Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Supermoto kurvissa.

Supermoto (josta käytetään myös nimitystä supermotard ja lyhennettä SM) on sekoitus motocrossia ja ratamoottoripyöräilyä. Urheilulajina supermoto on Suomessa melko uusi.

Kilpailut

Supermotokilpailut ajetaan yleensä radalla, joka on asfalttiradan ja maasto-osuuksien yhdistelmä; yleensä noin 70 prosenttia radan pinnasta on kestopäällystettä ja noin 30 prosenttia soraa. Radassa voi olla myös hyppyreitä, jolloin kyseessä on supermoto-crossi.

Supermotokilpailuissa ei niinkään ratkaise moottorin tehokkuus, vaan paremminkin ajajan taito, sillä radat ovat mutkikkaita ja niiden suorat lyhyitä.

Suomessa supermotoa harrastavat oman lajinsa ohella lähinnä motocrossin ja jäärata-ajon harrastajat.

SML:n määritelmä: Supermoto on yhteislähdöllä tapahtuva nopeuskilpailu joka ajetaan suljetulla, osittain tai kokonaan päällystetyllä radalla. Supermoto-kilpailut ovat kansainvälisesti avoimia. Radassa tulisi olla sekä sora- että asfalttiosuuksia. Kilpailuja voi ajaa myös radoilla, joissa ei ole soraosuuksia. Radassa saa olla hyppyreitä, ei kuitenkaan kaksois- tai kolmoishyppyreitä.


Suomessa ajetaan 4–5 osakilpailua vuodessa.

Ajovarusteet kilpailuun

Kilpailuihin säännöt määräävät ajovarusteiksi: Kokonahkainen ajopuku, kypärä, ajolasit, nahkaiset ajokäsineet, nahkaiset ajokengät, erillinen selkäsuoja.

Luokat

Kilpaluokat ovat S1 ja ATV, kansallisella tasolla Open, PitBike ja ATV Open.

S1-luokassa on seuraavat rajoitukset: Nelitahtisten moottorien tulee olla iskutilavuudeltaan alle 450 cm³ ja kaksitahtisten alle cm³. Vanteiden koko saa olla enintään 17 tuumaa.

Open-luokassa moottorien tulee olla iskutilavuudeltaan enintään 750 cm³. Vannekoko on vapaa.

Numerolaatan väri on kummassakin luokassa vapaa.

Moottoripyörät

Supermotomoottoripyörät ja -mopot perustuvat teknisiltä ominaisuuksiltaan motocrossissa käytettäviin moottoripyöriin; poikkeuksia ovat rengastus ja jousituksen säädöt. Pyörien jousitus on yleensä hieman matalampi ja jäykempi kuin motocross-pyörissä; renkaat ja vanteet ovat pienemmät, mutta leveämmät, yleensä halkaisijaltaan 16,5 tai 17 tuumaa. Kilpasupermotoissa myös jarrut, t-kappaleet, swingi ja jopa runko eroavat motocross-pyörästä.

Pyörän erikoisvaatimukset

Jäähdytysnesteenä on sallittu vain vesi. Motocrossiin, enduroon, speedwayhyn ja trialiin tarkoitettujeen renkaiden käyttö on kielletty; ajetaan siis sileillä renkailla. Renkaiden urittaminen on sallittu. Renkaan urien leveys ja syvyys saavat olla enintään 10 mm. Jarrusatuloiden kiinnitysruuveissa tulee olla näkyvillä varmistuslukitus. Öljyn ja jäähdytysnesteen lisäämiseen ja tyhjentämiseen käytettävissä korkeissa on oltava näkyvillä varmistuslukitus. Nelitahtimoottorissa on öljytilan huohottimessa oltava 0,5 litran vetoinen keräyssäiliö. Jäähdytysjärjestelmän huohotin on varustettava keräyssäiliöllä.

Tunnettuja supermoto-talleja

Aiheesta muualla

Lähteet

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista