Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Georges Monneret, lempinimi "Jojo la Moto", syntynyt 4. lokakuuta 1908 Lillessä ja kuollut 5. huhtikuuta 1983, oli merkittävä ranskalainen mp-kilpakuljettaja. Hän saavutti urallaan kaikkiaan 499 voittoa, ja keräsi nimiinsä 138 maailmanennätystä (joista 80 hän saavutti jo ennen toista maailmansotaa).

Hänen aktiiviuransa kesti 38 vuotta, joihin sisältyi 32 kautta mp-kilpailuissa. Ranskan mp-mestariksi hänet kruunattiin peräti 19 kertaa, joista mestaruuksista 7 hän saavutti vuodesta 1934 alkaen 350ksm-luokassa. Ainoastaan Bol d`Or (mp) jäi häneltä valloittamatta, eikä hän omimmassa 350ksm-luokassa onnistunut voittamaan Ranskan GP:tä (hopeasija 1933 oli paras saalis). Hän sai ranskalaiselta Koehler-Escoffier:ilta lahjaksi nimikko-kilpurinsa (Monneret Special), mikä on nykyään esillä Henri Malartre-museossa Rochetailléessa (Lyon). Monneret ajoi kilpaa myös autoilla: neljästä Le Mansin 24 tunnin kilpailusta saaliina oli 2. sija vuoden 1939 kilpailussa Delage-autolla parinaan Louis Gérard. Jo aktiiviuransa aikana 1930-luvulla hän alkoi pitää merkittävää mp- ja polkupyöräliikettä Pariisin eteläosassa sijaitsevassa Montrougessa. Vuonna 1965 hän perusti vieläpä oman mp-merkkinsä Mondial-Monneret, joskin ajoitus 1950- ja 1970-luvun moottoripyörien kultaisten kausien välille ei ollut paras mahdollinen. Georges Monneret ajoi viimeisen kilpailunsa 58-vuotiaana vuonna 1966: Pariisin eteläpuolella Montlhéry-radalla Coupes Eugène Mauve-kilpailun 250ksm-luokassa hän päätti kilpauransa hienolla hopeasijalla.

Myös hänen poikansa Pierre, Jean ja Philippe Monneret ovat merkittävä mp-kilpailijoita: Pierre oli ensimmäinen kuninkuusluokassa 500 ksm GP-voiton saavuttanut ranskalaiskuljettaja, Jean oli nouseva kyky loukkaantuessaan vuonna 1951 Monthléry-radalla tapahtuneessa onnettomuudessa vaikeasti (Jean siirtyi ikuisille kilpailuradoille vuonna 2010), ja nuorin Philippe Monneret (s. 1958) on mp-kilpailujen monitaituri, GP-voittaja 350 ja 500 ksm-luokissa, sekä moottoripyörällä rata-ajossa korkeimman nopeuden (357 km/t, Paul Ricard-radan Mistral-suora, ahtimella varustettu Kawasaki H2R) vuonna 2015 saavuttanut kuljettaja.


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista