttöön kunnostuksessa tai entisöinnissä. Englantilaissaitti, joka myi malleja Jinlun 125-13 ja 250-2 ei valitettavasti enää toimi. Mallit näyttävät ainakin visuaaliselta ilmeeltään pitkälti vastaavan Rebel 125/250:a. Jutun kirjoittaja ei omista Rebeliä, joten jää lukijan selvitettäväksi sopisivatko mm. Jinlunin tai Dadyw:n päheät kromatut venttiilikopat sellaisinaan Rebeliin. Koska monella kiinalaisvalmistajalla on edelleen vaikeuksia taata tuotteensa tasaisen hyvä laatu, tai asiakkaan jälkipalvelun taso vaihtelee, on Honda CA125 Rebel kirjoittajan (ja esim. MCN:n) mielestä usein paitsi edullisempi myös Honda-tuotteiden laadun ja jälkipalvelun toimivuuden vuoksi kuluttajalle eksoottisia malleja riskittömämpi valinta. CA125 on Hondan legendaaristen nelitahtisten twin-moottoreiden 1950-luvulla alkaneen perinteen jatkaja: Honda CB-Wikijuttu valottaa 125-twinien kehityskaarta aina 1959 alkaen jos aihe kiinnostaa.

Rebel-historiikki

Honda esitteli ensimmäisen "Rebel"-mallinsa CMX250:n USA:n markkinoille vuonna 1985. Harley-Davidsonin pienempiä malleja (HD Italia / Aermacchi) muistuttavan muotoilunsa ja edullisen, luotettavan tekniikkansa ansiosta se saavutti suosiota minkä vuoksi Honda laajensi vuonna 1986 mallistoa CMX450-versiolla. Kummankin mallin valmistus kuitenkin loppui jo vuonna 1986-1987: syyksi sanotaan toivottua pienempiä myyntimääriä sekä HD:n nostamaa dumppaussyytettä minkä mukaan Honda myi malleja alle tuotantokustannuksien hinnalla. 1981 AMF-konsernista yksityisille sijoittajille myyty Harley-Davidson oli jo 1983 saanut vaikutettua 45% suojatulliin USA:han tuotaviin yli 700cc moottoripyöriin, yhtiön yhä painiskellessa AMF-kauden kriisin jälkimainingeissa se käyttäytyi erittäin aggressiivisesti. CMX250/450-malleja - toisin kuin Rebel Clubin Buckingham kirjoittaa - myytiin myös joillain Eurooppan markkinoilla.

Vuodelle 1995 Honda päätti lanseerata "Rebel":in uudelleen, malli esiteltiin Kölnin mp-näyttelyssä 1994. Rebelin 125cc-versio oli Hondan ensi vastaus kustomiluokassa EU-alueen 7/1996 voimaan tulevaksi tiedettyyn ajokorttimuutokseen, jolla kevytmoottoripyörän teho rajoitettiin 11kW:in. Malli alkoi korvata hieman sitä pienikokoisemman CM-twinien mallisarjan (CM125T, CM185/200T). Sen rinnakkaistwin-moottori, jossa männät liikkuvat tasatahtiin sytytyksen tapahtuessa sylinterien osalta vaihtovuoroisesti, jatkaa Hondan pitkäaikaista 125cc twin-moottorisarjaa. Rebel myi ensi vuonnaan erinomaisesti mm. Ranskassa ja Saksassa, mutta alkoi pian jäädä uudempien kilpailijoidensa (mm. jymymenestys-XV125 Viragon) jalkoihin ostajien suosiossa. 125cc-mallin tavoin muotoilultaan päivitetty ja moottoria lukuun ottamatta pienemmän Rebel:in kanssa pitkälti identtinen 250-malli tuli Euroopassa ja USA:ssa myyntiin vuonna 1996. Isomman Rebelin sanotaan olleen maailmalla 125cc-mallia suositumpi, ja tiettävästi yhä saatavilla olevia 250:n kustomointiosia voidaan käyttää 125:ssa.

Rekisteröintitilastoissa 3/2015 tunnistettuja Rebel-malleja löytyy Suomesta seuraavasti: CA125 Rebel (JC24) 240kpl, (JC26) 74kpl, eli CA125 Rebel yhteensä 314kpl. Isompia malleja CMX/Rebel 250 on rekisterissä 121kpl, CMX/Rebel 450 16kpl (CM450, CMX400 kumpaakin yksi - kirjoitusvirhe? - sekä 2kpl mallikoodilla rekisteriin merkittyjä jätetty pois). Rebelit ovat siis olleet varsin suosittuja ja pitkä-ikäisiä Suomessa. "Rebel" on tuoreeltaan 2017 otettu osana retro-ilmiötä uudelleen käyttöön Honda-mallissa CMX 500 Rebel (ranskaksi), mikä pohjautuu esimerkiksi Ranskassa myyntitilastojen kärjessä viihtyneeseen CB500F/X-malliin. Uudessa isossa Rebelissä on sama 471-kuutioinen twin-moottori, suosittu tummasävyinen "neo-retro"- tai bobbertyyli, hinnan kurissa pitämiseksi minimalistinen varustelu sekä mallille ominainen runkoratkaisu. CMX500 Rebel on Euroopassa varustettu 2h-istuimella, mutta USA-markkinoilla se on bobber-tyyliin oikeaoppisesti soolopyörä. Suosiota saaneen Rebel 500:n rinnalle on tullut samaa runkoa mutta pienempää moottoria käyttävä Rebel 300, ks. Revzilla-vertailu Rebel 250-twin vs. 2017 Rebel 300 (en).

Lähde: Rebel Club UK/Pete Buckingham, Wikipedia, ETAI RMT 106.2, ajoneuvotilastot.com, moto-station.com, linkit

CA125 Rebelin arvostelua

Ranskankielisen MOTO-STATION:in käyttäjäarvosteluissa (tilanne 8/2011, 16 arvostelua, ks. linkit) 125-Rebel on saanut arvosanaksi 7,61 kun esimerkiksi VT125C:n vastaava on 7,86. Rebelin moottori mainitaan erittäin kestäväksi ja nöyräksi, mutta sen tehoa/vääntöä moititaan. Suorituskyky on XV125 Viragon luokkaa, tosielämässä jopa hiukan parempi, mutta uudempaan sallitut 11kW tuottaviin VT-malliin nähden heikompi. Ajettavuus on mainittu miellyttäväksi, osittain koska runko on 250-mallin kanssa identtinen eli tuhdimpaa tekoa kuin on tarpeen, osittain sen onnistuneen geometrian ansiosta. Halpa alivaimennettu stereoperä-takajousitus on vanhempien piikki-Hondien perua ja vähemmän tyydyttävä: ainakin Shadow ryhdistyi Hagon:in iskareilla ja svingiä tarkemmin ohjaavilla neulalaakereilla, mutta lullaan tottuneen mielestä jäykkäjalkainen piukka takajousitus voi olla liian raaserimainen. Rebelin tietty brittihenkisyys ja karuus viitoittavat kirjoittajan mielestä sopivimpana kustomointisuuntana "bobber"-tyyliin, jota Rebelin alkuperäinen design jo lainaakin, mm. takalokasuojan yhteyteen muotoillulla "ankanpyrstöllä". Hieman alhaisen huippunopeuden vuoksi matkakuormattu Rebel voi valtatieajossa muiden A1-pyörämallien tavoin jäädä liikennevirran jalkoihin. Sen huippunopeus (tehdasarvo) vaihtelee Saksan-JC24:n 95km/t:sta avoimen JC26:n Eurooppa-version 101-105km/t, eli on verrannollinen kilpaileviin ilmajäähdytteisiin japanilaisiin kaksisylinterisiin kustom-malleihin.

Pienet nelitahtiset kierroskoneet ovat kaikki arkoja vaurioille, jos niitä piiskataan kylmänä (nopea kuluminen, venttiilikoneiston rikot). Matalaviritteisempi CA ei vaikuta olevan aivan niin arka kuin tehokkaammat vanhat Twinit CB125T/T2/TD joiden moottori oli samankaltainen, mutta sekin toki tykkää asiallisesta lämmittelystä muutaman kilometrin ajan ennen kuin koneen täydet tehot päästetään valloilleen. Parhaassakin "päivän kunnossa" oleva CA125 kuuluu vaativan parhaan vauhdin saavuttamiseksi korkeita kierroksia (nopeusmittarin vaihdealueen käyttämistä vaihtopisteeseen asti): nelitahtimoottorille tyypillisesti täyskaasu vie veronsa kulutuksen noustessa lopussa jyrkästi, moottori alkaa täristää enemmän, ja vauhtiajo saattaa kuluttaa hieman öljyä. Mukavimmillaan se onkin 80-90 vauhtia kruisaillessa, esimerkiksi valtateiden stressin sijaan pienempiä sivuteitä myöten matkatessa. Rebelin tekniikka vaikuttaa nettitietojen perusteella olevan hyvin pitkäikäinen. CB-Twinien sanotaan väsähtäneen 30tkm ajomäärän jälkeen, mutta matalaviritteinen CA on joidenkin omistajien mielestä 50tkm ajettuna yhä tyydyttävässä vedossa, ja joissain tapauksissa 100.000km on ylitetty ennen peruskorjausta. Sekalaiset pienet harmit kuuluvat ikääntyneen moottoripyörän arkeen (Rebelissä kaasuttimen kohon jumittelu, voi olla rikkikorjaamis-ilmiö, ks. "known problems"), mutta siinä ei ole tyyppiongelmia kuten esimerkiksi 125-Viragoja joidenkin nettitietojen mukaan vaivaavaa imukaulan murtumista/reikiintymistä tai CV-kaasuttimen alipainekalvon rikkoja. Usea saksalaisomistaja kehuu kiertäneensä Rebel:illään puoli Eurooppaa hondamaisesti ilman suurempia harmeja, ja mallilla onkin edelleen vankka kannattajakuntansa. Käyttöikää ja toimintavarmuutta parantavista hoito- ja huoltonäkökohdista on mielipiteenomaisia jorinoita Shadown Wiki-jutussa.

Motorcyclenews Rebelistä (Quality and Reliability/Laatu ja luotettavuus): "The Honda CA125 Rebel is a bit better made than the average 125cc cruiser from the Far East. Even today, there are some who would say that buying a used Honda CA125 Rebel would be a more reliable choice than an unknown brand new 125cc motorcycle off the internet. The Honda CA125 Rebel may be a bit dated, but at least it's a proven design.". Hondan CA125 Rebel on hieman keskimääräistä Kauko-Idän kruiseria laadukkaampaa tekoa. Vielä tänäänkin jotkut sanoisivat Rebelin olevan luotettavampi valinta kuin tuntemattoman valmistajan upouusi 125cc-moottoripyörä nettikaupasta. CA125 Rebel on ehkä vanhahtava, mutta ainakin se on todistanut itsensä mallina. Kokonaisarvosana (ks. linkki) 3 tähteä viidestä.

Asiantuntevan oloinen saksalaiskirjoittaja, jolla on sekä japanilainen JC24 että espanjalainen JC26, suosittelee jäljempää. JC24:n tyyppihyväksynnässä määritelty huippunopeus on 95km/t, kun uudemmassa JC26:ssa 101-105km/t. Myös espanjan-Rebelin kromi on kirjoittajan havaintojen mukaan laadukkaampaa, eli kerää pintaruostetta japanin-Rebeliä vähemmän. JC24/26 osissa on joitain eroavaisuuksia (mm. takaiskarit, etujarrusatula ja sen kiinnitys = joustimet ym.) mikä kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi purkuosia hankkiessa. Voit vertailla eri vuosimallien varaosanumeroja keskenään (esimerkiksi zsf-motorrad.de, tmv. nettikaupat) pysyvätkö samana mallinvaihdon JC24/26 yli vai muuttuvatko. Tuonnempana joitain linkkejä.

Teknisiä tietoja CA125 vm 1995 JC24 (JC26)

Suomenkielisiä holtokortteja ja omistajan käsikirjoja on ladattavissa PDF-muodossa maahantuojan sivustolta, ks. korjausoppaat-kohta.

Tekniikkatiedot on kerätty JC24:n osalta englanninkielisestä HONDA-korjausoppaasta 62-KEB-00 (saksankielisen varaosan:o on 64-KEB-00, oppaiden saatavuus lie vaikea). Englanninkielinen on ollut tarkoitus skannata ja koota pdf-tiedostoksi. JC26:n tiedot netistä, tavanomainen lähde- ja kirjoitusvirhevarauma on siis paikallaan.

  • Tunnistustiedot
    • valmistenumero ohjausakseliputkessa oikealla
    • moottorinumero vasemmalla alhalla lohkossa (vaihdevivun siirtotangon takana)
    • kaasuttimen id-numero oikealla kaasutinrungossa uimurikammion yläpuolella
    • värikooditarra ilmasuodatinpesän kannessa (vasemman posken takana)
    • Rebelin PCN ("product code number"): KEB
    • Suomi-Rebelit ovat JCnnA:n yleiseurooppalaista ED-versiota ("European direct sales")
      • Saksan (kuristettu 80km/t JCnnB/2G) ja Sveitsin (vähäsaasteinen JCnnC/SW) eroavat joiltain osin (CDI, kaasutinversio, suutin/neula) selvästi ED:stä
        • Saksasta uitettu Rebelin 80km/t-kuristettu 2G-versio ilmenee Fahrzeugbrief:in valmistenumero- ja lisätietoruudusta (StVZO-§), voivat olla huomaamattomia
      • UK:n (E-) ja Ranskan (F-) maakohtaisten versioiden eroja yleiseurooppalaiseen ED-versioon ei ole eritelty ainakaan JC24:n osalta Honda-oppaassa
        • E:n umpio vasemmanpuoleiselle liikenteelle, F:n erilainen varustelu (Ranskan pakollinen varashälytin, veromerkkipidike, keltainen ajovalo)
        • kaasuttimen versiotunnusten tarkoitusta/eroa ei vielä selvitelty tarkemmin
  • Moottori
    • kaksisylinterinen nelitahtinen OHC-rinnakkaistwin
    • sylinterit 41,0 x 44,0 (i/p, x2), iskutilavuus 124cm³
    • menosuuntaan vasen = #1, oikea = #2
    • teho 8,1kW/11hv @ 9.500/min
    • vääntö 9,1Nm @ 6.000/min
    • puristussuhde 9,4:1, puristuspaine 11kg/cm²
      • puristuspainemittaus voi kertoa summittaisesti ohivuotavatko männät vai venttiilit, yleiskunto
      • asiallinen käyttö ja huolto (öljyt) pidentävät moottorin hyvänä pysymistä paljonkin
    • männännopeus 14,4m/sek @ 10.500/min
  • Sytytys
    • CDI-sytytysjärjestelmä
      • sytytys ("F") 0° EYKK @1.400/min
      • maksimiennakko 17,5° @ 6.000/min
    • tulpat NGK CR6HSA tai NIPPON DENSO U20FSR-U, kärkiväli 0,6-0,7mm
      • kovaan ajoon NGK CR7HSA tai NIPPON DENSO U22FSR-U
      • kylmässä kelissä (alle 5°C) NGK CR5HSA tai NIPPON DENSO U16FSR-U
  • Venttiilikoneisto
    • 2V-OHC
    • venttiilivälys moottori kylmänä (<35° C) 0,08/0,08 imu/pako (sallittu: 0,06-0,10)
      • asiantuntevan oloisen Rebel-harrastajan suositus: 0,07/0,07
      • samainen harrastaja kertoo Rebelin reagoivan herkästi vääriin välyksiin kulun puutteena
    • nokkaketjun automaattikiristin
      • avaa vauhtipyöräposken kurkistusaukon alumiinitulppa (varo ylikiristämistä, työkalulla murjomista)
      • pyöritä moottoria vastapäivään kunnes vauhtipyörän T-merkki indeksiloven kohdalla
      • löysää kiristimen lukitusmutteria, kiristimen pitää kiristyä itsekseen
      • kiristä lukitusmutteri, 10Nm
  • Öljy
    • moottoriöljy laatua API-SE, -SF tai -SG
      • käytä moottoripyöräöljyä (JASO T903 tyyppiä MA, märkäkytkimiin sopiva ilman kitkaa vähentävää aineistusta)
    • määrä 1,3 litraa, myös öljyvaihdossa (sihtityyppinen suodatin)
      • moottorin oltua purettuna 1,6 litraa
    • öljysihdin varaosanumero 15422-399-00, vaihto vain jos rikkoutunut
      • öljypumppu irrotettava sihdin puhdistusta varten, varo lian kulkeutumista siihen
      • sihti puhdistetaan sopivalla liuottimella, puhallettava kuivaksi paineilmalla
      • öljypumpun kiinnitys, 3 ruuvia 10Nm, uuden öljyn täyttö moottoriin
  • Vaihteisto
    • 5-vaihteinen, kytkin monilevyinen märkäkytkin
    • ensiövälitys 3.833 (69/18)
    • 1. vaihde 2.846 (37/13)
    • 2. vaihde 1.777 (32/18)
    • 3. vaihde 1.333 (28/21)
    • 4. vaihde 1.083 (26/24)
    • 5. vaihde 0.913 (21/23)
    • toisiovälitys 3.000 (39/13)
      • rattaat e/t 13-39
      • ketjukoko 520 (esim. DID 520DS5 tai RK 520KZ3), 112 lenkkiä, vapaaliike 20-30mm
      • vakiotakarenkaan (130/90-15) kehämitta 1.857mm
  • Kaasutin
    CA125 JC24 kaastutin (Honda)
    • Keihin PDA 1C (Eurooppa-yleisversio, mm. Espanja, Italia, Ranska)
      • kaasuttimen malli eri E=UK, AR=Itävalta, SW=Sveitsi ja G/G2=Germany maakohtaisille CA-versioille
    • kurkku 18mm
    • pääsuutin JC24: 98 (JC26: 98)
    • tyhjäkäyntisuutin 35
    • uimurin korkeus 14,0mm
    • neula (vakiosäätö) 3. lovessa ylhäältä
    • seosruuvi (perussäätö) 1 3/4 kierrosta auki, (loppusäätö) n. -1/2 kierrosta (n. 1 1/4)
    • tyhjäkäynti 1.400/min +/- 100/min
    • polttoainesäiliö 10,0 l, josta hanan RES-asennon takana 2,7 l
    • polttoaine lyijytön bensiini, RON vähintään 91
      • saksalaisen listan DAT mukaan 95 E10 on sallittu (JC24/JC26)
    • ilmansuodatin (paperi), varaosan:o 17211-KEB-900
  • Runko
    • etuvanne 18 x MT1.85, eturengas 3.00-18 47P, sisärenkaallinen, DUNLOP F11/YOKOHAMA Y992
    • takavanne 15M/C x MT2.75, takarengas 130/90- 15 M/C 66P, sisärenkaallinen, DUNLOP K627/YOKOHAMA Y993
    • rengaspaine (e/t) 2,0/2,0 (myös kuormattuna)
    • yleistä rengastietoutta motot-Wikin Rengas_FAQ-jutussa
    • etulevyjarru 240mm, palojen varaosanumero: 06455-KEB-900
    • takarumpu 130mm, kenkien varaosanumero: 06430-GBJ-740
    • teleskooppi 33mm liukuputkilla, öljy 234cm³/joustin, öljypinta 129mm, öljylaatu SAE 10, joustovara 116mm
      • teleskoopin öljytiivisteet 51490-473-305
    • caster 30° 40`
    • jättö 113mm
    • takajoustimet säädettävällä esijännityksellä, joustovara 75mm, ei huollettavissa, vaihto aina pareittain
      • pyri esijännitystä kuorman mukaan säätämällä pitämään perus-sisäänjousto ("sag") samana (n. 30mm)
      • 2hlö+tavarat kuormalla säätämättä kulkuasento takapainoinen, pohjaamisvaara -> kehno ajettavuus
      • vanha veltostuneen pyörän päivitys teleskoopin huollolla ja takajoustimet/svinginlaakerit vaihtamalla?
    • jarruneste DOT4
  • Mitat
    • pituus 2.185mm
    • akseliväli 1.460mm
    • leveys 815mm
    • korkeus 1.100mm
    • satulakorkeus 675mm
    • moottorin paino (kuiva) 36,5kg
    • kokonaispaino kuivana 137kg, ajokunnossa 146kg
    • suurin sallittu kuorma 180kg
  • Muut
    • akku YTX7L-BS, 12V 6Ah (sama kuin mm. VT125C/C2 Shadow ja Intruder)
    • mitat: P 110mm x L 67mm x K 130mm
    • laturi 156W
    • latausvirta 13,5-15,5 V @ 5.000/min
    • pääsulake 20 A, apusulakkeet 10 A
    • ajovalopolttimo 12V 60/55W
    • parkki 12V 4W
    • takapolttimo 12V 5/21W
    • vilkut 12V 21W
    • merkkivalot ym.
      • vilkkujen ja pitkien merkkivalot 12V 3,4W
      • vapaa 12V 3W
      • mittaripolttimot 12V 1,4W
    • nopeusmittarin k-arvo 1,4 (Rebel 125/250 Eurooppa-mallit)
  • Suoritusarvot (MOTORRAD-lehden testi, CA125 JC24 Saksa-malli)
    • huippunopeus 1h/2h kuormalla 97/91 km/t
      • tyyppitodistuksen huippunopeus JC24 Saksa-versiot 95km/t, JC26 Saksa-versiot 101-105km/t
    • kiihtyvyys 0-60: 7,7/10,2 sek
    • kiihtyvyys 0-80: 16,5/21,9 sek
    • havaitut mittarivirheet (km/t) näyttö/tosi: 50/47, 80/77, 100/97
    • testikulutus 4,4l/100km (teoreettinen ajomatka tankillisella 227km)
      • MOTORRAD-testilenkki lie sisältänyt maantie-/moottoritietä, 4T-moottorin kulutusero osa-/täyskaasulla huomattava
      • Ranskalaisen MOTO-STATION lukijatesti:n keskiarvokulutus on 3,53l/100km (ajomatka 252km + varasäiliö)

Valmistenumeroiden tiedot

Honda on vuodesta 1981 käyttänyt VIN-järjestelmää missä valmistusvuodet oli merkitty kirjaimilla/numeroilla. Rebelin osalta ne ovat S=1995, T=1996, V=1997, W=1998 ja X=1999. Japanissa valmistettujen Rebelien valmistenumero alkaa JH2JC24xn- ja Espanjassa valmistettujen VTMJC26xmn-, missä x=versio (A=Eurooppa, B=kuristettu Saksa-versio, C=Sveitsi, jne.), m=tuotantoerä (à 500 kpl) ja n=tarkiste. Sarjanumeron ensimmäinen merkki on vuosikoodi, esim. VTMJC26A0n-WE071001 (ei-validi esimerkki, sarjanumero Bike Parts Hondan sivulta) olisi 1998-vuoden Barcelonassa Honda-Montesa S.A.:n tehtaalla valmistettu Euroopan markkinoiden Rebel. Eurooppa-yleisversiosta on myös joitain maakohtaisia aliversioita, esimerkiksi E = Englanti, valonheitin linssin toispuoleinen kuvio, tai F =Ranska, keltainen ajovalo, veromerkkiteline jm. pieniä eroja yksityiskohdissa. Pyörän VIN-koodi on esim. varaosia tilatessa tärkeä tietää (rekisteröintivuodella ei ole informaatioarvoa), jotta juuri oikea osa löytyisi. Hondan Classic-varaosia voi löytyä esimerkiksi hollantilaisen CMSNL:n (cmsnl.com) verkkokaupasta: ei ole halvimmasta päästä (laajan osavaraston kustannusten takia)... mutta väliäkö sillä jos varaosa on kuin onkin vielä saatavilla.

Värikoodeja

  • Runkomusta: NH1="black"
  • 1995-1996: NH1="black" musta, R201="magna red" punainen, RP140M="vortex purple metallic" purppura
  • 1997-1998: NH1="black" musta, R201="magna red" punainen, R227M="eminence red metallic" tummanpunainen, Y132="beak yellow" keltainen, B134M="barbados metallic blue" sininen

Tiedot peräisin Bike Parts-sivuilta, ei varmistettu. Pyörän ilmaputsarikotelon kannesta löytyy värikooditarra. 2-väritankkien kontrastiväristä ei ole löytynyt tietoa, on luultavasti tarra. Rebelin värisävyjä löytyy korjauskynämuotoisina (lukuun ottamatta B-134M) ja purkki-/ruiskumaaleina ainakin motorradlack.de:stä (niiden nettimyyjänä toimii mm. twowheelparts.nl Hollannissa). Joitain linkkejä ks. VT125C Shadown Wiki-jutun värikoodit-osio. Jotkut JC26-väriversiot (mm. keltainen) ovat ilmeisesti olleet valmistusmääriltään varsin pieniä speciaaleja (vrt. Shadown beige-metalliväri, vain 860kpl, eli jonkinmoista "matching numbers"-keräilyarvoa), mutta kirjoittaja ei ole vielä tiedustellut asiaa tarkemmin Montesa-Honda S.A.:lta. Oli miellyttävää huomata (Shadow-tiedustelun yhteydessä), että pieniinkin asioihin vastattiin Barcelonasta mukavalla ammattiylpeydellä.

Kuristukset

125-Rebeliä on Saksassa myyty sikäläisen lainsäädännön mukaisesti myös 80km/t-versioksi kuristettuna ("G2"). Kuristuksiksi mainitaan nettitietona 16,5mm supistukset pakoputkissa, kaasutin PDA1L 95-pääsuuttimella ja eri CDI-boxi (mahdollisesti vaihteen tunnistin). Asian pitäisi ilmetä valmistenumeron JC24B/26B-merkinnästä jos Rebel olisikin "uitettu" Saksasta: merkintä saksalaisessa "Fahrzeugbrief"-katsastustodistuksessa on huomaamaton, eli ilmenee valmistenumerosta ja lisätietoruudun kuristusmerkinnästä StVZO-§:n kera. Ajossa kuristetut versiot saattavat nelosella kiihtyä 90 km/t tietämille, mutta nopeus laskee viitosvaihteella 80-rajoitukseen. Saksan ja Suomen hintapyyntöjen tasaannuttua Rebelin tai Shadown "uittaminen" ei lie taloudellisesti mielekästä. Avoimen (A1-) CDI:n koodi on Ci 657 A.

Known problems

  • Rebel-omistajilla kuuluu esiintyvän kaasuttimen tulvimista hieman muita vanhan pyörän "normaaleja" vanhuusvaivoja enemmän. Bensiinin tuloa kaasuttimeen säätelevä neulaventtiili näyttäisi olevan arka jumittelemaan (mahdollisesti myös väärä asennus puhdistuksen jälkeen, sulkumekanismi... harvemmin uimurissa itsessään). Neulaventtiiliä ja uimuria näyttää saavan vielä varaosana. Demosivua parempi piirros/kuva rakenteesta työn alla, liitetään juttuun kunhan kuvatekstit on suomennettu. Rebelin CA-twini on n. 40 vuoden kehityksen tulos (125cc-CB92 1959), eli hyvin hoidettuna aika ikiliikkuja.
  • Harvinainen, mutta Hondissa ajoittain ilmennyt vika/häiriö on sivuseisontatuen tappokatkaisimen rikkoutuminen. Turvallisuussyistä sytytysvirta katkeaa vaihteen ollessa kytkettynä mikäli sivutuki jää esiin tai aukeaa ajon aikana, jolloin on vaara että tuki tarttuu tien kuoppiin tai kohoumiin ja kaataa pyörän. Häiriö voi vaikuttaa mystiseltä. Katkaisin on yleistä useassa Hondassa käytettyä mallia (Eurooppa-hinta 50-60€) ja sen voi ohittaa sulkemalla piirin (vihreä + kelta-musta piuha JC24:ssä). Matkan näin jatkuessa olisi syytä sitoa sivutuki vahingon välttämiseksi. Itse vika voi johtua jonkinlaisesta häiriöstä itse turvakatkaisimessa (kosteus, lika, hapettuminen), mutta usein syy on sivutuen jousen tai sen sisällä olevan apujousen irtoaminen/rikko - mikä sallii sivutuen kääntymisen esiin sytytyksen katkaisurajalle (tyypillisesti reippaassa maantievauhdissa kun ajoviima vetää löysää tukea hieman auki). Vikatapauksessa sytytys pimenee laakista, mutta sivutuen ollessa katkaisurajalla voi myös ilmetä mystistä pätkimistä - sytytyksen tullessa tällöin uudelleen päälle kuuluu usein mojova posahdus, kun moottorin pakoputkiin lykkäämä palamaton bensaseos flekkaa. Vanhoissa sisäpuolisesti voimakkaasti ruostuneissa äänenvaimentimissa äkillinen paineisku voi laukaista repeämän (äkillinen voimakas pakoääni). Pakoputkien (äänenvaimentimien) sisäinen ruostuminen on tyypillinen vanhuusvaiva koska pakokaasun ja vesihöyryn yhdistelmä on aggressiivisesti ruostuttavaa - äänenvaimentimien saatavuus on esimerkiksi CB125T-mallien osalta jo ongelmallinen.
  • Koska vanhimmat Rebel-vuosikerrat alkavat olla kevariksi jo varsin iäkkäitä niissä voi esiintyä joitain nelitahti-mp:n tyypillisiä vanhuusvaivoja. Tällaisia ovat mm. etujarrulevyn kuluminen vaihtokuntoon (kestää 3-4 palan vaihtoa) tai etujarrusatulan puhdistus- ja ehkä kunnostustarve, tai ikävämpänä (kalliimpana) vanhuusvaivana pakoputkien sisäinen ruostuminen (nelitahtisten ikuisuusongelma). Tyypillinen ongelma voi myös olla jousituksen kuoleentuminen (teleskoopin jousien rajamitta, halpojen takavaimentimien löystyminen) tai svingin muovipuslien kulumisvika, mitkä aiheuttavat epämääräisyyttä ajettavuuteen. Keulaöljyt kaipaavat aika ajoin vaihtamista, takana halvat iskunvaimentimet eivät yleensä ole huollettavissa eli ne pitää vaihtaa (parina, tietenkin!). Ainakin Shadowssa kehnojen muovipuslien vaihto järeisiin neulalaakereihin tarkensi ja kevensi ajokäytöstä tuntuvasti, mutta ilman haittaa ajomukavuudessa
  • Laiskalta vaikuttava moottori saattaa olla karstainen, tai venttiilit eivät sulje (seetit, mahdollinen palaminen): puristusmittaus saattaa antaa viitteitä. Saksalaissuositus venttiilinvälyksille on 0,07/0,07 eli sallitun 0,06-0,10 alarajan tuntumassa. Rebel kuuluu olevan herkkä paitsi venttiilivälysten tarkasta säädöstä myös kaasuttimen kohdilleen säädöstä, eli jos seos on liian rikas (mm. ilmasuodatin tukossa) tai laiha (roskia bensajärjestelmässä, hyvä puhdistaa ainakin 2v jaksoissa) sen kulku heikkenisi. Seuraa sytytystulppien väriä, harkitse pikkuajossa lämpimämpiä jotta ne palaisivat puhtaiksi, iridium-tulpat ovat tuoneet joissain pyörissä etua. Huomaa, että maantieposottelussa kuuma arkiajotulppa saattaa olla sopimaton. Muita tuttuja tehosyöppöjä ovat huono ja vajavaisesti voideltu ketju (jopa >1hv) tai alipaineiset renkaat. Kokeile ajoittain, että pyörät hyrräävät kevyehkösti. Kovakourainen käsittely tai pihtailu koneen huoltamisessa (öljynvaihto) nopeuttavat toki kulumisia, eli puristusten palauttaminen voi vaatia hoonausta ja ylikokomäntiä, tai kansihuoltoa.
  • Käyntihäiriöitä (poksahtelua) voi esiintyä liian rikkaalla seoksella, mutta kuulemma samanlainen voi myös johtua ilmavuodosta suodattimen ja kaasuttimen välisessä kumikaulassa, mikä vanhemmiten voi alkaa halkeilla. Vuoto sijaitsee usein esimerkiksi kaasuttimen pään kiristinpannan tuntumassa tai nelikulmaisen läpän seutuvilla. Ilmavuoto tietenkin muuttaa seosta. Kumikaula on altis vahingoittumaan, koska kaasuttimen irti saamiseksi se on avattava ja painettava kasaan putsarikoteloon jotta kaasuttimen saisi irti huoltoja varten (imukotelon purkaminen vaatisi enemmän osien irrotteluja) - vanha materiaali ei kestäkään enää taivuttelua.
  • Muutoin kunnossa oleva moottori saattaa löytää yllättävää lisäterää säädöt kohdallaan pidemmän maantielenkin ajamisen eli karstan polttelun jälkeen: yleisenä "virityskeinona" pidetty tai tukkoisan ilmansuodattimen aiheuttama seoksen tarpeeton rikastaminen edesauttaa moottorin karstoittumista. JC26-Rebelin tehdasarvo huippunopeudelle on 105 km/t, eli sen ei pitäisi olla juurikaan mm. Shadowta (tehdasarvo 107 km/t) hitaampi. 98E-erikoislaadut kuten Shellin V-Power voivat ainakin kuvitteellisesti piristää kulkua, ja mahdollisten karstan hehkusytyttelyjen tai nouseen puristuksen laukaiseman nakuttelun välttämiseksi karkkibensa voi olla asiaa karstanpolttoajoon lähtiessä. Karstan irrotessa se huuhtoutuu moottoriöljyn mukaan, eli öljyn selvä tummuminen on tavanomaista ja asiallistakin. Vanhassa moottorissa karstapaakut ovat voineet toimia lisätiivistyksenä, eli seuraile mahdollista öljynkulutuksen lisääntymistä (harvinaista). Maantieajossa "tulistuva" (heh) moottori käy erittäin kuumana: öljyn täytyy olla laadukasta, kohtele moottoria tarkkaavaisesti (esimerkiksi jäähdyttely 5km motaripiiskaamisen jälkeen). On tietenkin hyvä tiedostaa, että maksimipaineilla ja -lämmöillä ajettu moottori ja etenkin venttiilikoneisto kuluu, ja että pikkumoottorikin huutaa leipää selvästi arkiajoa enemmän.
  • Yli-ikäinen heikompilaatuinen moottoriöljy tai imuilman heikko suodatus voi lisätä moottorin kulumista öljyyn joutuneen kiintoaineksen takia. Vanha hapettunut moottoriöljy saattaa myös talven yli vaihtamatta jääneenä syövyttää pehmeitä laakerimetalleja, eli syyshuolto ennen talvitaukoa on parempi kuin keväthuolto. Laadukas tuore moottoriöljy, esimerkiksi Hondan oma premium-öljy, vähentää kulumista huomattavasti ja kestää kovasta rasituksesta aiheutuvia korkeita lämpöjä paljon markettiöljyä paremmin. Asiallinen toiminta ensi ajoista lähtien voi jatkaa moottorin ikää jopa kymmeniä tuhansia kilometrejä. Rebel-moottori on vaihdettavan öljysuodattimen sijaan varustettu vanhanaikaisella öljysihdillä. Korjausoppaan ohjeen mukaan sen esiin saaminen puhdistusta varten edellyttää öljypumpun irrottamista: käytettynä ostetussa Rebelissä öljypumpun kiinnityksen 3 ruuvia voivat olla murjottuja (huono tai väärä työkalu, ruuvit joskus ylikiristetty jne.) eli sihtiä ei ehkä ole aikoihin viitsitty ottaa esiin. Viisas uusi omistaja näkisi vaivan uusia ruuvit, puhdistaa sihti, uusia öljypumpun tiiviste ja pistää tuoreet öljyt moottoriin. Sihdin voi varovaisesti toimien saada näperreltyä esiin, ja puhdistuksen jälkeen näperreltyä taas paikalleen ilman öljypumpun irroittamistakin, mutta ole huolellinen jos yrität "väärää" huoltotapaa. Rebel-moottori voi vanhan koulukunnan tapaan kulutella öljyä normaalina ilmiönä (toisin kuin nykyajan katalysaattori-moottorit siis), eli öljymäärää kuuluu seurata säännöllisesti.
  • Vanhempiin CB-Twineihin perustuvana myös Rebel-moottori on tunnetun tarkka, ettei sytytystulppia ylikiristetä - näin tehdessä niiden kierre alumiinikannessa on helppo tärvellä. Ohjeellisesti tulpat tulisi kiertää paikalleen käsikireyteen, ja uusien tulppien osalta (tiivisterenkaan sopiva liiskautumien) lisäkiristää ½-kierros työkalulla, kun taas vanhat tulpat paikalleen kiristäessä (tiivisterengas jo liiskautunut) oikeaan kireyteen riittää ¼-kierros työkalulla. Oikea momentti (Nm) ks. tietolista.

Korjausoppaita

HONDA-korjausopas, etukansi
Demosivu Honda-oppaasta

Englanninkielisiä korjaamokäsikirjoja moottoria lukuun ottamatta CA125:n kanssa identtiseen 250-Rebeliin on tiettävästi saatavilla Clymer:iltä ja Haynes:ilta (toinen näistä suositellumpi, ks. kv. Rebel-foorumit).

Ranskankielinen ETAI-kustantamon CA125:n korjausopas Revue Moto Technique n:o 100.2, koodi 12380, ISBN 2726891101 (ovh 30,50€+postitus) on tällä hetkellä (2/2015) taas tullut saataville kustantajan nettikaupassa. ETAI käyttää Hondalta lisensoituja kuvia, ja on ainakin muiden mp-mallien osalta havaittu hyväksi vaikkakin tiiviiksi esitykseksi. Siitä puuttuu esimerkiksi Haynes-oppaisiin yleensä sisältyvä yleistieto-osa työtavoista ja työkaluista. Demosivuja on katsottavissa Intruderin tai Virago/Dragstar:in Wiki-jutuissa.

CA125:n saksankielinen 112s pokkariformaatin korjausopas Bucheli Verlag 1999, ISBN 3716819611 tai ISBN 978-3716819616 löytyy mm. amazon.de-verkkokirjakaupasta hintaan 29,90€ (+kulut) ja näyttää sisältävän runsaasti töitä selostavia kuvia ja piirroksia. Saksan 80km/t-kuristetussa B- ja Sveitsin vähäsaasteisessa C-malliversioissa on pieniä eroja (mm. kaasutin) verrattuna Eurooppa- eli A-malliversioon. Verkkokirjakaupan esittelytekstin perusteella Bucheli-opas ei ole tarkoitettu moottorikorjausten työohjeeksi, se olisi lähinnä laajennettu käyttäjän ohjekirja. Erään mielipiteen mukaan kirjanen on puutteellinen ja sen tiedoissa virheitä, eli Bucheli-teoksen voi jättää ostamatta. Kyseiseltä vaikuttava teos on ladattavissa motorkari.cz:n kirjastosta (vaatii rekisteröitymisen) RAR-pakattuna, tosin suttuisena ja sivu kerrallaan tallennettuna.

Hondan oma korjausopas CA125-malliin englannin-, ranskan- tai saksankielisenä (62-, 63- tai 64-KEB-00, 1. painos 1/1995) on edellä mainittuja huomattavasti perusteellisempi runsain kuvituksin (yllättävästi valtaosin hienoin piirroksin, ei valokuvin!) varustettu yli 100s teos, mutta myös selvästi hintavampi (esimerkiksi englanninkielinen 62-KEB-00: 61,73€ (bike-parts-honda?) tai CMS 90,30€ 9/2013) - ainakin CMS ilmoittaa hinnan vain alv-0%:na, eli veroine ja postituksine hinta nousee yli 100€:n). Pian 20v takaisten HONDA-oppaiden saatavuus voi olla vaikea, saksankielistä löytyy englanninkielistä helpommin. Myöhempien vuosimallien (mm. JC26:n) tietoja sisältäviä "Addendum"-lisälehtiä lie julkaistu useampi. Addendum sisältää vain muutostietoja, ei työselosteita. Korjausoppaan kansikuva näyttää vaihtelevan kieliversion mukaan, myös lisäosat eroavat yllä kuvatusta englanninkielisestä perusoppaasta. Kirjoittajan olisi tarkoitus skannata 1995 Honda-opas kun 20v-copyright on nyt umpeutunut, ja pistää jonnekin saataville.

Valitettavasti CA125:lle ei tunnu löytyvän ilmaiseksi ladattavia korjausoppaita. Suositummalle CMX250/Rebel250:lle niitä löytää helposti, mutta kyseessä on useimmiten USA-malli eli tiedot tuskin pätevät kovin hyvin pikku-Rebeliin, jonka moottorin on nettipalstoilla mainittu olevan A1-teholuokkaa varten synnytetty yhdistelmä Hondan twin-sarjan (CB-T/TD, Benly 125) moottoreiden osista (tietoa ei ole vielä tutkiskeltu varaosatietoja vertailemalla). Hondan "Common Service Manual" (lyhennettä CSM käytetään myös usein) on yleisopas korjaustöiden suoritustapaan Hondan mp- ja atv-mallien osalta, jonka vanhoja 1980-luvun versioita (mutta satunnaisesti myös tuoreempia 1990- ja 2000-luvulta) löytyy ilmaisina tai halpoina downloadeina pienellä googlaamisen vaivalla. CSM ei sellaisenaan opasta Rebelin korjaustöihin.

Käyttäjän käsikirja (suomenkielinen)

Maahantuoja on esimerkillisesti tarjonnut palveluna asiakkailleen ladattavat versiot käyttöohjekirjoista ja huoltokorteista jo vuosien ajan.

Varaosahaku

Valmistenumeron perusteella haettavia varaosatietoja ja räjäytyskuvia löytyy esim. ZSF Motorrad (Saksa), Bike Parts Honda (Ranska) tai CMS (Hollanti). BIKEWORLD on mahdollisesti nyttemmin myös avannut verkkokaupan, mutta ainakin muistiin kirjoitetut varaosat helpottavat Suomessa "marmoritiskillä" asioidessa. ZSF listasi ainakin Shadown osalta myös mallikohtaiset "Hondaline"-lisävarusteet, ja vaikka niiden saatavuus on nyttemmin erittäin vaikea voi löytynyttä varaosanumeroa hakusanana käyttäen yllätykseksi löytyä vielä jäännöstarjontaa (markkinapaikat, pienet jälleenmyyntiliikkeet, Ebay).

Suurempia korjauksia suunnittellessa osien tilaus Euroopasta voi tuoda säästöjä, mutta ainakin CMS ilmoittaa hintansa jonkin verran harhaanjohtavasti alv-0%:na, ja myös lähetyskuluissa on eroja, eli tilausprosessi on vietävä loppulaskelmaan asti (ennen maksuvaihetta siis) vertailukelpoisen hinnan saadakseen. Hondan varaosanumerotiedot on selostettu tarkemmin Honda_VT_125_C_Shadow:n wikijutusta. Yleismuotoisina ne ovat xxxxx-PCN-nnn(nn), missä xx xxx määrittää luokitteluryhmän ja komponentin, PCN on tuotekoodi (CA125-Rebelissä alunperin käytetyissä osissa "KEB", voi myös olla eri malleissa käytetty osa erilaisella PCN:llä), ja nnn (nn) määrittelee osan tai sen version tarkemmin. Lukijalle ristiinhakusaitti (ranskankielinen BPH:n alkuperäissivu, kielen voi vaihtaa) mikä ilmoittaa missä Honda-malleissa tiettyä haettua osaa on myöskin käytetty, saattaa olla hyödyllinen osaa etsiessä. Vastaava kuuluu löytyvän myös saksalaisen ZSF:n sivustoilta, mutta ei vielä kokeiltu/linkitetty.

Rebelin jotkut osat saattavat jo olla vaikeita löytää (tyyppiesimerkkinä alkuperäiset pakoputket alkavat kai hiljalleen loppua) jolloin osanumerolla googlaamalla voi löytyä hankintalähteitä (Ebay:ssa joskus tarpeettomaksi jääneitä alkuperäisosiakin, ns. "new old stock" eli NOS). Eurooppaa pelkäämätön ja vieraillakin kielillä asioimaan kykenevä löytää kaikenlaista jännää suurista maista kuten Saksasta, Ranskasta tai joskus Espanjasta ja Italiastakin - myös purkuosia, jos niitä ei Suomesta tunnu löytyvän. Juuri Espanjasta - koska Rebeliä/Shadowta on valmistettu siellä - voi löytyä mm. lisävarusteita joista muualla Euroopassa ei ole kuultukaan, tai ovat loppuneet ajat sitten. Tähän asti Euroopan verkkokauppiaat - jopa pienet narikat - ovat toimineet kirjoittajan kokemusten mukaan hyvin tai jopa erinomaisesti (jopa USA, vaikka se mainitaan joskus ongelmalliseksi, eli "Bubba"-tohelo sörssii tilauksen pakkausvaiheessa, toimitettu tavara väärä ja jälkiselvittelyt työläitä). Chrome-selaimen Google-kääntäjä antaa usein suht lukukelpoisen tuloksen jos oma kielitaito ei piisaa.

Suosi suomalaista, eli käytä mahdollisuuksien mukaan kotimaista tavarantoimittajaa vaikka loppuhinta kenties onkin hieman suorahankintaa Euroopasta korkeampi. Näin toimiessa paikallinen liike pysyy ehkä toiminnassa ja tarjoaa työtä, ja joitain varaosia saa kenties hyllytavarana.

Virittäminen ja varustelu

Rebelin suorituskyky ei A1-nelareille tyypillisesti ole mitenkään räiskyvä, ja - kuten muutkin pikkunelarit eri syistä siipi maassa ollessaan - se voi vaikuttaa jo sietämättömän laiskalta (ks. Maxitestin jotkut murska-arviot). Parhaan teränsä menettäneen moottorin (väärät säädöt, karsta, kuluminen) lisäksi merkittäviä turhia tehosyöppöjä ovat esimerkiksi huono kuiva ketju (jopa ~1hv pois takapyörätehosta), renkaiden alipaine, päällä makaavat jarrut tai nahkeat pyöränlaakerit. Pienetkin seikat vaikuttavat ja kertaantuvat niin pahassa kuin hyvässäkin. Tällaista se on, kun A1-teholuokassa pelataan napeilla. Asiallisen peruskunnon palauttaminen voi piristää kulkua ja luotettavuus paranee: kumpikin aika pienellä rahalla ja vaivalla. Moottorin ja etenkin venttiilikoneiston kulumisessa moottoriöljyn laadulla on merkittävä vaikutus: tuore laatuöljy hidastaa kulumista. Pidä myös huolta öljyn suodatuksesta (Rebelissä tosin vain sihti, ei uudenaikaisempaa suodatinpanosta), ja huolehdi ilman asiallisesta suodattamisesta. Pienikin viitseliäisyys pyörän ja moottorin hoidossa on yllättävän merkittävä niin pyörän käyttöiän pidentämisessä kuin luotettavuuden parantamisessa, ja voi parantaa kulkua.

E-hyväksyttyjä putkia olivat aikoinaan Silvertail K01 ja K02 sekä BSM V-Line, mutta kumpikin valmistaja pyllähti aikoja sitten eli tarjonta on satunnaisten käytettyjen putkistojen varassa (Ebay ym.). Oli myös Java/Jama:n tekemä putkisto "Highway Hawk"-tuotenimellä (Ledrie-varustekauppa, ilmeisesti) mille ei ollut E-hyväksyntää. Putkien tehovaikutus on vaatimaton panostettuun rahaan nähden, ja jos suurempi putken läpimitta (absoluuttinen virtaus) auttaakin korkeilla kierroksilla se yleensä tapahtuu keskialueen väännön (kapeat putket = korkea virtausnopeus) kustannuksella. Ääni toki komistuu, vaikkakaan vuorotahtiin sytyttelevän twinin käyntiäänen popottelevaan sävyyn ei olennaisesti voi vaikuttaa. Foorumimielipiteenä BSM:n (vaimentimet kummatkin oikealla puolella) ääni olisi ollut täyteläisin, mutta tätä kallista putkistoa myytiin vähän. Kaksin puolin alkuperäisen tavoin viety, slash cut-vaimentimilla varustettu Silvertail K01 kuuluisi myös antavan hyviä ääniä, kun taas K02 on peltinen jopa häiritsevyyteen asti (erityisesti tarjolla olleilla "Racing"-huiluilla): jäljempää löytyy satunnaisesti Ebay:sta, suolaiseen hintaan. Alkuperäisen putkiston yhdysputkessa moottorin alla kuuluu olevan ääntä vaimentava, 3 hitsauspisteellä kiinnitetty supistusrengas, minkä poistaminen muuttaisi vaimeita ääniä ärhäkämmiksi. Nelitahtimoottori pukkaa pakoputkistoon palokaasujen ja vesihöyryn yhdistelmää, mikä ruostuttaa putkea sisäpuolelta aggressiivisesti: kuivuakseen myös Rebelin putkisto kuumenee polttavaksi (on siis normaalia: palovamma kuten vesikello kämmenessä voi märkiä ja olla matka-ajossa ongelmallinen) ja siinä lie vettä pois päästäviä pieniä reikiä alapinnassaan. Autojen tavoin myös 4T-moottoripyörien putket ovat hitaasti kuluvia osia, ja niiden saatavuus voi vanhemmiten vaikeutua.

Ranskalainen UP-Power tarjoaa Rebeliin virityskittiä mikä sisältää esisäädetyn 22mm kaasuttimen, 12-piikkisen eturattaan sekä imukotelon askarteluohjeen. Tehonlisäys (ks. kaavio linkitetyllä sivulla) näyttäisi merkittävältä, tosin reilu lisäpotku (lähes A1-sallitut 15hv?!) yläkierroksilla maksaisi hieman keskialueella. Todennäköisesti kyse on Dax/Monkey:ssakin käytetystä virikaasarista, tosin tarkemmat pääsuutin- ym. tiedot puuttuvat vielä. Selosteessa kehotetaan välttämään yleistä DAX-mäntien asentamista Rebel-moottoriin: ne alentavat puristusta, ja yksiosainen öljyrengas aiheuttaa öljynkulutuksen lisääntymistä. Kaasutinsarjan hinta (11/2011) on 130€ + kulut. Iskutilavuutta kasvattavia kittejä ei enää ole tarjolla. CA-moottori eroaa nettitietojen mukaan CB/CM-sarjan Twin-moottoreista (kansi olisi matalampi), eli 17hv CB125T/T2:n tai 17hv "vääntömoottori"-CM185T / CM200T:n osat eivät sellaisenaan kävisi, tai suuritöinen muutos olisi taloudellisesti vailla mieltä. CB125TD:n osien sovittamisesta 125-Rebeliin löytyy englanninkielinen tarina, mutta kirjoittajan mielestä se ei vaikuta laadukkaalta - kelvollisen TD-moottorin löytäminen yli 30v jälkeen voi olla haastetta kerrakseen. Ilokaasulla (nitrous oxide) voisi saada tilapäisen tehosysäyksen, mutta NOS:n tai vastaavien nimekkäiden valmistajien laitteistot ovat tyyriitä (600-800US$) ja pieninkin järjestelmä 250cc/1-suutin. Englantilainen tarjoaja mainostaa Ebay:ssa halpaa MICROBURST-kittiä (n. 50US$) 20cc-ilokaasupatruunoilla, tosin hetken enintään 20% teholisä täyskaasulla (2hv) ei muuttaisi Rebeliä raketiksi. Sopivien ilokaastupatruunojen tilailu UK:sta lie myös hyötyyn nähden vaivalloista, ja käyttö hyötyyn nähden tyyristä.

Saksalainen AME-Chopper tarjoaa runsaasti erilaisia rakenteluosia CA125 Rebeliin. Esimerkiksi saatavilla on 14 astetta loivennettu ja pidennetty chopperkeulasarja 955A (TÜV-hyväksytty), etuvannesarjat joko 21-tuumaiseksi (kapea 80/90-21 rengas) tai 16-tuumaiseksi (130/90-16 rengas), takavannesarja (150/90-15 renkaalle), erinäisiä siirtosarjoja, ohjaustankomuutoksia, tankkeja tai penkkejä AME-tuoteluettelon Rebel-kuvia. Osat ovat laadukkaita ja ilmeisen kalliita, mutta lopputuloskin sitten ihan eri luokkaa kuin surullisissa kiinalaisissa Rebel-kopiochoppereissa. Komeita mutta hintavia siirtosarjoja (16cm-siirto?) saa myös BURCHARD:ilta Saksasta TÜV-hyväksyttynä mallilla, edustaja Suomessa Storm Motor Oy. Saksalaisella FISCHER:illä oli Rebeliin (125, 250 ja CMX250) sopiva FS19-malli TÜV-hyväksynnällä, mitä voi satunnaisesti löytää kauppasaiteilta - valmistaja on lopettanut sen valmistuksen jo 2000-luvun alussa. Muitakin paikallisia valmistajia on kenties, ainakin USA:ssa missä 250-Rebel/CMX oli tiettävästi varsin suosittu, vaikkakin niihin tulee kai tullimaksut päälle eikä EU-hyväksyntää lie (hallintalaitteissa ei pitäisi kelpuuttaa puolitekoisuutta vaikkei paperittomuudesta arkiongelmia tulisikaan).

"Köyhän miehen kustomointina" monesta rujoon kuntoon menneestä Rebelistä on rakennettu maukkaita bobbereita. CA:n twin-moottori pitääkin klassisia ääniä sopivilla avarilla putkilla: tässä äänivertailu Rebel 125 bobberi versus Triumph Tiger 90 (350cc) vintage 1960-luvulta. Asiallinen tyylipuhdas suoritus on Rebelissä helppoa, sillä takarunko kuuluu olevan ruuvikiinnitteinen. Muoviosat (lokasuojat) ovat ainakin Shadowssa käyneet vähiin (kaatumisessa tai kolarissa alttiit) ja veret seisauttavan hintaisia uutena - kannattanee ottaa muotti ja säästää orggikset, tai käyttää kustom-osia. Mittavassa muutoksessa aihiona ei kannata käyttää ehjää siistiä Rebeliä, vaan halvinta raatoa mikä löytyy - jos lopputulos ei ole siisti on pyörän seuraava osoite bobberoinnin jälkeen ehkä purkaamo. USA:lainen Blue Collar Bobbers on monesti mainittu valmisosien lähde (ks. linkki), mutta tullimaksut huomioiden EU-vaihtoehdon etsiminen kannattanee. Jäykkäperä on ikävä Suomen teillä: huomattavan mukava vakiokokoinen PIRELLI MT66 "Route" voisi tällaisessa tapauksessa olla parempi valinta kuin japanilaiset ikikestoiset BS- tai Dunlop-koppurat. MT66:n pito on kuitenkin heikko kolealla tai/ja sateisella kelillä ja äärikäytös äkkiväärä.

HAGON tarjoaa 125-Rebeliin useanmallisia takaiskareita esim. CA125 95-97, edustaja Suomessa lie edelleen Allright. Komeat mutta kalliit FORNALES-ilmatakajouset, malli MA 07 0004 sopii 125-Rebelin 1997- vuosimalleihin, vaikkapa MAW Solutions UK, ja muutama kova niistä Shadow-Wikissä. Svingin muovipuslien vaihto tarkemmin ohjaaviin neulalaakereihin lie mahdollinen, jos ajokäytös on kulumisen myötä muuttunut suttuiseksi. Ainakin Shadown ajokäytös tarkentui niiden myötä tuntuvasti. Ehdotuksia linkitettäneen myöhemmin.

"Five Stars"-tuotemerkillä keskiseisontatukea CA125 Rebeliin (tuoten:o 2980 0000 0021) tarjonnut saksalainen JF Motorsport on valitettavasti elokussa 2011 hakeutunut vararikkoon, mutta satunnaisesti tuotetta/tuotteita tulee tarjolle mm. ebay.de:ssa, tai voi yrittää hakea tuotenumerolla. SW Motech ei tarjoa keskiseisontatukea 125-Rebeliin. Jäisi lukijan tutkittavaksi voisiko Rebelissä käyttää Hondan mallien CM125 tai CB125T/T2 vakiovarusteena ollutta keskiseisontatukea, joita löytyy satunnaisesti edullisina purkuosina: kirjoittajan mielestä sen laakerointi on valokuvien perusteella selvästi liian kapea esimerkiksi "5 Stars"-tukeen verrattuna.

Joitain alkuperäisiä Hondaline-lisävarusteita Rebeliin (esimerkiksi moottorinsuoja-/kaatumarauta 08P51-KEB-800, tuulisuoja 08R80-KEB-800 jne.) näkyi 10/2013 löytyvän Riku Motor outlet-varaosista tai saattaa vielä ajoittain tulla tarjolle esimerkiksi Ebay:ssa. Myös vaikkapa hollantilaisen CMS:n (cmsnl.com), saksalaisen ZSF:n (zsf-motorrad.de) tai ranskalaisen Bike Parts Hondan (bike-parts-honda.com) kautta on löytynyt ainakin harvinaiseksi käyneitä Hondaline:n Shadow-lisävarusteita. Suomalaisten purkaamojen lisäksi Saksasta löytyy Honda-Doc sekä purkaamojen yhteinen Bike-Teile jossa tosin saattaa joutua asioimaan pienempien liikkeiden kanssa, eli asiat hoituvat vain saksankielellä. Usea hyvä kokemus niistä, eli toiminta on ollut nopeahkoa ja osa vähintään kuvatussa kunnossa, satunnaisesti parempikin.

Matkailu

Luodinkestävä Rebel on muiden 125-kustomien tavoin mukava matkapyörä kiireettömillä kesäreissuilla, ja ainakin uudempi JC26 omaa soolopyöränä jo kelvollisen vauhtivarankin. Wikin Reissuopas_pohjolaan on hyvä kirjoitus mp-matkailusta. Matkatavaran kuljettamiseksi Rebel olisi syytä varustaa ainakin tavaratelineellä, miksei sivulaukuillakin. Valitettavasti valmistajan oman mallikohtaisen HONDALINE-lisävarustesarjan saatavuus on nykyään hyvin vaikea. Jotkut CMX250-Rebelin tarvikeosat saattavat käydä myös samankaltaiseen 125-Rebeliin, tosin mm. USA:sta tilattaessa ostoksista menee tullia.

Linkit

Linkit tarkistettu 9/2012 (*-merkityt: joitain korjauksia/huomioita 9/2021)


Kirjoittaja (mustavi) EI OLE Rebel-asiantuntija. Lähdelinkit on tarkoitettu CA125-omistajan mahdolliseksi hyödyksi, eikä kirjoittajalla ole toimijoihin osakkuus- tai lähipiirikytköksiä. Olehyvä kanna kortesi kekoon ja laajenna artikkelia hyödyllisillä lisätiedoillasi ja kuvillasi!

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista