Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Alkeet

Pakoputken tekemisen voi aloittaa hankkimalla tarvittavat tarvikkeet, esim: putkea, äänenvaimentimen ja muuta metallia esim. peltiä jos vaikka haluaa tehdä vaimentimen itse. Pakoputken tekeminen aloitetaan yleensä alkukäyrästä ja alkukäyrän kiinnityksestä. alkukäyrän kiinnityksenä voi käyttää vanhan putken kiinnitystä tai kiinnityksen voi teettää/tehdä. Pakoputken tekoon tarvitaan perustyökalut ja hitsausvälineet.

Mitoitus

Pakoputken tekeminen nelitahtiseen ei ole vaikeata, eikä läheskään niin tarkkaa kuin 2-tahtimoottorin putken valmistus, mutta siinäkin pitää ottaa erinäisiä asioita huomioon. Pakoputken pituus ja halkaisija on sidoksissa toisiinsa jotta saadaan aikaiseksi hyvin toimiva pakoputki. Nelitahtimoottorin pakoputki saa olla "vähän sinne päin", mutta parhaat tulokset saadaan oikein mitoitetulla putkella. Suositeltavaa on käyttää tarpeeksi avaraa materiaalia putkessa koska jos putki on ns "mehupillistä tehty" niin se rajoittaa tehoja jonkin verran. Ja putken täytyy olla tarpeeksi avara kokomatkalta eikä vain änkän päästä.

Miten mitoittaa oikean kokoinen putki?

Sitä varten on olemassa ohjelmia, esimerkiksi ilmainen KAMwaren tekemä TopSpeed Motorcycle Performance Calculator jolla pystyy valmistamaan optimaalisen pakoputken halutulle tehoalueelle. On kuitenkin huomioitavaa että mitoitettu putki on optimaalinen vain juuri tietyllä tehoalueella ja sen takia moottorivalmistajat tekevät yleensä vähän alimittaisia ja kuristettuja pakoputkia, näin saadaan toimivuus, vääntö ja tehoalue laajemmaksi maksimitehojen kustannuksella. Vapaasti hengittävää äänenvaimentajaa ei lasketa mukaan pakoputken pituuteen mutta kuristettu äänenvaimentaja lasketaan.

Etenkin skoottereissa optimaalisesti mitoitettu pakoputki on hyödyllinen, koska moottori pyrkii kokoajan toimimaan tasaisella kierrosalueella, välitysten muuttuessa itsekseen, vaihteellisissa suoravetoisissa moottoreissa moottorin käyntialue on niin suuri että mitoituksen ei tarvitse olla niin tarkka.

Pakoputken osat

Pakoputken osat.JPG

Pakoputken osia on kiinnityslaipan lisäksi neljä pääosaa:

  1. Alkuputki (Alkukäyrä)
  2. Kollektori
  3. Loppuputki
  4. Äänenvaimentaja

Esimerkki

Huomio! Esimerkit on teoreettisia ja laskelmat on tehty valmistajan ilmoittamien lukemien mukaan, eli todellisuudessa mitat poikkeaa luultavasti alla mainituista jonkin verran. Oikean mittainen pakoputki saadaan aikaiseksi vain kokeilemalla, mutta laskuri antaa kuitenkin suuntaa mistä aloittaa.

Fude 50cc skootterin optimaalisesti mitoitettu pakoputki maksimitehoille tulisi olla mitoitettu 7500rpm kohdalle ja osien koot on siis seuraavanlaiset:

  • Alkuputken pituus 445mm sisähalkaisija 16,5mm
  • Kollektori 71mm
  • Loppuputki 450mm halkaisija 22,2mm

Jos halutaan mitoittaa pakoputki maksimiväännölle niin se on mitoitettava 6500rpm, huomatkaa että putki on paljon pitempi ja ohuempi ja pakoputken mitat on seuraavanlaiset:

  • Alkuputken pituus 525mm halkaisija 15,3mm
  • Kollektori 66mm
  • Loppuputki 535mm sisähalkaisija 20,6mm

Kollektorin valmistaminen

Kollektori.JPG
Yksinkertaisimmillaan kollektori on tehty samasta putkesta kuin loppuputki mutta vain reunastaan kiilamaisesti halkaistu lähes koko matkaltaan (hyvä jättää noin 5mm halkaisematta jotta profiili pysyy oikeana) ja sitten hitsattu takaisin yhteen.

Mitä enemmän on viiltoja, sitä siistimmin sen saa tehtyä. 2-4 halkaisua olisi käytännöllisintä mutta pitää ottaa huomioon myös se että mitä ohuempi putki, sen hankalempaa ja tarkempaa sen sovittaminen on.

Putken valmistaminen

Kun alkukäyrä on valmis, ruvetaan valmistamaan putkea. Putki voi olla ylä- tai alakautta menevä, ihan omista mieltymyksistä, taidoista ja moposta riippuen. kun putki on valmis se liitetään alkukäyrään ja muokkaillaan mopoon sopivaksi. lopuksi putken päähän lisätään äänenvaimennin, vaimennin on yleensä putki jonka sisällä on toinen putki ja putkien välissä on villaa joka eristää ääntä, vaimennin voi myöskin olla tyhjä pönttö joka pitää hieman kovempaa ääntä, koska 4 tahdissa ei tarvita mitään paisuntakammioita (paisareita) kuten 2-tahdissa. Jos taas ei haluta tehdä teharia, voidaan omatekoista putkea kuristaa hitsaamalla sitä sisältä päin hieman pienemmäksi tai pistämällä prikka esim. alkukäyrään. Kuristaminen aiheuttaa aina putken lämpötilan, ja samalla pakokaasujen lämpötilan nousemista korkeammaksi kuin normaalioloissa. Lopuksi putken voi vaikka maalata kuumankestomaalilla.

Lisää aiheesta


Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa laajentamalla artikkelia.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista