Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yamaha DT 125RE vm 2004

Yleistä

Yamaha DT 125 RE on uusittu malli pitkäikäisestä DT 125 R:stä. Ulkonäköä on pyritty nykyaikaistamaan sähkökäynnistyksen lisäämisen ohella. (Sähkökäynnistyksen lisäksi tähän on saatavilla poljin käynnistys, ja se maksaa maahantuojalla n.300 e, mutta halvemmalla saa kun ottaa jostain vanhasta purku DT:stä polkimen ja sisushilut. Tosin polkimella ei tee mitään koska sähköstartti on osoittautunut yllättävänkin luotettavaksi.) Helpoiten eron vanhaan malliin huomaa pyörän katteiden mallista, jotka ovat uudessa mallissa eri muotoiset sekä takana että edessä. Takana sivuilla katteita on lyhennetty, ja takavalon paikkaa on vaihdettu katteen yläpuolelle. Myös vilkut, maski, lokasuoja ja tankin kyljessä majailevat katteet ovat vaihtaneet hieman muotoaan. Samaten on suunnittelijoiden kenkä viuhunut kierroslukumittarin suuntaan, jonka seurauksena mittaristoa on pelkistetty: jäljellä on enää nopeusmittari ja muutama varoitusvalo. Moottori ja muut osat ovat samankaltaiset, ja pyöriin käyvätkin useat samat osat, kuten mäntä ja jarrupalat. Kannattaa kuitenkin varmistaa yhteensopivuus jo siellä kaupan kassalla, mutta todennäköisyys, että sopii, on suuri.


Mistä hommata mitäkin ja mikä sopii jne? Useinkysytyt kysymykset

Ketjuja ostamassa, mitkä kannattaa hommata? -Parhain vaihtoehto on hommata 520-jakoset ketjut+yz rattaat. Yz rattaista käyvät dtseen: yz 125 vm. 87-04 eturattaat yz 125 vm. 89-96 takarattaat ja 13/46 vastaavat dt:n 16/57 vakiovälejä

Myös toinen todella hyvä vaihtoehto on ostaa D.I.D:n o-rengas ketjut jotka sopivat vakiorattaille. Aikalailla parasta laatua 428 jaolla ja kyllä kestää: DID 428-140V

Kolmas vaihtoehto on ostaa halvempi ketjurataspaketti esimerksi Mcscatterilta

Mitä 2t öljyä kannattaa käyttää? - Castrol tts ja muut castrollin 2t öljyt, motulia, valvolinea, ipone. Kannattaa ostaa semmoista mikä itselle ja kukkarolle sopii,jos ei oo varaa noin kalliiseen öljyyn niin halpa (halvimmillaan alle 5e/l) ja hyvä vaihtoehto on teboil 2t bike. Täysin toimiva öljy mutta huonoina puolina mainittakoon vahva haju ja pakoaukonsäätimen hieman nopeampi karstoittuminen kuin kalliilla öljyillä. Castrollia saa mm. opvoeren.nl

Mitä vaihteistoöljyä kannattaa hankkia? -Hyviä esimerkkejä ovat castrol mtx sae 10w-40, belray gearsaver 80w tai motul transoil sae 10w-30

Mitä tehoputkia käy tähän pyörään? - Pyörään saa mm. arrowia, giannellia, athenaa, dep:iä ja big one:a. Halvempi vaihtoehto on tyhjentää tehtaan putki, josta lukee enemmän alhaalla.

Mistä saa ostettua katteita?? -Paikallisilta yamaha jälleenmyyjiltä, esimerkiksi yamaha centteristä. Hinnat ovat aika suolaiset, nimittäin katteet myydään ilman tarroja.

Mistä saa tarrasarjoja? Joko DDGRAPHICS.co.uk sivulta tai TMX-Graphics.com sivulta

Vakiotarroja saa yamaha centteriltä. Etukatteiden tarrojen hinta 19e/tarra, eli 38 euroa etukatteisiin, takakatteen tarrat oli 14 euroa kappale (?) eli 28 euroa. Tarroja kannattaa yrittää käydä teetättämässä mainosfirmoissa jolloin selviää huomattavasti halvemalla.

Mitkä äänenvaimentimet menevät suoraan tai pienellä muokkauksella vakioputkeen? - Ainakin vanhanmallin giannellin ja depin vaimentimet passaavat suoraan.

Mistä saisin halvalla käytettyjä varaosia? - Purkuosista mm. MP PITSTOP , nettivaraosista tai mototallista.

Mistä hommata eturattaita,takarattaita tai jarrupaloja? Rattaita ja jarrupaloja saa tilattua mm. mcscatterilta ja jarrupaloja myös storm motorilta. Suosittelen ostamaan SBS Ceramic jarrupalat, maksavat yleensä 20-25e/pari

Miten saan nostettua pyörän valotehoa? Dt:n vakiomaskin kannassa on valmiiksi h4, tapoja on kuitenkin monia. Halvin ratkaisu mutta, toimiva ja ulkonäköä nostattava on ostaa Philips h4 xenonvalon josta saat mukavan sinisen värisen valon ja valotehoa lisää. Toinen kalliimpi vaihtoehto on esim. cobra sarja jossa on bi-xenon, valoteho kolminkertaistuu ja on todella turvallinen ajaa pimeillä syksyn iltoina.

Milloin kannattaa vaihtaa mäntä ja mitä ostaa ja tarkistaa kun vaihtaa?

Mäntä kannattaa vaihtaa 15-18tkm välissä, männän kuntoon vaikuttaa oma ajo,säädöt ja muut hommat, jos olet epävarma, kurkkaa männän kunto pakoaukosta.Jos mäntä on vaihtokunnossa hommaa mäntä, männän renkaat, männän tappi, männän tapin sokat, neulalaakeri, pytyn alatiiviste ja kannen tiiviste (jos käytät kantta irti). Kannattaa kahtoo pytyn kunto ja katsoa kiertokangen väljyys, että onko väljyyttä pystysuunnassa, se siis saa liikkua vähän sivuille. Suosittelen oikeasti hommaamaan alkuperäisen männän ja muut osat. Hinta on noin 200 euroa ja on varmempi kuin proxit ja taiwanmännät.

"Mihin momenttiin koneen pultit laitetaan?"

Kaikki momentit löytyvät täältä.

Kuristukset

  • Pakoputkessa on kuristuksia kaksi. Varsinainen kuristus alkukäyrän alaosassa ja katalysaattori paisuntakammiossa, joka vie tehoja vaikka ei varsinaisesti kuristamaan ole tehtykään. Jos putkea haluaa alkaa availemaan, on järkevää poistaa molemmat. Kuristusten sijainnit näet oheisesta kuvasta. Helpompi mutta kalliimpi vaihtoehto on ostaa tehoputki esim. Nakkilan Pyörästä ja moposta. Hyviä esimerkkejä halvahkoista tehoputkista ovat giannelli ja arrow. Jos on varaa niin athena/dep ovat hyviä esimerkkejä.
  • Toinen pieni, mutta ilmeisen tuloksen tuottava operaatio on niin kutsuttu "johtokikka". Maskin takaa löytyy johtokimpusta valkoinen liitin, johon kulkee neljä johtoa, mutta toiselta puolelta jatkuu vain kolme. Tämä neljäs johto tulee maadottaa, jolloin YPVS (pakoaukonsäädin) alkaa toimimaan. Johdon tulisi koskettaa runkoa, tai sen voi johtaa suoraan akun miinusnapaan, jolloin kikka saattaa toimia varmemmin.
  • YPVS(Yamaha Power Valve System-venttiilijärjestelmä) tehostaa moottorin toimintaa pakokanavaan sijoitetun venttiilien avulla. Servomoottori säätelee YPVS-venttiilin toimintaa moottorin kierrosnopeuden mukaan.YPVS-järjestelmän toiminnan voit kuulla kun virta-avain kytketään asentoon ON ja moottori käynnistyy , tai kun moottori pysähtyy vaikka virta-avain on asennos ON. Tähän systeemiin ei kannatta kajota ellei ole tarvetta säätää sitä.

Voit kuitenkin tarkistaa ypvs-pakoaukonsäätimen toimivuuden helposti ja säätää sen näin:

1. Avaat pyörän vasemmalla puolella sijaitsevan kotelon johon menee 2 vaijeria(2 kuusiokolo ruuvilla) Kotelon sisällä on kiekko jossa on lovi ja johon vaijerit menevät. 2. Toista parikertaa avaimella virtalukossa off-on(älä kuitenkaan käynnistä pyörää vielä, ja näet kuinka kiekko liikkuu ja tarkista liikkuuko lovi reiästä oikealle ja takas reikään.) Sitten pyörään virrat päälle, loven pitäisi mennä vasemmalle ja kaasua annettaessa mennä vasemmalle ylöspäin kohti reikää. 3. Yamaha Dt Ypvs video Katso sen jälkeen varmistukseksi toimiiko ypvs kuten videossa. Jos ei toimi niin pakoputki irti ja säätämään ypvs kiekkoa kunnes pakoaukko on "saumaton" kuten tässä videossa tämän jälkeen hienosäädät vaijerit.

Tämän jälkeen kannattaakin käydä kaasuttimeen käsiksi ja vaihtaa kohokammion pohjassa sijaitseva pääsuutin suuremmaksi, koko on pyöräkohtainen, mutta useimmiten sopiva löytyy 240-260(tötsä kiinni)270-280 (tötsä irti) ja 280-> isommille vireille(kuten ilmanputsarin vaihto,avarrus yms.)HUOM!Suutinta kannattaa alkaa testaamaan ensin isommalla ja sitten pienentää! Tyhjäkäyntisuutin pitää vaihtaa jos tyhjäkäynnillä kaasua laitettaessa booaa.Vaihda siis vakio(17,5) tk-suuttimesta 25-27,5 kokoon. Öljypumppuun ei tarvitse koskea. Myös tulppa pitää vaihtaa lämpöarvoltaan kylmemmäksi eli 9 arvoiseksi.Hyviä esimerkkejä ovat BR9EG(racing) tai BR9EIX(iridiun). Halvempi ja lähes kaikilla toimiva on BR9ES jota myös ohjekirja suosittelee.

"Johtokikka". Lyhyeksi käynyttä mustavihreää johtoa on jatkettu harmaalla johdolla, joka kulkee akun napaan
Pakoputken kuristukset. Vasemmalla katalysaattori. Kiinnityskohdan näkee pienestä ulokkeesta, josta katalysaattori jatkuu ylöspäin. Oikealla on varsinainen metallinen kuristusputkilo.

Teknisiä tietoja

Moottori 1 sylinterinen, 2-tahti
Jäähdytysjärjestelmä Nestejäähdytys
Iskutilavuus 124 cc
Sylinterin mitat 56 x 50.7mm
Puristussuhde 6.7:1
Huipputeho (kuristettuna) 11kW @ 8,000 rpm
Maksimivääntö (kuristettuna) 13 Nm @ 8,000 rpm
Voitelujärjestelmä Autolube (tuorevoitelu)
Polttoaineensyöttö Mikuni TM28-92
Sytysjärjestelmä CDI
Käynnistysjärjestelmä Sähkö
Vaihteisto 6 vaihdetta
Voimansiirto Ketju

Runko:

Etujousitus Teleskooppihaarukka
Takajousitus Monocross
Etujarru Jarrulevy, Ø 230mm
Tajajarru Jarrulevy, Ø 220mm
Eturengas 80/90-21
Takarengas 110/80-18
Värikoodit: Racing blue, Yamaha black

Mitat:

Pituus 2,205mm
Leveys 795mm
Korkeus 1,185mm
Istuinkorkeus 915mm
Akseliväli 1,415mm
Maavaraminimi 315mm
Kuivapaino 117 kg
Polttoainesäiliön tilavuus 10.7 litraa
Öljysäiliön tilavuus 1.3 litraa

Katso myös

Yamaha DT 125R

Yamaha DTx 125

Yamaha DT 125RE aihe foorumeilla

Yamaha DT 125RE räjäytyskuviaLähde:

http://www.yamaha-motor.fi/products/motorcycles/125cc/DT125RE.jsp?view=techinfo

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista