Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Enduro on moottoripyörien luotettavuusajo. Kuljettajat taituroivat mitä erilaisimmissa maastoissa tiukan minuuttiaikataulun mukaan. Myöhästyminen aikatarkastusasemalta tietää sakkominuutteja. Reitin varrella on erikoiskokeita, joiden aikojen perusteella paremmuus ratkaistaan. Sekunteja mitataan niin motocrossradoilla, liukkailla nurmiradoilla sekä kunkin järjestäjämaan maastonmukaisella pätkällä. Portugalissa saattaa joutua ajamaan jyrkkiä vuorenrinteitä, kun taas Suomessa ylitellään soita kaksipyöräisellä.

Samuli Aro

Kilpailu ja sarjat

Menestyneimpiä suomalaisia endurokuljettajia kautta aikojen ovat Juha Salminen, Kari Tiainen, Samuli Aro ja Mika Ahola. Korkein kilpailutaso on Enduron maailmanmestaruussarja ja arvostetuin yksittäinen kilpailu ja samalla maajoukkueiden MM-kilpailu on kansainvälinen kuuden päivän ajo ISDE (International Six Days Enduro). Se järjestettiin Suomessa Haminan ja Kotkan seudulla vuonna 2011. Suomessa ajetaan Enduron Suomenmestaruussarjaa.

Enduropyörät

Tunnetuimpia Enduropyörä merkkejä ovat KTM, Husaberg, TM Racing, Yamaha, Husqvarna, Suzuki ja Honda. Enduropyörät on tehty kestämään kovaa ajoa ja niiden pitää olla tieliikennekelpoisia. Enduroiden pitää olla kaksitahdeissa 125 ja 300 kuution välillä, kun taas nelitahdeissa 250 ja 650 kuution välillä.

World Enduro Championshipissä ja muutamissa muissakin sarjassa pyörät on luokiteltu kolmeen sarjaan: Enduro 1 (100-125cc 2-tahdit ja 175-250cc 4-tahdit), Enduro 2 (175-250cc 2-tahdit ja 290-450cc 4-tahdit) ja Enduro 3 (290-500cc 2-tahdit ja 475-650cc 4-tahdit).

Aiheesta muualla


Tapahtumat

Lähteet

Katso myös


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa laajentamalla artikkelia.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista