Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Wanderer W25K 1936 (Wiki)
Wanderer oli 1885 Johann Winklhofer`in ja Richard Jaenicke`n Saksan Chemnitzissä perustama yritys, jonka nimi juontuu ensimmäisen matalan uudenaikaisen polkupyörän esitelleen John K. Starleyn (ks. Ariel) sille antaman "Rover"-nimen käännöksestä saksankielelle (samoilija). Korkealaatuinen tuote osui pyöräbuumin alkuun, ja yhtiö pystyi vaurastuessaan nopeasti laajenemaan monille muillekin aloille: pyöriä seurasivat sorvit ja koneistuslaitteet 1899, moottoripyörät 1902 sekä autot 1913.


Wanderer oli eräs ensimmäisistä mp-merkeistä, joilla oli Suomessa maahantuoja (Oy Otto Brandt Ab 1906 lähtien), ja se oli tuolloin erittäin arvostettu. Wanderer-autot olivat keskiluokan laatuvaunuja, ja 6-sylinteriset Wanderer-mallit olivat BMW:n automallien tasoa joskaan eivät yhtä urheilullisia.


1930-luvun lamassa talouskriisiin joutuneen Wandererin rahoittajapankki pakotti sen 1931 myymään mp-tuotantonsa lisenssioikeudet tsekkiläisen tri Janačekin Jawa-yhtiölle, mikä tarkoitti Wanderer-moottoripyörien tuotannon loppua. Autonvalmistus taas yhdistyi rahoittajapankkien yhtiöjärjestelyiden kautta DKW:n, Horchin ja Audin kanssa AUTO UNION-yhtymäksi (sen neljän renkaan tunnus löytyy edelleen Audien keulalta), missä kukin merkki sai jatkaa osittain itsenäisenä. Toisen maailmansodan sytyttyä Saksan teollisuus siirtyi sotatuotantoon, ja vuoden 1941 jälkeen siviilituotanto lakkasi lähes kokonaan. Wanderer valmisti sodan loppuvuosien ajan Maybach:in HL230-panssarimoottoreita (Tiger I/II, Panther) kunnes Chemnitzin tehdas tuhoutui Liittoutuneiden pommituksissa vuonna 1945. Sotatuotannossa käytetylle pakkotyövoimalle perustettiin keskitysleiri KZ Siegmar-Schönau, mikä oli pahamaineisen KZ Flossenbürgin sivuleiri.

Auto Union joutui sodan jälkeen selvitystilaan, jolloin merkkinimistä Horch ja Wanderer jäivät lepäämään. Yhtymällä oli monia myrskyisiä vaiheita vuosien saatossa, ennen kuin siitä on Volkswagen-ryhmän alaisuudessa AUDI-merkkinä kasvanut tällä hetkellä kenties dynaamisin Saksan premium-autonvalmistajista.

Viimein enää holding-yhtiönä toiminut, ja lisenssituloilla nimensä käytöstä muualla valmistetuissa polkupyörissä elänyt Wanderer-Werke AG hakeutui selvitystilaan vuonna 2010.Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista