Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tässä tietopankkijutussa esitellään lyhyesti ruotsalaisvalmistajat Eiber ja Suecia, joista jäljempi on tunnetumpi ja siksi valittu otsikkoon. TRAFI-ajoneuvotilasto 5/2016 tunnistaa yhden Suecian, mutta ei Eiber:eitä, mutta otettakoon merkit mukaan Pohjoismaiden eri mp-valmistajien esittelyyn. Suecia-klubiin erinomaista aineistoa kerännyt harrastaja näyttää lopettaneen sivustonsa pitämisen, mikä on suuri menetys Ruotsin veteraanipyörien harrastajille.


Suecia

Suecia 500 Super Sport 1930
SUECIA (lat. = Ruotsi) oli ruotsalainen 1928 maahantuoja Axel Löfströmin ja ratsumestari Whetje perustama yritys moottoripyörien valmistamiseen. Suecia tarjosi näyttäviä 250-750 ksm malleja vuosien 1929-1940 välisenä aikana. Yritys toimi Örkelljungassa, jatkaen toimitiloissa joissa Nils Eiber & Co-yhtiö oli parisen vuotta valmistanut EIBER-moottoripyöriä. Suecian toiminta kuuluu "Sueciabladet"-kerhokirjeen tiedoin alkaneen 500-kuutioisen Saroléan kokoamisella 1928, mutta varsinaisissa Fritz ja Albert Helldov`in suunnittelemissa malleissa 1929 lähtien käytettiin brittiläisiltä Blackburne:lta, JAP:lta sekä sveitsiläiseltä M.A.G.:lta ostettuja moottoreita. 1933 mennessä kuuluu Suecia-klubin (ei löydy 2016) tiedoin valmistuneen 733kpl moottoripyöriä. Suecia sai mittavan tilauksen Ruotsin armeijalta 1937, mutta sen täytettyään se keskeytti huhtikuussa 1940 moottoripyörien valmistustoiminnan toisen maailmansodan syttymisen takia. Viimeiset moottoripyörät on ao. linkin mukaan kasattu jäännösosista vuonna 1951.


Sodan aikana häkäpönttöjä, leipomolaitteita, moottorisahoja, sekä vaunuja (puolustusvoimille) valmistanut yhtiö siirtyi "Sumax"-öljypolttimiin aina 1950-luvun lopulle asti, jolloin "Bentone"-yhtiö osti sen ja ajoi toiminnan alas 1962. Tehtaassa on tämän jälkeen mm. puristettu wc-istuimia "Konstruktions-Bakelit":in alaisuudessa, ynnä harjoitettu työllistämistöitä erityisryhmille (maahantulijat, vaikeasti työllistettävät). Eiber-Suecian tehdasrakennus on edelleen olemassa, ja vaihtanut omistajaa vuonna 2006. Kunnostetussa rakennuksessa harjoitetaan sekatavaran myyntiä, kirpputoritoimintaa, ja se on osittain varastokäytössä. Koska vanhalla Suecia:lla oli lupa käyttää logossaan Tre Kronor-koristetta ei Riksarkivet`in heraldinen toimikunta vuonna 2011 myöntänyt uudelle yrittäjälle lupaa käyttää e-moottoripyörien valmistuksessa perinteikästä Suecia-merkkiä (ei kytköstä vanhaan yhtiöön). On myös "Svecia"-niminen yritys Tukholmassa, mutta sillä ei ole yhteyksiä Sueciaan.

Suecia-moottoripyörä on esillä ainakin MC Surahammarin ylläpitämässä "Gyllene Hjulet"-museossa Tukholman länsipuolella.


Eiber

Eiber 500cc Special 193?
Suecian juuret ovat kuitenkin Nils Eiber`issa (oikea nimi Eiber Nilsson), joka jo 16-vuotiaana rakensi Halmstad`issa ensimmäisen 193ksm moottoripyöränsä vuonna 1914, päästääkseen sillä kouluun ynnä muihin menoihinsa. Sitten hän valmisti ensimmäisen kolmesta moottoriaurasta peltojen muokkaukseen, mikä kuitenkin suti paikallaan pellolla sitä koekäytettäessä. 1919 syntyi omatekoinen nelisylinterinen moottori (!) ja sen liikuttelema nerokas aura mikä sai patentin. Kolmas moottoriauraversio valmistui 1923, ja Göteborgissa järjestetyillä messuilla se meni kaupaksi. Lisätilauksia Nils ei kuitenkaan saanut. Vuodesta 1923 lähtien teknisesti lahjakas Nils rakensi 633ksm-twinin jolle alkoikin tulla tilauksia. Myös vuoden 1914 pieni omavalmisteinen 193-kuutioinen pyörä alkoi paranneltuna mennä kaupaksi.


Vuonna 1925 Eiber sai Ruotsin puolustusvoimilta tilauksen kahdesta sivuvaunullisesta koepyörästä. Yötä päivää niiden parissa puurtanut yrittäjä sai ne valmiiksi ajoissa, mutta pyöriä ei ehditty koeajettua kohdilleen, ja Eiberin kannalta tärkeä tilaus meni Husqvarnalle. Vuonna 1926 isän maatila oli talousvaikeuksissa, minkä vuoksi Eiber muutti Bjällbo`sta Örkelljungaan, missä kunta oli luvannut antaa 11 henkilöä työllistävälle yhtiölle lainaa uuden tehdasrakennuksen pystyttämiseen. Näin toimittiin, ja Eiber ehti valmistaa uudessa tehtaassa vielä 190 moottoripyörää, henkilöstömäärän noustessa 40:een. Hän myös toimi alihankkijana NV:lle. Kesällä 1927 rahat kuitenkin loppuivat, ja yhtiön oli hakeuduttava vararikkoon noin 350 kpl erilaisen edistyksellisen EIBER-moottoripyörän valmistuttua Nils Eiber & Co.-yhtiön puitteissa. Eiber-moottoripyörät osallistuivat hyvällä menestyksellä kilpailuihin Ruotsissa. Muun muassa Harry "Professori" Lundberg, valokuvantarkasta muististaan kuulu kilpamotoristi, moottorimies ja veteraanimobilismin tukipilari, kilpaili vielä 1960-luvulla Eiber-speciaalillaan (kuva), mikä periytyi 1930-luvulta jolloin Eiber oli (1935-) alkanut taas tehdä yhteistyötä NV:n kanssa.

Yhtiönsä sorruttua vararikkoon Nils Eiber muutti Örkelljungasta Tukholmaan (Suecian jatkaessa tyhjäksi jääneissä tiloissa) ryhtyäkseen pääkaupungissa pitämään nimeään kantavaa verstasta. Kesällä 1938 Eiber oli autollaan matkalla Tukholmasta NV-tehtaalle Uppsalaan, kun hän otti kaupungin laidalla kyytiin liftarin. Matka jatkui reipasta vauhtia, ja Knäppingen mäessä Eiber lähti varomattomaan ohitukseen. Valitettavasti nyppylän takaa vastaan tuli toinen auto, ja törmäyksen välttääkseen Nils ohjasi autonsa metsään. Liftari selvisi auton puuhun törmäämisestä käsivarren murtumalla, mutta Nils Eiber oli joutunut rattiakselin keihästämäksi (hyvin suuri riski aina 1960-luvulle asti, jolloin autoja alettiin valmistaa kokon painuvalla rattiakselilla ja pehmustetulla ratilla), ja oli eloton. Kummatkin kiidätettiin sairaalaan, missä Eiberin todettiin menehtyneen vammoihinsa.

Eiberin paja Tulkolmassa, "Eibers mekaniska verkstad", on yhä edelleen olemassa. Sollentunalainen MC Collection esittelee muiden hienojen ja harvinaisten pyöriensä joukossa vuoden1927 NV-Eiber 250-singleä.

Linkkejä


Käytetty Wikimedia Commons-kuvia, siksi GFDL. Kirjoitus koostettu eo. linkkien takaa olevista kirjoituksista (lähdevirhevaraus).Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista