Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Gillet Herstal (myös Gillet-Herstal, yhtiön virallisen nimen ollessa "Societé Anonyme des Ateliers Gillet, Herstal") oli vuosina 1919-1958 belgialaisessa Herstal`issa (Liège) toiminut moottoripyörävalmistaja.

Historiikkia

Yrityksen perustaja Leon Gillet oli ammatiltaan kirjanpitäjä, mutta ensimmäinen maailmansota oli viivästyttänyt häntä toteuttamasta suunnitelmaansa perustaa nimeään kantava moottoripyörätehdasta. Yhtiön ensimmäisessä moottoripyörässä oli Fernand Laguesse`n suunnittelema 3hv 300ksm-kaksitahti, ja Laguesse myös suunnitteli 1922 parannellun 350-kuutioisen moottorin luistiohjauksella, jollaisilla Robert Sexé ja Henry Andrieu kiersivät maapallon. Herrojen käyttämä malli sai teon vuoksi vuonna 1926 "Tour du Monde"-lisänimen (maapallon kierros). Sexé ja Andrieu jatkoivat 25.000km matkalta palattuaan kumpikin Gillet-pyöriensä käyttöä - ne saavuttivat viimein 130.000 ja 150.000 km-lukemat.

Samana vuonna 1926 Armand Laguesse, Fernandin veli, palkattiin keihittämään Gillet`ille ensimmäinen oma nelitahtinen moottori, kun se oli aluksi käyttänyt MAG:n isoja 750- ja sittemmin 1.000-kuutioisia V2-nelitahtimoottoreita. 1927 taas Fernand sai potkut, kun hän tuhlasi Gillet`in mielestä liikaa rahaa suunnittelemaansa uuteen kaksitahtimoottiin, ja perustaisi oman moottoriyhtiönsä. Myös syntyi sopimus ranskalaisen Gérkinet & Co:n kanssa valmistaa heidän Jeumont`in tehtaalla Géco-Herstal`eja lisenssillä Ranskan markkinoille.

Vuonna 1928 Gillet sai pestattua insinööri Marcel Oirsbeek`in FN:ltä, ja hän suunnitteli uuden hienon 500-kuutioisen nelitahdin minkä Armand Laguessen suunnittelema venttiilikoneisto oli akselivetoinen. 1929 markkinoille tulleen moottorin kera suunniteltu Gillet`in uusi Super Sport-mallisto pärjäsi erinomaisesti radoilla, asetti useita uusia nopeusennätyksiä, ja voitti myös kuuluisan Bol d`Or (mp)-kilpailun usean kerran. Valitettavasti 1930-luvun suuren laman puhkeaminen syöksi myös Gillet`in myyntimäärät hyvin jyrkkään laskuun. Yhtiö vastasi haasteeseen lisäämällä mallistoonsa edullisia kaksitahtimalleja, joiden avulla se pystyi sinnittelemään pahimman vaiheen yli.

Toisessa maailmasodassa Belgia jäi natsi-Saksan "Blitzkrieg"-vyöryn alle ja maa miehitettiin nopeasti. Herstalissa suuri FN joutui ajamaan mp-tuotantonsa alas, mutta Saroléa pystyi jatkamaan tuotantoaan pienessä mittakaavassa. Rauhan vihdoin koitettua 1945 pystyi Gillet Herstal aloittamaan tuotantonsa kaksitahtimalleilla seikä sivuvaunukelpoiseöa 720-kuutioisella nelitahtitwinillä, mutta mallipaletti laajeni pian käsittämään jo peräti 18 mallia. Laaja mallisto 100-250 kuution kaksitahtisia sekä 250-500 kuution OHC- ja jopa DOHC-nelitahtipyöriä oli kallis kehittää, eikä valmistusta voitu tehostaa keskittämällä tuotteita muutamaan menestyvimpään malliin. Samaan aikaan sodan jälkeinen menekkisykäys hiipui, kun ajoneuvojen tarve oli tyydytetty ja ostajakunta lähti vaihtamaan moottoripyöristä henkilöautoihin. Murros oli esimerkiksi Saksan markkinoiden tavoin jyrkkä, ja jo 1955 Gillet`in - toki myös muiden Belgian mp-valmistajien - tilanne oli vaikea. Gillet ja Saroléa yhdistyivät FN-suuryhtiöön, ja sulautuneista yhtiöistä Gillet lopetti 1958. Vielä kaksi vuotta jatkanut Saroléa valmisti varaosavarastoista vielä joitain Gillet-pyöriä mutta lopetti itsekin tuotantonsa 1960. Samoin FN, viimeksi jo johdinbusseihin tuotantonsa suunnattuaan, ajoi ajoneuvohaaran alas 1960-luvun alussa.

Moottoripyörävalmistuksen supistuminen ajoi lukemattomia yhtiöitä sulkemaan ovensa niin Euroopassa kuin muissakin maissa maailmalla, ennen kuin Japanin suurvalmistajat Honda etunenässään oivalsivat markkinoida moottoripyörää perusliikkumisen ajoneuvon sijasta harrastusvälineenä. Uudet värikkäät urheilulliset mallit johtaisivat moottoripyöräilyn uuteen buumiin 1960-luvun loppupuolesta alkaen. Suuresta määrästä Belgian mp-valmistajia vain Saroléa näyttää olevan syntymässä uudelleen nyt ajan henkeen sopivilla tehokkailla E-Superbikeillaan.


Linkkejä



Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista