Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
HRD Silver Horse 1985-87
HRD:n eli Happy Red Devils oli italialainen urheilullisten kevytmoottoripyörien valmistaja. Sitä kutsuttiin korkean laatunsa ja hintansa vuoksi myös pikku Bimota:ksi. Yhtiö toimi vuosina 1979-1987 Milanossa monen muun mp-valmistajan lailla, ja HRD-moottoripyöriä on TRAFI:n Ajoneuvotilaston 12/2019 mukaan 2 kpl Suomen rekisterissä. Huippumallia SH125 Silver Horse kuuluu tuodun maahan kymmenkunta kappaletta, Italialaista HRD-valmistajaa ei kuulu sekoittaa kuuluisaan, vuonna 1955 lopettaneeseen (vuonna 1959 vararikkoon päätyneen) brittiläiseen Vincent HRD-yhtiöön, minkä HRD-lyhenne juontuu sen pitkäaikaisesta omistaja Howard Raymond Davies`ista, joskin italialaisyhtiö lie valinnut HRD-lyhenteen viitatakseen tuotteidensa korkeaan, Vincent-moottoripyörien kaltaiseen laatuun. Italialainen pienvalmistaja oli eräs Italian mp-valmistajia 1980-luvun puolivälissä koetelleen vaikean ajan uhri: se oli yksi monista tuon vuosikymmenen aikana toimintansa lopettaneista valmistajista.

Historiaa

Yhtiön tarina alkoi vuonna 1979, kun eräs ystävä pyysi varakasta valimoyrittäjä Franco Gallia valmistamaan hänelle pienen minicrosspyörän rungon. Se osoittautui onnistuneeksi, menestyi kilpailuissa ja johti pian toisenkin minicrossmallin, mini-speedwaypyörän sekä mini-Harrikka Florida:n valmistamiseen. Huvista alkanut juttu sai ilmaa siipiensä alle kun pyörille löytyi ostajia, ja Galli päätteli löytävänsä riittävästi varakasta ostajakuntaa nuorison 125-kuutioisten luokan "high end"-pyörille. Vuonna 1980 Luciano Marabese valittiin mieheksi, joka tuotteistaisi idean uskottavasta korkean tason mallistosta HRD-tehtaassa, mikä alkoi Busto Arsiziossa (Milano) valmistaa kevytmoottoripyöriä. Tehtaan palkkaamat 12 henkilöä pystyivät kokoamaan noin 30 pyörää viikossa, ja vuosimenekki 1984 oli jo 600kpl (lähde: CYCLE WORLD syyskuu 1985, Italia-erikoisosa).

1981 tuli tarjolla ainakin P3V-krossimalli, ja 1983 yhtiö alkoi valmistaa urheilullista WH125-katumallia. Se oli varustettu 24hv TAU TVR30 Mixer-moottorilla (Milanon Binzagossa 1976-86 insinööri Aroldo Trivellin kartingmoottoreita, myös mp-moottoreita 1976 lähtien pyöröluistiohjattuna TVR = TAU Valvola Rotante , vuodesta 1977 lähtien vesijäähdytyksellä ilman pumppua lämpökierrolla = "thermosyphon"-mallisena valmistanut yritys) täyskatteellisissa urheilumalleissa Red Horse ja White Horse - identtiset väriä lukuun ottamatta. Myöhempää vuonna 1985 markkinoille tuotua 26hv-mallia WH125/SH125 Silver Horse:a oli alkuvuoden 2015 tilaston mukaan 3kpl Suomessa, foorumitietona Moto Italia -yhtiön tuomana noin kymmenkunta. Pyörästä sai myös 32hv "Formula"-rataversiota (putkiristikkorunko, >190km/t). Sporttien rinnalle tuli vuonna 1985 vielä 22hv:n laimennettu WH125 "Road"-malli, mutta ei ole selviää onko Suomen ajoneuvotilaston tuntema neljäs HRD "1C"-malli mikään em. tuotteista.

HRD:t olivat lähes käsin tehtyjä, innovatiivisia ja laadukkaita, ja erittäin kalliita: Aprilian kilpailevan 125-kyykyn 2,6 miljoonan Italian liiran sijaan HRD Silver Horse maksoi yli 4 miljoonaa. Suomessa SH125:n hinta oli foorumitietona n. 20.000 mk 1980-luvun puolessavälissä, kun urheilulliset japanilaiset kevytmoottoripyörät (Honda MBX, Suzuki RG ja Yamaha RD) maksoivat tuolloin n. 13.500mk BIKE-lehden 1985 mukaan. Kireä Silver Horsen TAU-moottori oli kuitenkin vaikean maineessa ( italiaksi "cattiva" foorumimielipiteenä = kelju/huono). Tehokkaat, pyöröluistilla ohjatut 2-tahtimoottorit olivat yleisesti, myös kartingissa kirjoittajan kokemuksen mukaan, hieman hankalia. Facebookissa oli tuolloin ja ehkä vieläkin pieni HRD-ryhmä , missä oli kuvia ja kenties kiinnostavia yhteyksiä. Esimerkiksi italialainen Emanuel&Co.-yhtiö teki Silveriin tarrasarjaa. SH125 on "highly collectible", ellei ole ollut sitä jo alusta asti. Italialaisella kauppasaitilla toukokuussa 2015 myynnissä olleen lähes ajamattoman, alkuperäiskuntoisen Silver Horsen pyyntihinta oli yli 12.000€, sittemmin alennettu hiukan alle 10.000:een... ei seurattu oliko mennyt kaupaksi.

HRD lopetti mp-tuotantonsa 1987 alan kärsiessä tuohon aikaan Italian mp-markkinoiden lamasta (myös erikseen mainittu MALANCA lopetti 1987), ja KRAM-IT ostaa sen osakekannan. Vaiherikkaan ajanjakson kuluessa HRD-jäänne vaihtoi nimeä ensin Engineering Motorsport S.r.l.:ksi, sitten HRD Industrie S.A.:ksi Ranskaan Saint Juery`ssä (osallistui Supermotard-kisoihin Julien Minnen ja Stephan Da Silvan kuljettamina, 125- ja 250-kuutioisilla Yamaha-moottoreilla varustettuna), kunnes se tuli osaksi trialpyörien valmistaja Sherco:a (lähde: Moto di Lombardia). HRD:stä ja sen TAU-moottoreista tuntuu löytyvän varsin vähän tietoa jopa Italiassa. HRD-lyhenteen ajatellaan kenties viittaavan huippulaadukkaaseen brittiläiseen "Vincent HRD":hen, mutta moto.it:n EICMA 1983-jutun mukaan se tarkoittaa todellisuudessa "Happy Red Devils":iä. Valitettavasti "125stradali"-sivuston HRD-osio oli kevariesittelyä kirjoitettaessa vielä tyhjä, ei linkitettyjä HRD-juttuja, mutta sittemmin materiaalia on kenties tullut saataville.

Luciano Marabesesta ja Aroldo Trivellista

HRD:n suunnitellut Luciano Marabese siirtyi jo 1984 PIAGGIOn palvelukseen ja vastasi lukuisista Gileran tai Piaggio/Vespan malleista, muun muassa Gileran KZ/KK tai erikoinen Gilera CX, mutta myös monista Suomessakin suosituista skoottereista (mm. NRG). Vuonna 1994 hän siirtyy Aprilialle, ja loi siellä mm. uudistetun Pegaso 650:n, sitten vuonna 2000 Marabese pestautui AUDI Marine-divisioonaan (VW-konserniin kuuluva Lamborghini on eräs kilpaveneiden tärkeä moottorintoimittaja). TAU-moottoreita on käytetty kartingissa (All Kart), moottoripyöristä Ancillotti PST 125:ssä (TVR27), ja insinööri Trivelli oli sittemmin mukana vaikeassa Bimotan 500-kuutioisen 2-tahtisen "V-Due":n moottoriprojektissa. Ongelma ratkesi vihdoin, kun V-Duen kampikammion tiivisteet havaittiin heikosti konstruoiduiksi: ohivuoto laihensi seosta, mikä johti vääjäämättä moottorin kiinni leikkaamiseen. Varsin pienen korjauksen jälkeen harvinaiset V-Duet ovat nousseet erääksi halutuimmista Bimota-klassikoista.

HRD Silver Horse- ja kevariteeman ympäriltä oli ja on kenties edelleenkin mielenkiintoinen juttu MOBILISTI-lehden arkistossa.

Kirjoitus on hieman korjattu versio MOTOT-Wikin "Vähän myydyt 125-mallit"-kirjoituksesta.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista