Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Husaberg logo.gif

Husaberg on ruotsalainen moottoripyöränvalmistaja, joka valmistaa offroadpyöriä ja supermotoja. Merkki tunnetaan erityisesti suuremman kokoluokan moottoreistaan ja kilpailupainotteisuudestaan.

Historiaa

Sen jälkeen kun Cagiva osti Husqvarnan 1987 Thomas Gustavssonin johtama insinöörijoukko, joka oli jääyt Ruotsiin, perusti Husaberg Motor AB:n vuonna 1988. Husabergin nimen virallisti vain Gustavsson osallistuttuaan endurokisaan Skillingarydissa, kun hänen piti kertoa moottoripyöränsä valmistaja. Husaberg yritti kompensoida varallisuuden puutteensa luottamalla teknisiin innovaatioihin. Heillä ei myöskään ollut koskaan varaa palkata ammattilaiskuskeja, vain kunnianhimoisia aloittelijoita, kuten Joël Smets, Kent Karlsson ja Anders Eriksson.

Menestys kilparadoilla ei kuitenkaan yksin riittänyt kompensoimaan yhtiön menekkiä, joten lopulta itävaltalainen moottoripyöränvalmistaja KTM osti Husabergin vuonna 1995.

Vaikka Husabergin moottoripyörät valmistetaankin Itävallassa ja sen kehittämistyön hoitaakin KTM Mattighofenissa, sen moottoriurheiluosasto on Ruotsissa.

Muuta

Vaikka aikaisemmat Husabergin moottorit(1989-1997) olivat tunnettuja ennenaikaisista moottorivioista, nykyisin moottoreiden laatu on parantunut ja se on verrattavissa tunnetumpiin merkkeihin.

Belgialainen Joël Smets voitti FIM:in 500 -kuutioisten motocrossin maailmanmestaruuden Husabergillä vuosina 1995, 1997 ja 1998. Husabergillä on myös voitettu kuusi enduron maailmanmestaruutta vuosina 1990, 1991 (2), 1995, 1996 ja 1998.

Ruotsin armeija käyttää Husabergin moottoripyöriä.

Mallisto

Husabergin mallistoon kuuluu nykyisin vain enduroita. Motocross- , supermoto- ja cross country -mallien valmistus on lopetettu. Kaikkien mallien nimet koostuvat kahdesta kirjaimesta, F joka tulee nelitahtisesta tai T joka tulee kaksitahtisesta ja toisena joko C (motocross), E (enduro) X (cross-country) tai S (supermoto) ja numerosta, joka tulee moottorin kuutiotilavuudesta. Joissakin vanhemmissa malleissa on myös nimessä vaihteiden määrä: joko 4 tai 6.

4-Tahdit

  • Husaberg FE 250
  • Husaberg FE 350
  • Husaberg FE 450
  • Husaberg FE 501

2-Tahdit

  • Husaberg TE 250
  • Husaberg TE 300

Katso myös

Lähteet

Wikipedia: [1] Husabergin nettisivut [2]

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista