Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
2tvs4t.jpg

Ostaako 2-tahtinen vai 4-tahtinen kevytmoottoripyörä?

Kevytmoottoripyörät voi moottorin perusteella jakaa kahteen osaan; on hieman vanhanaikaisempia, mutta hyvin tehokkaita kaksitahtisia moottoreita, sekä nykyaikaisia joskin tehottomampia 4-tahtisia. Molemmissa on puolensa. 2-tahtiset ovat edelleen yleisimpiä moottoreita, mutta viime vuosina myös 4t koneet ovat yleistyneet kovalla vauhdilla. Tulevaisuudessa 2t koneet pikku hiljaa harvinaistuvat 4t koneiden tullessa tilalle. Iso tekijä tässä ovat tiukentuvat päästömääräykset, jotka hankaloittavat ja tekevät hyväksytyn kaksitahtisen moottorin valmistamisesta kalliimpaa.

Käytäntö

Tehot

2t moottorin suurin valtti on teho; koneesta saa irti yli 20 kilowattia kevytmoottoripyörille sallitun rajan ollessa 11kw. Suurin osa näistä pyöristä onkin kuristamattomia. 4t moottorit ovat puolestaan yleisesti alitehoisia, monissa on vain vaatimattomat 8kw. V2 (Honda Varadero, Honda Shadow) tai DOHC (MZ) koneissa tosin on yleensä ne täydet 11kw. Näillä tehoilla huippunopeudet rajouttuvat 100 km/h tuntumaan tai korkeintaan pari kymppiä yli, kun kuristamattomat 2t sporttipyörät voivat kulkea jopa 160 km/h. 4t on kallis ja vaikea virittää, oikeastaan ainoa keino saada se kunnolla kulkemaan on ostaa isompi sylinteri. Nykyään nelitahti tekniikan kehittyessä 4-tahti kevareistakin voi saada jo yli 11kW tehoa esim. yamaha YZF-R125 luvataan 11kW tehoa ja virittämällä siitä voi saada vielä enemmänkin tehoa ilman sylinterin vaihtoa. Tehot ovatkin se suurin tekijä, jotka jakavat 2t ja 4t mielipiteet niin jyrkästi. Monella nuorella on sellainen asenne, että 'millään muulla' ei ole väliä kuin tehoilla, ja sillä miten kovaa pyörä kulkee. Nämä henkilöt sitten kovaan ääneen haukkuvat nelitahtisia täysin ajokelvottomiksi mopoiksi. Tätä on foorumin puolella nähty paljon; ikuinen 2t vs. 4t tappelu. Kieltämättä 4t piikki ei tehojen puolesta paljon eroa viritetystä moposta, saahan moponkin kohtuu helposti kulkemaan 100 km/h.

Huollot ja kestävyys

Tekniikka 2-tahti moottorissa on yksinkertainen ja siitä moni ymmärtää itsekin, mutta hieman 4t moottoria suurempi huollontarve hyvin pitkälti nollaa tämän edun. Usein kuulee puhuttavan, että 2-tahtisia saa olla korjaamassa koko ajan eivätkä ne kestä matka-ajoa ollenkaan. Tämä ei läheskään aina pidä paikkansa. Moottori kestää kyllä, mikäli sitä on huollettu oikein. Vanhemmissa käytetyissä pyörissä laiminlyötyjen huoltojen todennäköisyys kasvaa. Mitä korkeaviritteisempi kone, sitä vähemmän se antaa anteeksi huoltojen laiminlyöntiä. Tällainen huonosti tai ei ollenkaan huollettu kaksitahtinen on usein täysi pommi, jossa vikaa riittää. Korjaaminen ei ole kallista, mutta itse tehtynä hyvin vaivalloista.

Huoltoja vaaditaan siis paljon kaksitahtimoottoriin. Ensinnäkin pitää tietysti pitää huolta, että 2 tahtiöljyä on aina riittävästi säiliössä. Mäntää joutuu vaihtamaan yleisesti noin 15tkm välein, korkeaviritteisissä ns. kisaenduroissa männänvaihtoväli saattaa olla vain noin 50 tuntia ajoa. Mallista riippuen joitakin laakereita joutuu uusimaan useinkin. Vaihteistoöljyt pitää tietysti myös aika ajoin vaihtaa. Isompaa koneremonttia joutuu tekemään myös yleensä ennen 50tkm saavuttamista. Toisaalta ne eivät tule kovin kalliiksi. Vaihtamalla männän ja laakerit kone on kuin uusi ja sillä ajaa taas sen 15tkm ilman ongelmia. Näille hintaa tulee korkeintaan 100e, mikäli vaihtaa osat itse. Ikälopunkin kaksitahtikoneen saa halvalla kuntoon, joten vanhojakin kaksitahtisia näkee liikenteessä.

Nelitahtinen on paljon huoltovapaampi; kone kestää ajoa lähes 100tkm ilman männänvaihtoa. Täytyy siihenkin toki vaihtaa öljyjä aika ajoin ja venttiilejä säätää. Ne ovat tosin pieniä toimenpiteitä männänvaihtojen rinnalla. Kilometrit ovat yleensä siis melko huolettomia. Autoissakin on 4t moottori, ja oletteko edes koskaan miettineet autoon männänvaihtoa? En minä ainakaan.

Toisaalta, kun huollon aika koittaa käy se lompakolle kalliiksi. Harva itse osaa remonttia tehdä 4-tahtiseen, joten työ pitää todennäköisesti teettää huollossa mikä tekee siitä entistä kalliimpaa. Paljon ajettuihin nelitahtisiin tuleekin suhtautua hyvin varauksellisesti, sillä kallis remontti saattaa olla pian edessä.

Kulutus

Kulutus on nykyisillä bensan hinnoilla varmasti jokaisen pyörän ostajan mielessä. 2-tahtiset pyörät kuluttavat huomattavasti enemmän polttoainetta kuin 4t. Yleinen kulutuslukema on 5-11 litraa sadalla kilometrillä, kun 4t selviää lähes puolella. 4t kuluttaa bensaa noin 3-5 litraa/100km. Laskin viime kesän hinnoilla, että keskimäärin vuodessa tulisi lähes 500€ eroa mikäli ajaa 10tkm vuoteen. Se on paljon rahaa. Myös 2t öljystä tulee vuodessa joku satanen laskua.

Savutus

2t moottorit savuttavat aina, sillä kone tarvitsee öljyä voiteluun ja se 4-tahtisista poiketen palaa bensan mukana. Laadukasta täyssynteettistä öljyä käytettäessä savuttaminen on tosin hyvin pientä. Lämpimänä. Kylmä kone savuttaa aina riippumatta öljyn laadusta. Vaatteet alkavat myös tuoksua 2t öljylle, voimakkuus riippuu taas käytetyn öljyn laadusta. Nelitahtinen on astetta sivistyneempi; se ei savuta paljoa, eikä tuota 2-tahtiselle tavanomaista ihanaa tuoksua.

Äänet

On myös sanottu, että 2t moottori kuulostaa moottorisahalle. Harva moottoripyörä nyt aivan moottorisahalta kuulostaa, mutta kieltämättä 4t kuulostaa yleisesti vähän möreämmältä ja suuremman pyörän oloiselta mikäli pyörässä on asiallinen äänenvaimennin. Tehoputket nelitahtisiin ovatkin lähinnä parempien äänien takia, vaikutus tehoon on pieni. Saman asian ajaa pelkkä äänenvaimentimen vaihto tai vanhan muokkaus. Äänet tietysti ovat mielipidekysymys ja pyörän valintaan todennäköisesti vaikuttaa muutkin tekijät kuin äänet. Kaikki varmasti tietävät, miltä 2t pyörä kuulostaa. Tässä esimerkki tehoputkella varustetun nelitahtisen äänistä.

Hinta

Hinta on myös tekijä, joka erottaa nämä pyörät toisistaan. Kaksitahtiset ovat yleisesti uutena 1000-2000 euroa kalliimpia kuin nelitahtiset. Asia ei tosin ole niin yksiselitteinen, sillä 2t pyörät on jouduttu rakentamaan suurempien tehojen myötä kovempia nopeuksia silmällä pitäen; esimerkiksi jousitus ja jarrut ovat parempia. Näin ollen ne luonnollisesti ovat kalliimpia.

Ajo-ominaisuudet

Kaksitahtisten suuren tehon takia ne ovat muutenkin isompia moottoripyöriä. Alusta ja jousitus on jouduttu tekemään paremmaksi, jolloin ajo-ominaisuudet ovat myös paremmat. Nämä asiat ovat kyllä pyöräkohtaisia, mutta yleisesti näin se menee. 25kw tehoille tarvitsee paremmat ajo-ominaisuudet kuin 11kw tehoille. Yksinkertaista.

Päätelmät

Kaksitahtisten kevytmoottoripyörien suosio perustuu pitkälti tehoihin. Usein sanotaankin, että jos aikoo pitää pyörän tehot lain sallimissa rajoissa, kannattaa ostaa nelitahti. Kuristettu kaksitahtimoottori toimii huonosti, ja sen suurin valtti, tehot, on poissa.

Asia on toki monimutkaisempi. 4t kevareiden valikoima on hyvin suppea, eikä sieltä löydy kunnollisia vaihtoehtoja hienojen 2t sporttipyörien kilpailijaksi. Honda CBR on kuitenkin aivan eri pyörä kuin 'isommat' kaksitahtiset pyörät. Supermoto- ja endurotyylisiä pyöriä löytyy sitten paljon paremmin, jos sellaisista sattuu pitämään.

Pyörän malli onkin hyvin suuressa roolissa myös moottorin valinnassa. Kyykkypyörän ostajalle parhaat vaihtoehdot löytyvät ehdottomasti 2-tahtisten puolelta. Custom-henkisten katseet taas kääntyvät lähes vääjäämättä 4-tahtisten suuntaan. Supermotoja ja enduroita löytyy tasapuolisesti molempia. Supermoto on vain niin uusi ilmiö, että 2t supermotot ovat vielä melko uusia ja näin ollen kalliita. Enduroita on sitten ollutkin iät ja ajat.

Valinta näiden moottorityyppien välillä ei kaikille ole helppo. Lopputulos riippuu siitä miten paljon rahaa on käytettävissä, miten paljon tehoa arvostaa ja miten paljon muita 4-tahdin tai 2-tahdin huonoja ominaisuuksia on valmis sietämään. "Teho ei ole ilmaista."

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista