Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Excelsior Motor Manufacturing & Supply Company oli yhdysvaltalainen, Chicagossa 1907-1931 toiminut mp-valmistaja. Vuonna 1912 se meni polkupyörämagnaatti Ignaz Schwinn`in omistukseen, ja samana vuonna eräs Excelsior-moottoripyörä ylitti ensimmäisenä virallisesti mitatut 100 malilia tunnissa (hieman vajaa 161 km/t). 1917 myös Henderson tuli osaksi Schwinn-ryhmää ja organisatorisesti Excelsior`in alaiseksi divisioonaksi. Vuoteen 1928 mennessa Henderson-Excelsior oli noussut Yhdysvaltain kolmenneksi suurimmaksi mp-valmistajaksi Indianin ja Harley-Davidsonin jälkeen. Lokakuun 1929 pörssiromahduksen suistua niin Yhdysvaltain kuin maailmankin taloudet syvään lamaan Ignaz Schwinn ilmoitti kesällä 1931 ilman ennakkovaroitusta, että mp-tuotanto ajettaisiin alas - ja näin tapahtuikin syyskuussa 1931, vaikkakin viranomaistilausten takia yritysten tilauskirjat olivat vielä täysiä. Äkkipäätöksen sanotaan johtuneen Ignaz Schwinnin pelosta, että lamakausi kestäisi vielä kahdeksan vuotta - mikä itse asiassa oli varsin oikein osunut ennuste, sillä vaikka talouden toipuminen alkoi 1933 "New Deal"-politiikalla toinen maailmansota syttyisi kahdeksan vuotta mp-tehtaiden sulkemisen jälkeen. Monissa maissa jo ennestään toimivien "Excelsior"-nimisten ajoneuvoalan yritysten vuoksi vienti-Excelsiorien nimi oli usein "American-X".

Merkittäviä malleja

BigX

Excelsiorin BigX-malli oli yhtiön päätuote 1910-luvulta aina vuoteen 1924 asti. Siinä oli 61 kuutiotuuman eli n. 1.000 ksm IOE-V2 hihnavedolla ja aluksi kahdella, viimein kolmella vaihteella. Sen väritys oli 1910-luvun alussa ensin harmaa punaisilla paneeleilla, sitten ensimmäisen maailmansodan aikaisena "Military Model":ina khaki-ruskea, ja viimein 1920-luvulle tullessa erittäin tumma sininen kultaisilla koristeraidoilla. Tuotantomäärät olivat vähäisiä verrattuna Indian-suuryhtiön kappalemääriin, mutta BigX oli vientituote eli sitä myytiin niin Eurooppaan kuin Australiaankin. Moottorin koko kasvoi 1920-luvun alussa 74 kuutiotuumaan (1.210 ksm) joskin tätä suurempaa versiota valmistettiin vain rajallinen määrä. Vuonna 1925 uusi "Super X" korvasi BigX:n.

Super X

1925 markkinoille tullut "Super X"oli Indian`in pienen Scout-mallin kilpailijaksi ajateltu ensimmäinen yhdysvaltalaispyörä 45 kuutiotuuman (737 ksm) luokassa. Sen hyvä vastaanotto markkinoilla sai kummatkin suurvalmistajat seuraamaan perästä omilla 45cid-malleillaan: Indian toi markkinoille "101 Scout":in, ja Herley "Model D":n.


Henderson

Henderson-veljeksistä William ja Thomas (Tom), kumpikin erään Yhdysvaltain ensimmäisistä autonvalmistajista olleen Alexander Wintonin lastenlapsia, erityisesti William - jonka isä oli noussut Winton Motorsin varapääjohtajaksi - oli jo nuorella iällä osoittautunut lahjakkaaksi tekniikan parissa. Moottoripyörien piirtely muuttui 16-vuotiaana jo 1909 teknisten piirrosten laatimiseksi, joita poika vei isänsä tutkittavaksi ja arvosteltavaksi. Isä havaitsi suunnitelman niin laadukkaaksi, että hän myös lähti rahoittamaan Williamin ensimmäisen rivi-nelisylinterisen toteuttamista: ajatus oli, että piirrosten toteutus prototyyppinä, kaikkine esiin nousevine ongelmineen viilentäisi nuoren miehen intoa. Vielä mitä! Prototyyppi valmistui 1911, ja se toimi koeajoissa niin hienosti, että Winton-suku sijoitti poikien yrityksen peruspääomaksi 175.000 $.

Tuotanto alkoi 1912 mallilla "Henderson Four", itse asiassa tietenkin nimellä "Model A", jonka 57 kuutiotuuman (934 cm3) IoE-moottorissa oli kytkin ja ketjuveto. A-mallissa oli pitkä runko mikä paitsi vakautti ajoa myös salli hyvät tilat matkustajallekin. Etujousituksen saanut A-malli oli erittäin nopea mutta myös 325 taalan hinnallaan erittäin kallis: tästä juontuukin Hendersonien maine mp-alan "Duesenberg":einä. Yhtiössä Thomas (Tom) tuli johtajaksi ja valvomaan taloustilannetta, kun taas tekniikkanero William jatkoi suunnittelijana. Model A sai lisää mainetta, kun muuan Carl Stearns Clancy lähti lokakuussa 1912 sellaisella ensimmäisenä mp-kuljettajana kiertämään maapallon, ja pyörän erinomainen luotettavuus loi sille entistäkin suurempaa julkisuutta, hohtavaa mainetta. Telegraph UK lehtijuttu Clancyn uroteosta (englanniksi).

Nelisylinterimallia paranneltiin myöhemmissä malleissa B-G, kunnes Henderson-veljekset myivät yhtiön vuonna 1917 Ignaz Schwinn`ille. Yhtiön kotipaikka muuttui tällöin Detroit`sita Chicagoon, ja entisten H-alkuisten moottorinumeroiden sijaan Schwinn-Hendersonit saivat alkukirjaimen Z. Merkittävä Henderson-malli oli "Streamline" (virtaviiva) eli 40hv KJ, minkä KL-urheilumalli 5 lisähevosvoimalla oli aikansa nopein moottoripyörä - pystyi ylittämään 110 mph eli noin 180 km/t - minkä vuoksi KJ:sta tuli suosittu poliisipyöränä: juuri millään muulla poliisi-mp:llä ei pystynyt tasvoittamaan kaahaavaa elokuvatähteä. Valmistus loppui edellä kuvatusti Ignaz Schwinnin mahtikäskyllä syyskuussa 1931, sillä kumpaakin tuotemerkkiä oli valmistettu Excelsior-tehtaalla. Esittely- ja ajovideo Jay Leno`s Garage Henderson KJ.

Ace Motor Corporation

oli William G. Hendersonin yhteistyökumppaneineen perustama uusi mp-valmistaja, kun hän oli yrityskaupan mukana Schwinn-ryhmän palvelukseen siirryttyään riitaantunut 1919 uusien omistajien kanssa tuotteiden suuntauksesta. 1920 esitelty "Ace" oli aiempia Henderson-nelisylintereitä muistuttava, mutta niistä tarpeeksi erottuva jottei Ace rikkoisi Schwinnille menneitä patentteja. Valitettavasti Willaim Henderson joutui jo 11.12.1922 liikenneonnettomuuteen erästä Ace-mallia testatessaan, ja menehtyi myöhemmin sairaalassa tajuihiinsa enää tulematta. Henderson-yhtiössä myyntipäällikkönä sekä Schwinn-kaupan jälkeen Henderson-Excelsiorissa teknisen suunnittelun johtajana toiminut Arthur O. Lemon tuli vuoden 1923 alussa korvaamaan entistä isäntäänsä. "Ace Spped Trophy"-mallin prepattu versio XP-4 saavutti samana vuonna 129 mph (208 km/t) nopeuden, ja yhtiö tarjosi niin pokaalia kuin rahapalkintoa kenelle tahansa joka pystyisi lyömään XP-4:n ennätyksen. Kukaan ei kuitenkaan pystynyt lunastamaan kumpaakaan, ja yhtiö lopetti valmistustoimintansa 1924. Nimen käyttöoikeus seikkaili useissa käsissä, kunnes Indian osti sen itselleen 1927.

Indian Ace, Indian Four-sarja

Ace-nimen ostettuaan Indian Motorcycle Company siirsi tuotannon tehtaalleen Springfield`iin missä se jatkoi viimeisen Ace:n tuotantoa vielä vuoden. Tämän jälkeen malli tuli markkinoille uudistettuna mutta edelleen rivinelisylinterillä, ja se säilyi Indian-mallistossa aina vuoteen 1942 saakka (siviilituotanto ajettiin alas Japanin hyökättyä 7.12.1941 Pearl Harbor`iin, eli kun USA oli joutunut sotaan Japanin ja sittemmin sen liittolaisten natsi-Saksan ja Italian kanssa). Viimeiseksi malliksi jäi tiettävästi "441" (Four, 1941).

Excelsior-Henderson ("Big X", 1998-1999)

Daniel Hanlon perusti 1993 Hanlon Manufacturing Company;n, myöhemmin Excelsior-Henderson Motorcycle Company:n Burnsville`ssa (MN) tarkoituksena suunnitella ja valmistaa amerikkalaisperinteitä kunnioittavia kustom- ja matkapyöriä. Rahoituksen kuntoon saatuaan se rakennutti 1997-1998 uuden tehtaansa Belle Plain`een (MN), ja esitteli täysin uuden ja täysin itse tehdyn (moottori mukaan lukien) "Big X"-pyöränsä vuoden 1998 lopulla. Yhtiö ehti valmistaa 1.161 vuosimallin 1999 sekä 720 vuosimallin 2000 moottoripyörää ennen kuin se joutui 21.12.1999 hakemaan suojaa velkojiltaan ("Chapter 11"-menettely). Syiksi mainitaan vaikeus löytää lisää riskirahoitusta "dot com"-pörssikuplan puhjettua, mutta myös kilpailija Harley-Davidson oli yhtiön toiminnan aikana yrittänyt painostaa keskeisiä tavarantoimittajia, eli vaikeuttanut kilpailijan toimintaa.

Excelsior-Hendersonin toiminnan jatkamista suunnitellut floridalainen sijoittajaryhmä ei saanut tuotantoa uudelleen käyntiin, mutta sen sijaan velkasaneerattu alkuperäinen yritys jatkaa varaosien tarjoamista ja ylläpitää omistajia-klubia.

Indian Dakota

Skotlantilaiselle Alan Forbes`ille jäi aikoinaan Indian-nimen käyttöoikeus Britanniassa. Ruotsissa harrastuspohjalta syntyneestä "Wiking"-nelisylinteristä (pitkittäin, Indian-henkinen) on 2010-luvulla rakennettu prototyyppejä 1.845 cm³-moottorilla (perustuu mm. Volvon ja VW:n automoottoreiden osiin, joskin ulkokuori muutettu retrohenkiseksi). Pyörää ei tietenkään voisi myydä Indian-nimisenä kuin Iso-Britanniassa, koska muilla markkinoilla nimi on Polaris-yhtiöjätin hallussa. Projekti lie edelleen keskeneräinen.

Dakota Four/Wiking Four

Muita pitkittäisellä nelisylinteri-rivimoottorilla varustettuja moottoripyöriä

 • Binks Four Cylinder (1903), Nottinghamilaisen pienpajan prototyyppi, ei lie päässyt tuotantoon
 • BMW (Saksa) 1983-2008, mallit K100/K1/K1200
 • Brough Superior "Austin Four", 1932-1934, Austin 7:n moottori/veto, erikoismalli sivuvaunukäyttöön
  • auton perua tuplatakapyörät ja kardaaniveto niiden välistä napaan, valmistusmäärä 10 kpl (9 säilynyt)
  • "Austin Four":ia edelsi usea Brough-Superiorin 4-sylinterinen prototyyppi, myös 1938 "Golden Dream" bokseri-4
 • Cleveland (USA) 1925-1929, useita - Cleveland-4 saatavilla myös ranskalaisessa Majestic:issa (harvinainen)
 • Dollar (Ranska) 1928-1932, "Type V", 750 cm³, kardaaniveto
 • FN Quatre Cylindres (Belgia) 1905-1923, ensimmäinen nelisylinteri-moottoripyörä, 362-748 cm³
 • Laurin&Klement "Model CCCC" (prototyyppi 1904, koottu neljästä singlestä, ei siis varsinainen rivi-4)
 • Moto Guzzi Carlo Gianninin luoma 500 GP-pyörä 1953-1954 rivi-4:llä, V8-kilpapyörä "Otto":n esi-isä,
  • mekaaninen/pneumaattinen ruiskutus kaasutinten sijaan, yksi voitto (Hockenheim), hylätty ongelmiensa takia
 • Nimbus (Tanska) 1919-1960, "Kakkelovnsrøret"ja 1934 lähtien "Type C"
 • Pierce Four (USA) 1909-1914, paranneltu FN, valmistus <500 kpl, yksi Tukholman MC-Collection`issa
  • ensimmäinen USA:ssa valmistettu nelisylinteri-mp
 • Wilkinson TMC (Touring Motor Cycle), 1911-1916, Wilkinson Sword-partateräyhtiön mp-haara (kokeilu)
 • Windhoff "Vierzylinder" (Saksa) 1928-1932, etu- ja takapyöräripustukset kiinnittyivät moottoriinTavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista