Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lohner oli itävaltalaisen, vuonna 1821 vaununrakentajamestari Heinrich Lohner`in (1786-1855) perustaman LOHNER-WERKE–yrityksen omissa mopedi- ja skootterimalleissaan vuodesta 1950 käyttämä tuotemerkki. Malliston voimanlähde oli Fichtel&Sachs-pohjainen, ja Lohner perusti moottoreiden valmistamista varten Rotax-alayhtiön, minkä tuotemerkki on yhä edelleen hyvin tunnettu myös mp-alalla. LOHNER-WERKE oli varhainen merkittävä automobiilien valmistaja, sillä se aloitti ensimmäisen automallinsa sarjatuotannon jo vuonna 1897. Yrityksen pestaama nerokas Ferdinand Porsche suunnitteli sille myös jo vuodesta 1901 alkaen maailman ensimmäisen sähköhybridi-auton, "Lohner Mixte":n (mixte (ranskaksi) = sekoitettu, seos = vetotavan sekamuoto).

Itävalta-Unkarin keisarillis-kuninkaallisen monarkian ("K. u. K.") varhaisena "high tech"-yrityksenä vaununrakennuksesta aloittanut LOHNER-WERKE valmisti moottoriajoneuvojen ohella myös mm. lentokoneita (1909-1918, päättyi Versailles-rauhansopimuksen kiellettyä Saksan ja Itävallan häviäjäosapuolilta lentokonevalmistuksen, vrt. BMW). Vuonna 1926 korvaavana aloitettu kisko- ja erityisesti raitiovaunukaluston valmistus (Wien ja Graz) toimii edelleen yhtiön noustua 1990-luvulta alkaen vientimenestykseen (mm. Tukholman raitiovaunukalusto on Lohnerin valmistamaa), kun taas moottoriajoneuvo-toimiala myytiin vuonna 1970 kanadalaiselle BOMBARDIER-monialajätille - missä sekin jatkuu jättiyhtiön omien tuotemerkkien alla (mm. Ski Doo-moottorikelkat, Can-Am-ajoneuvot ja mainittu moottorivalmistaja Rotax, nykyisin 2009 lähtien BRP Powertrain-divisioona).

Lohner tulkoot mainituksi sen historiallisen merkityksen vuoksi, vaikkakaan yhtiön omia tuotteita ei Suomessa juuri tunneta.Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista