Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Allright oli tässä tapauksessa saksalaisessa Kölnissä kehityskaarensa aikana useiden muidenkin tuotemerkkien alaisuudessa ajoneuvoalalla vuosien 1890-1965 ajan toiminut yritys. Allright-toiminimellä moottoriajoneuvojen alalla toimivia yrityksiä on toki lukemattomia maailman eri maissa, eli Suomen merkittävä mp-tarvikekauppias Allright ei liity mitenkään saksalaisyhtiöön.

Saksan yhtiö Allright - nimi oli valittu yrityksen pyrkiessä toimintansa alusta asti vientimarkkinoille - aloitti taipaleensa laajan polkupyöräbuumin aikana, mutta diversifioi vuosisadan vaihteen USA-halpatuonnin puristuksessa sittemmin moottoripyöriin (1901-1927) ja automobiileihin (1908-1913). Allright valmisti merkittävissä määrin myös tarvikkeita näihin ajoneuvotyyppeihin. Vuoden 1900 lopulla laajeneva yritys vaihtoi nimensä Köln-Lindenthaler Metallwerke- eli KLM-nimiseksi, ja ensimmäisen maailmansodan keisarillisen Saksan tappion jälkeen perustetun tasavallan holtittoman setelirahan painattamisen laukaiseman hyperinflaation aikakaudella 1922-1923 KLM pystyi ostamaan monia vaikeuksiin ajautuneita alansa yrityksiä: yrityskauppojen mukana sen toimipaikat lisääntyivät, ja KLM sai haltuunsa muiden muassa Suhlissa (ks. Simson) sekä Kölnin läheisyydessä sijainneessa Siegburgissa. Yritys laajensi myös toimitaa ulkomailla muiden muassa Amsterdamin toimipisteellä, joskin se 1920-luvun nousukaudella pystyi karsimaan rönsynsä tuottavilla yritysmyynneilä.

Saksan "kolmannen valtakunnan" eli natsiajan koittaessa KLM:n rahoittajaksi ja sitten pääosakkaaksi tulleen Bankhaus Adolf Hanaun pääjohtaja Adolf Hanau sai ystävältään ja KLM-yhtiön johtokunnan jäsen Louis Helkenbergiltä vihiä NSDAP:n aikeista takavarikoida juutalaissukuisten kansalaisten omaisuuksia, minkä vuoksi yhtiön johtopaikoille nostettiin luotettavia arjalaistaustaisia henkilöitä: toimet eivät pelastaneet Adolf Hanauta tai hänen äitiään, jotka murhattiin vuonna 1942 Auschwitzin keskitysleirissä. Tytär ehti paeta Etelä-Amerikkaan, mutta hänen miehensä riisti itseltään hengen. Varautuessaan vaaraan KLM myytiin ja muunnettiin sijaisomistaja Conrad Brüsselbachin mukaan: järjestely johti toisen maailmansodan päätyttyä oikeusriitaan, missä murhatun Adolf Hanaun oikeudenomistajat saivat yritysvuokran nimellä korvauksensa, ja omistajaksi itsensä mieltäneen Brüsselbachin vävy Friedrich Roll otti yrityksen johtoonsa. Myös Rollin aikana yritys valmisti polkupyöriä ja mopedeja. Yritystä johtanut Helkenberg osoitettiin KLM:n vanhan Lindenthalin kiinteistön omistajaksi, jonka hän myi pois ennen kuolemaansa 1971.

Moottoripyörät (1901-1927)

Yrityksen valmistamia moottoripyöriä myytiin Allright- ja Tiger-merkkisinä. Moottorit ostettiin ulkopuolisilta tunnetuilta toimijoilta kuten FN, Kelecom ja Minerva (nämä yritykset sijaitsivat Belgiassa). Allright käytti pian myös kotimaisen Fafnir-yhtiön, ja Iso-Britannian markkinoille suunnatuissa malleissaan JAP-moottoreita: brittimarkkinoilla tuotemerkkinä oli kuitenkin Vindec Spezial tai sen V.S.-lyhenne. Moottoripyörien valmistus Suuren Sodan (I. maailmansota) jälkeen alkoi vuonna 1923, jolloin mallit varustettiin JAP:n ohella suuremmissa nelitahtisissa, 350/500-kuutioisissa malleissa Blackburne- tai Motosacoche-moottoreilla. Allright otti 1920-luvun nousukaudella haltuunsa Kölnissä ja Suhlissa toimivan Cito-Werke -yhtiön, millä yritysostolla KLM varmisti Krieger-Gnädig- eli K.G.-moottoreiden 500-l´kuutioisen moottorin ja sen kardaanivedon. Allright vetäytyi kuitenkin moottoripyörien valmistuksesta ja myynnistä kaukaa viisaana jo vuonna 1927, nousukauden kiihtyessä kohti holtittominta vaihettaan... mitä seuraisi 1930-luvun suuren laman laukaissut New Yorkin pörssiromahdus lokakuussa 1929.

Menestys mp-kilpailuissa

Vuonna 1906 brittiläinen Motor Cycling Club palkitsi kultaisella mitalilla kilpailijan, joka selvittäisi moottoripyörällä Lontoon ja Edinburghin välisen 391 mailin matkan 24 tunnin sisään. Vindec Special-tuotemerkin alla ajavat Allright-moottoripyörät ajoivat matkan lyhyimmässä (Tom Woodman, 22t 38 min) ja toiseksi lyhyimmässä ajassa (W.H.Wells).

Mp-tarvikkeet ja kevytmoottoripyörä (1928-1937)

Allright jatkoi vuodesta 1928 enää moottoripyörien tarvikkeiden valmistaja-kauppiaana. Eräs tuon ajan tunnetuimmista varusteosista oli KLM:n omaa suunnittelua edustava Tiger-joustinkeula, mikä saavutti paljon suosiota: joustokeulan suunnittelija, insinööri Rudi Albert, olisi aikanaan myös Mars-valmistajan Stella-mallin suunnittelija.

Vuodesta 1928 KLM valmisti myös kevyttä moottoripyörää 98-kuutioisella Sachs-moottorilla varustettuna, mikä kulki pilkallisella Herrmännchen- eli pikku-Hermannin nimityksellä: nimi juontui tarinan mukaan valokuvasta, missä tuhtina ellei ylettömän lihavana Hitlerin rettelöintikauden ystävänä tunnettu Hermann Göring oli rohjennut istahtaa tämän mopedin satulaan - mikä epäilemättä antoi kovin koomisen vaikutelman. Herrmännchenin tuotanto kuuluu jatkuneen ainakin vuoteen 1937 asti.

Automobiilit (1890-1913)

Allright valmisti 1908 lähtien myös 2-paikkaisia kevytautoja, myöhemmin Runabout/Buggy-tyylisiä tai tavarankuljetukseen käypiä moottoriajoneuvoja, joissa oli V2-moottori, ja 35 km/t:sta lopuksi 55 km/t huippunopeus.

Koostettu Wikipedia-kirjoituksista, ja siksi GFDL:Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista