Motowiki
Ohjattu sivulta Yamaha dt 125r
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Oma vuoden ´93 dt alkuperäiskunnossa
Oma vuoden ´93 dt alkuperäiskunnossa

Yleistä

Historiaa

DT-sarjan kantaisiä olivat Yamahan 1968 esittelemät uudentyyliset "trail" (=T) mallit, jotka sijoittuivat katupyöristä yläkautta vedetyllä pakoputkistolla maastopyöriksi muutettujen "Scrambler"-mallien (mm. Honda, Yamaha ja brittivalmistajat) ja varsinaisten krossipyörien väliin. Silloisen mallikoodin mukaan A tarkoitti 125-kuutioista moottoria, D taas 250-kuutioista, eli mallit olivat AT-1 ja DT-1. Uusi tyyli saavutti USA:ssa välittömästi valtavan suosion, ja Yamahan japanilaisille kilpailijoille tuli kiire heittää markkinoille omat XL- ja TS-sarjansa. Suomen kevarimarkkinoille DT-sarja tuli ensimmäisen kerran AT-3:lla vuonna 1973. Eri mallitunnukset yhdistettiin RD-sarjan tavoin DT-sarjaksi 1974, kun moottorit saivat läppäohjauksen. Vuoden 1981 DT125MX:t olivat viimeiset ilmajäähdytteiset, sillä 1982 Yamaha esitteli niin DT- kuin RD-sarjaankin tutun vesijäähdytteisen moottorin, minkä moottorirunko taitaa edelleenkin olla samanlainen. Pyörä on muilta osin kylläkin muuttunut erittäin paljon ajan kuluessa. Dt:tä valmistetaan yhä, kylläkin RE nimikkeen alla. Käytännössä kuitenkin sama pyörä on kyseessä. Vuonna 1988 Dt haki "viimeisimmän" ulkomuotonsa joka säilyi aina vuoteen 2004 saakka, jolloin "RE" tuli markkinoille. RE:n tullessa pyörään lisättiin ainakin sähköstartti ja ulkomuotoa nykyaikaistettiin jonkin verran, myös kierrosluku mittarista luovuttiin. Tässä "info:ssa" kuitenkin perehdytään 1988-2003 valmistettuihin dalttoneihin. Dt:n kuvia voi bongailla vuosimallien mukaan täältä

Ajo-ominaisuudet

Ajotuntuma

Dt:n ajotuntuma on kaikenkaikkiaan erittäin pehmeä. Johtuen pehmeästä penkistä ja löysästä jousituksesta. Kaikenkaikkiaan dt on kohtuullisen mukava ajettava.

Jarrut

Nämä on se mikä eniten dt:ssä hirvittää. Toki se pysähtyy noillakin, mutta huonosti. Varsinkin etujarru on erittäin tehoton. Osittain se voi johtua myös löysästä jousituksesta, joka ikäänkuin imee kaiken jarrutehon.

Kaksin

Dt:llä on kohtuullisen hyvä ajaa 2-päälläkin. Oikeastaan juuri kyytiläistä ei huomaa sillon kun pyörä on vakio, mutta kun ottaa kyytiin jonkun sillon kun pyörä on täysitehoinen se on asia erikseen. Myöskään kyytiläiset eivät ole valittaneet, joten kait siellä on sitten hyvä istuakin. Myös satoja kilometrejä putkeen on 2-päällä putruteltu, eikä ole ongelmia ollut.

Jousitus

Dt:n jousitus on erittäin löysä alkuperäisenä. Maantie ajoon se käy hyvin eikä paljon pomput tunnu. Ihan heti ne ei myöskään pohjaan iske. Kuitenkin kun metsähallituksen puolelle mennään, käy jousitus liian löysäksi, eikä oikein minkäänlaista tuntumaa maastoon ole. Normaali ajoon se kuitenkin käy hyvin ja on aika mukavan tuntuinenkin. Ohjeet keulan jäykentämiseen, parantaa ajo-ominaisuuksia: http://www.bajahill.net/s-h-m-FAQ-5.html#5.10.4

Kone

Kuristukset

Muista vaihtaa isompi pääsuutin kuristusten poisoton yhteydessä!

Pakoputki

Putken alkukäyrässä on kuristin holkki. Holkki lähtee irti helposti naputtamalla meisselillä ja vasaralla(jos pistehitsattu).

Kaasutin

Varsinainen kuristushan tämä kylläkään ei ole, mutta kone on tehtaalla suunniteltu toimimaan 32mm kaasuttimella. Kuitenkin näissä euro malleissa on pyöreäluistinen Mikunin vm 28mm kaasutin(VM=Pyöreäluistinen ja TM=Litteäluistinen joka löytyy RE mallista eteenpäin). Toisaalta pienempi kaasutin tarjoaa pienemmän kulutuksen, mutta taas toisaalta rokottaa tehoista huomattavasti. Erilaisia kaasutin vaihtoehtoja löytyy markkinoilta reilusti. Uusien 32mm:sien kaasuttimen hinnat pyörii 130eurosta ylöspäin. Kaasuttimen vaihdon yhteydessä pitää vaihtaa suurempi imukaula. Vakion halkaisija nimittäin on ainoastaan 28mm. Valmista suurempaa imukaulaa dt:seen ei löydy, mutta soveltamalla menee ainakin 125cc Cr:n ja Yz:an imukaula. Imukaula on myös mahdollista tehdä itse. Huomioi myös se, että suurella todennäköisyydellä vakioputsaria ei saa kiinni 32mm:seen kaasuttimeen. Vakioputsarin tilalle voi ostaa esim. Piper Cross suodattimen. Kuitenkaan Power filtteriä tms. ei ehdottomasti kannata laittaa. Pipercross suodatinta löytää ainakin Stormilta Kaasuttimen säätöjen merkitystä ei kannata väheksyä! Oikeilla säädöillä pyörästä saadaan irti huomattavasti enemmän tehoa ja vaikutus näkyy myös polttoaineen kulutuksessa.

Y.P.V.S. eli Yamaha Power Valve System

Y.P.V.S. eli pakoaukonsäädin on voitu poistaa kokonaan(lukittu laippa ala-asentoon) tai säätää siten, että se ei aukea kokonaan(Jos vaijerit ja servomoottori on poistettu täytyy ne ostaa). Ilmankin servoa ja vaijereita voi ajaa, mutta koneessa ei ole silloin minkäänlaista eloa ennen 7kprm:ää(olettaen, että laippa on lukittu auki(TT)). Kuvalliset ohjeet Y.P.V.S:än säätämiseen löytyy täältä Eräänlaiseksi tyyppiviaksi voidaan laskea juurikin kyseinen laippa/akseli joka on monessa deeteessä rikkoutunut ja siten poistettu käytöstä lukitsemalla se auki tai kiinni. Kyseisiä akseleita saa alkuperäis varaosina yamahalta, akseli kaikkine heloineen ja o-renkaineen melkein 250e. Purkuosana löytyy harvoin ja silloin hintaa n. 50e!

  • YPVS(Yamaha Power Valve System-venttiilijärjestelmä) tehostaa moottorin toimintaa pakokanavaan sijoitetun venttiilien avulla. Servomoottori säätelee YPVS-venttiilin toimintaa moottorin kierrosnopeuden mukaan.YPVS-järjestelmän toiminnan voit kuulla kun virta-avain kytketään asentoon ON ja moottori käynnistyy , tai kun moottori pysähtyy vaikka virta-avain on asennos ON. Tähän systeemiin ei kannatta kajota ellei ole tarvetta säätää sitä.

Voit kuitenkin tarkistaa ypvs-pakoaukonsäätimen toimivuuden helposti ja säätää sen näin:

1. Avaat pyörän vasemmalla puolella sijaitsevan kotelon johon menee 2 vaijeria(2 kuusiokolo ruuvilla) Kotelon sisällä on kiekko jossa on lovi ja johon vaijerit menevät. 2. Toista parikertaa avaimella virtalukossa off-on(älä kuitenkaan käynnistä pyörää vielä, ja näet kuinka kiekko liikkuu ja tarkista liikkuuko lovi reiästä oikealle ja takas reikään.) Sitten pyörään virrat päälle, loven pitäisi mennä vasemmalle ja kaasua annettaessa mennä vasemmalle ylöspäin kohti reikää. 3. Yamaha Dt Ypvs video Katso sen jälkeen varmistukseksi toimiiko ypvs kuten videossa. Jos ei toimi niin pakoputki irti ja säätämään ypvs kiekkoa kunnes pakoaukko on "saumaton" kuten tässä videossa tämän jälkeen hienosäädät vaijerit.

Ilmanpuhdistin

Putsariin on laitettu metallilevy, joka rajoittaa ilman pääsemisen koneeseen. Ohjeet metallilevyn pois ottoon löytyy samalta sivulta, kuin ohjeet Y.P.V.S:än säätämiseen.

Kuristuksen pois oton yhteydessä suosittelen myös avartamaan reikää hieman. Sentin tai pari niin saa paremmin ilmaa, mutta samalla pitää muistaa että pyörän neulaa täytyy säätää vähän rikkaammalle, koska kun kone saa enemmän ilmaa niin se käy laihemmalla.

Viritys

Dt on kohtalaisen tehoton vielä täysitehoisenakin, joten monia virittäminen alkaa hyvinkin nopeasti kiinnostamaan. Kuitenkin korostan, että virittäminen on ehdottoman laitonta, enkä suosittele kenenkään sitä harrastavan!!

Giannellin tehoputki.


Tehoputket

Dt:seen on saatavana monenlaisia tehoputkia. Tehoputket nostaa huomattavasti koneen yläkierros tehoja -ja vähentää jonkin verran keskikierros vääntöjä. Kone voi myös kiertää pitemmälle ja ottaa nopeammin kierroksia. Putkien hinnat on vaimentimien kanssa

DEP

Huhujen mukaan tämä on tehokkain putki mitä dt:seen saa. Hintakin on on kyllä sen mukainen, nimittäin 427€. DEP:iä ei nykyään saa enään suomesta vaan sen joutuu tilaamaan ulkomailta.

Giannelli
Giannelli muistuttaa eniten vakioputkea, joten se on "poliisi turvallisin". Giannelliin saa myös kiinni alkuperäisen lämpösuojan. Etenkin jos käytetään vielä vakio vaimenninta, on erittäin vaikeaa erottaa sitä vakioputkesta. Tehojenkin osalta Giannellia on kehuttu. Hintaa putkella löytyy 276€ ja sitä myydään Mopo-Sportilla
Arrow

Arrow on toinen "poliisi turvallinen" putki, koska ainakin uusissa putkissa on putkeen löyty EU:n hyväksyntä tunnus elikkä poliisit eivät voi sanoa siitä mitään kun näytät heille sitä merkintää. Arrow on oikeastaan yläkierros putki mutta jonkin verran vääntöä löytyy myös alhaisillakin kierroksilla. Putkea myydään ainakin NPM:llä. Hintaa Arrowilla on 343€.

Athena
Putkea löytää MC Scatterilta hintaan 269€. Nyt talven aikana sitä ei ole saatavissa, mutta heti keväällä taas alkaa myynti.

Kaasuttimet

Kuten jo aikaisemmin kuristukset kohdassa(kannattaa lukea) totesin on dt:n kone tehtaalla suunniteltu 32mm:lle kaasuttimelle. Tietääkseni kaikkiin euro pyöriin on kuitenkin vaihdettu 28mm:nen kaasutin, pienemmän kulutuksen ja tehojen saavuttamiseksi. Jos kuitenkin haluaa tehoja lisää kulutuksen kustannuksella, voi vaihtaa suuremman kaasuttimen. Vakio sylinterille sopiva koko lienee juuri 32mm:ä. Kaasuttimen vaihdon yhteydessä tuoreöljy voitelua täytyy säätää. Tuoreöljy voitelun säätämiseen ohjeet löytyy täältä

Dell´Orto

Dell´Orto on valmistanut laadukkaita kaasuttimia moottoripyöriin aina 1950-luvulta lähtien. Dell´Ortoa myydään ainakin Mopo-Sportilla.

Mikuni

Mikuni on todellinen moniosaaja. Se on valmistanut kaikkea mahdollista vuodesta 1968 lähtien. Mikunia myydään ainakin NPM:llä.

Teholäpät

Usein viritetyissä koneissa on teholäpät. Teholäpät lisäävät alavääntöjä ja parantavat kierrosherkkyyttä. Boyesenin valmistamia läppiä myydään ainakin Mopo-Sportilla. Mopo-Sportilta löytyy myös hiilikuitu ja karboniitti levyä, joista voi leikata läpät itse.


Isommat sylinterit

Athena

Athena on valmistanut laadukkaita sylintereitä ja tiivisteitä vuodesta 1973 lähtien. Athenalta on saatavissa 170cc sylinteriä dt:seen. Suomesta sylinteriä löytyy nihkeästi (joskus löytynyt täältä npm.fi). Tosin ko. sylinterin hinta Suomessa on varsin suolainen! Nimittäin muistini mukaan niistä saa pulittaa 632€. Saksasta halvimmillaan olen löytänyt 389€ ja siihen tulee 15€ postimaksut päälle. Liikken sähköpostiosoite on StonewoodRacing@aol.com. Osoitteesta www.2strokeparts.de/shop/ saa myös kyseistä sylinterisarjaa.

Näistä löytyy 170cc Athenan pytty detsiin: myscooterparts.co.uk motorcyclespares bike-equipment

Imukaula

Kaasuttimen vaihdon yhteydessä pitäisi vaihtaa suurempi imukaula. Ongelmana vain on se, että niitä ei missään tehdä eikä myydä. Kuitenkin asiaan on kaksi ratkaisua.

Toisen pyörän imukaula dt:seen

Ainakin Yamaha yz:tan ja Honda Cr:än imukaula menee kohtuullisen pienellä soveltamisella dt:en lohkoihin kiinni. Ongelmana on vain se, että ko. kauloilla kaasutin jää jonkin verran vinoon. Siihenkin kyllä on ratkaisu, nimittäin kaasuttimen ja imukaulan välille laitetaan sopivalla kulmalla oleva "kumiputki" tms.. Toinen vaihtoehto on yrittää lämmittää imukaulan kumiputkea ja taivuttaa. Kuitenkaan se ei ihan helppoa ole. Kunhan kerkeän laitan tänne asiasta tarkemmat ohjeet.

Imukaulan tekeminen itse

Tämä voi sinänsä olla paras vaihtoehto. Kovin vaikeakaan homma se ei ole. Yritin selailla netistäkin ohjeita, mutta en löytänyt muuta, kuin ohjeet kaulan tekemiseen raisuun. Teen tästäkin asiasta tarkemman infon tänne kunhan kerkeän.

Välitykset

Tämä ei kylläkään ole varsinaista virittämistä, mutta niillä määritellään "huippunopeus/kiihtyvyys suhde". Dt:n vakiovälitykset on 16/57. Välitykset vaihtuu siten, että suurempi hammasratas eteen ja pienempi hammasratas taakse nostaa huippunopeutta ja päinvastoin. Aivan heti niihin ei kannata mennä koskemaan, jos ajo on sekalaista. Maantiellekin vakiovälitykset riittävät mainiosti. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun koneen viritysastetta on nostettu huomattavasti, on välitysten vaihto pidempiin ajankohtaista. Tosin vaikka sinulla olisi TT-DT voi välitysten pidentäminen kannattaakin. Siinä tapauksessa, että ajat lähinnä isoilla teillä ja jotain matkoja. Välityksiä dt:seen myydään ainakin Stormilla.

Öljypumpun säätö

Virittämisen jälkeen täytyy myös öljypumppua säätää, riittävän voitelun varmistamiseksi. Hyvät ohjeet siihen löytyy täältä.

Huoltaminen

Kone

2-tahti koneen kestävyyttä ja luotettavuutta voi parantaa äärimmäisen helposti, nimittäin huoltamalla pyörää säännöllisesti. Deeteen kone on melko matalaviritteinen, joten se ei vaadi lähellekkään niin paljoa huoltamista ja korjaamista, kuin kisakone. Olenkin listannut tähän omasta mielestäni tärkeitä huoltotoimenpiteitä.


-Kaasuttimen pitäminen säädöissä ja säännöllinen puhdistaminen, parantaa koneen kestävyyttä, luotettavuutta ja käyttöikää

-Ilmansuodattimen peseminen ja öljyäminen, helppo tarkistaa, kun ottaa vain penkin irti ja katsoo ilmaputsarinkotelon reiästä onko putsari kuinka likainen. Helppo pestä, pitää vain antaa putsarin kuivaa kunnolla ennen kuin pistää takaisin kiinni.

-Vaihteistoöljyjä vaihtamalla saa vaihteiston kestämään lähes ikuisesti, itse vaihtelen öljyt 3-4tkm. välein. Öljyn tulee olla märkäkytkimelle soveltuvaa.

-Männän vaihto 10-20tkm. välein, riippuen käytöstä esim. keuliminen ja muu stunttailu kuluttaa konetta huomattavasti enemmän, kuin matka-ajo ja rauhallinen metsäpolkujen rullailu. Jos mäntä näyttää hyvältä (ei naarmuja tai muuta vikaa) niin männänrenkaiden vaihto ja pytyn hoonaus riittää mainiosti.

-YPVS akseli sijaitsee pakoaukossa, joten se kerää vähän tai paljon karstaa, riippuen koneen säädöistä ja 2-t öljyn laadusta. Akseli kannattaa pari kertaa kesässä irrottaa ja puhdistaa, niin se ei karstoitu kiinni, saaati rasita servomoottoria niin paljoa.

-40tkm. kohdalla viimeistään tulisi alakerran laakerit vaihtaa, samalla kannattaa uusia myös stefat. Tämä on hiukan vaativampi homma ensikertalaiselle, mutta onnistuu kunhan tekee rauhassa eikä käytä liikaa väkivaltaa. Räjäytyskuvat ovat hyvä apu konetta avattaessa (löytyy sivun alareunasta).

-Tulppa kannattaa vaihtaa viimeistään koneremontin yhteydessä, sillä tulpasta näkee hyvin mihin suuntaan kaasarin säätöjä pitää lähteä muuttamaan.

-Jos tankissa on ruostetta, olisi se hyvä puhdistaa. Siihen soveltuu sitruunahappo (saa apteekista), jonka annetaan olla tankissa esim. yön yli.

-Ketjuja rasvaamalla niiden käyttöikä, jopa tuplaantuu.

Tekniset tiedot

Moottori 1 -sylinterinen, 2 -tahti, nestejäähdytys
Iskutilavuus 124 cm³
Sylinterin halkaisija 56,0 mm
Iskun pituus 50,6 mm
Puristussuhde 6,8:1
Kaasutin Mikuni TM 28 SS
Sytytystulppa NGK BR9ES
Kw / hv / nm / rpm 18,5 / 25 / 22,5 / 7000
Vaihteita 6
Käynnistys poljin
Jarrut edessä levy, 230mm, takana levy, 220mm
Renkaat edessä: 2.75 x 21", takana: 4.10 x 18"
Istuinkorkeus 885 mm
Polttoainesäiliö 10 l (vara 1,8 l)
Kuivapaino 109 kg
Paino ajokunnossa n.120 kg
Akseliväli 1415 mm
Kiihtyvyys 0-100 km/h 9,8s
Huippunopeus(0-1000m) 128km/h


(tiedot ovat Tekniikan Maailma 15/89 -lehdestä ja mitattu täysitehoisella DT125R:llä)

Hyödylliset sivustot

Olen koonnut tähän kaikki linkit(jotka tiedän), joista on hyötyä dt:n omistajille. Listassa on liikkeitä, joista löytyy osia ja kotisivuja, joista löytyy tarpeellista tietoa.

Liikkeet

Mopo-Sport
Storm
Bike Equipment
MC Scatter
Katafori
Kaasalainen
EasyParts
MPT
Nakkilan pyörä ja mopo
Euro Motor Center
Snellman Racing

Muut sivustot

Kaikkea tarpeellista tietoa dt:stä
Dt:n kaikki räjäytyskuvat ja koneen kiristysmomentit
Kuvia dalttoneista vuosimallin mukaan
Pinnoitus moto kehille
Haynesin korjausmanuaali

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista