Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Bill Lomas (syntynyt 8. maaliskuuta 1928, Alfreton (Derbyshire) GBR – kuollut 14. elokuuta 2007, Mansfield) oli brittiläinen kilpa-ajaja joka voitti MM-tittelit 1955 ja 1956 Moto Guzzilla 350ksm-luokassa, ja olisi saattanut olla Hermann-Paul Müllerin sijaan 1955 myös 250ksm-luokan maailmanmestari... sarjajohdossa ollut Lomas kuitenkin hylättiin Hollannin TT:ssä Assenissa, koska hän ei ollut sammuttanut moottoriaan varikkokäynnin aikana. Lomas oli Mansaaren TT-tuplavoittaja 1955 kun hän voitti Lightweight-TT:n MV Agustalla ja Junior-TT:n Moto Guzzilla, ja hän oli ratakilpailun ohella myös taitava trial- eli maastotaitoajon harrastaja sekä osaava mp-tekniikan insinööri, joka auttoi useita tiimejä setvimään pyöriensä ajettavuusongelmia.

Kilpauransa lisäksi hän esitti moottoripyöräilijää vuoden 1957 italialais-kanadalaisessa värielokuvassa "I fidanzati della morte" (Kuoleman sulhaset), jossa mm. kuuluisa saksalaistähti Hans Albers teki Lorenzo-roolissaan erään viimeisistä elokuvistaan.


Ura

Bill Lomas oli itsekin ensimmäisten joukossa myöntämässä, että kultakaudellaan hän pääsi onnekkaasti aina erinomaista kalustoa omaaviin tiimeihin. Tätä ei kuitenkaan sovi vähätellä, sillä vaikka moottoriurheilu onkin nimenomaan kalusto-urheilua on kilpailut kuitenkin aina ajettava ruutulipulle asti ilman katkeria "that`s motor racing"-selityksiä. Moni muukin näennäisen ylivoimaisilla ajopeleillä moottoriurheilun "helppoja" mestaruuksia tai voittoja saavuttanut kuljettaja on ollut tosiasiassa ollut laaja-alainen alansa ammattilainen, ja omannut kykyjä päästäkseen kiinni huippukalustoon/tiimiin.

Lomas aloitti kilpailijan uransa 20-vuotiaana Royal Enfieldillä, ja ajoi laajalla kirjolla (peräti 29) erimerkkisiä kilpapyöriä 1949 käynnistyneen moottoripyörien GP-sarjan kuuluisimpia taitureita kuten Carlo Ubbialia, John Surteesia tai Geoff Dukea vastaan. 1955 hän matkasi Mansaarelle aikeissa kilpailla omalla 250-kuutioisella JEL:iillään, AMC:n tehdas-AJSllä (350) sekä Matchlessin 500-kuutioisella, mutta tarttui tilaisuuteen saatuaan tarjouksen ajaa tehdas-MV:llä Lightweight-TT:ssä koska oli tuonut tiimille 7:nnen sijan samassa luokassa edellisvuonna 1954. Tämän sovittuaan hän sai seuraavana päivänä myös tilaisuuden tuurata Dickie Dalea täyskatetulla tehdas-Guzzilla, kun Dale oli loukkaannuttua harjoituksissa. Ensin ajetussa Junior-TT:ssä hän liiemmin umpikatettuun Guzziin tutustumatta taisteli heti tuon kilpailun johdosta kuuluisan Bob McIntyren Potts-Nortonia vastaan, ja veikin viimein voiton lähes minuutin erolla, saaden myös silloisen kokonaisaika-ennätyksen sekä kierroskeskinopeuden nimiinsä. Sitten hän toisti tempun Lightweight-luokassa MV:llä. Lomasilla oli näiden kahden voiton lisäksi yhdeksän hopeapokaalia Mansaaren TT-ajoista.

Esitysten vuoksi hän sai jatkaa kyseisen vuoden kärkitallissa, tuloksena MM-titteli 350-luokassa sekä niukasti varikkosekoilun takia menetetty MM-titteli 250-luokassa. 500-luokassa hän toi Moto Guzzille kauden 1955 voiton myös Ulster GP:ssä, millä oli huomattava PR-arvo merkille. 1956 hän toi Moto Guzzille 350-luokan mestaruuden yhtä vakuuttavasti kolmella GP-voitolla. Hän jatkoi Moto Guzzi-tallissa myös 1957 surullisen kuuluisien V8-moottoristen "Otto"-Guzzien tullessa käyttöön. Valitettavasti hän loukkaantui pahasti onnettomuudessa kauden alussa (lähteet eivät kerro oliko hän eräs niistä monista kuljettajista, jotka hurjan tehokas mutta vaikean ajettavuuden omannut "Otto" yritti tappaa). Moto Guzzi vetäytyi italialaisvalmistajien yhteisellä "patto di astensione"-sopimuksella kilparadoilta kauden 1957 päättyessä. Lomas oli kuitenkin 1958 vielä mukana, kun tehdas tavoitteli Rooman lähellä "Fettuccia di Terracina"-tiellä 10km-nopeusennätystä V8-Guzzeilla. Arvostuksesta kertoo, että Moto Guzzi-museossa Mandello del Lariossa on Lomasin kausia ja V8-seikkailuja koskeva oma osastonsa. Museossa on esillä myös kaksi jäljelle jääneestä kolmesta V8-kilpurista. Lähteistä ei käy ilmi lopettiko Lomas selvitäkseen hengissä vaarallisesta urheilusta, vai kenties kiinnostavien työtilaisuuksien haihduttua, kun vain MV Agusta jatkoi GP-sarjassa 1958 - japanlilaisvalmistajista Honda tulisi ensi kertaa mukaan radoille vasta 1959. Bill Lomas ajoi 27 GP:ssä, joista voittoja tuli yhdeksän, podiumsijoja 16 kpl.

Guzzi-tehtaan läheisyydestä takaisin Englantiin muuttanut Lomas avasi kotikaupungissaan Alfretonissa (Derbyshire) hyvin menestyksekkään mp-liikkeen, ja osallistui moniin tapahtumiin niin Moto Guzzin kuin MV Agustankin kutsumana. Hänet vietiin elokuussa 2007 Mansfieldin sairaalaan 79-vuotiaana epäillyn sydänkohtauksen takia, jonka komplikaatioihin hän menehtyi.


Linkkejä

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista