Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ernst Degner (oikeammin Ernst Eugen Wotzlawek), syntynyt 22. syyskuuta 1931 Gleiwitz, Yläsleesia - kuollut 8. syyskuuta 1983 Arona, Teneriffa/Espanja), oli saksalainen mp-kilpakuljettaja, joka ajoi ensin MZ-tehdastiimissä, sitten Suzuki-tehdastiimissä, ja saavutti 1962 ensimmäisen 50ksm-luokassa järjestetyn WGP-mestaruuden Suzukille.

Dramaattinen loikkaaminen Länteen vuonna 1961

Hän on tunnettu dramaattisesta loikkaamisestaan DDR:stä länteen vuonna 1961 Ruotsin GP-osakilpailun aikana, mikä pidettiin Råbelövsbanan-radalla Kristianstadissa, Skoonessa. Degner johti tuolloin 125ksm-luokan mestaruustaistossa, ja Ruotsin GP oli kauden toiseksi viimeinen osakilpailu (loikkaamisensa vuoksi Degner jäisi 1961 WGP-hopeamitalistiksi). Kilpailujensa aikana Länsi-Saksan Saarland-osavaltioissa toimineeseen moottorivirittäjä Paul Petry:yn tutustuttuaan ja ystävystyttyään Degner järjesti perheensä salakuljetuksen erään henkilöauton tavarakontissa Länsi-Saksaan juuri ennen kilpailun alkua, kun hän itse taas keskeytti kisan (näytellyksi sanottuun) tekniseen häiriöön, ja pakeni moottoriradalta kyydillä rajan yli. Jo ennen loikkaamistaan Degner oli Petryn välityksellä sopinut Suzuki-tiimijohtaja Jimmy Matsumiyan kanssa järjestelystä, missä hän MZ-salaisuuksia vastaan saisi kuljettajapaikan japanilaisyhtiön tallitiimissä.

MZ:n salaisuuksien vuotamisen seurauksia

Degner toi mukanaan erinäisiä MZ-insinöörien (muun muassa natsi-Saksan aikaan V2-raketin ja kauko-ohjatun Hs 293-liukupommin parissa työskennellyt Walter Kaaden) keksintöjä ja salaisuuksia kaksitahtimoottoreiden painesykäysten hallinnasta. Nuo tiedot antoivatkin Suzukille etumatkaa, sillä tuulen nopeat, useita WGP-mestaruuksien mitalisijoja (mm. hopeamitalit 1958 Horst Fügner, 1959 Gary Hocking ja 1961 Degner) joskaan ei ainuttakaan mestarititteliä saavuttaneet MZ:t kärsivät usein keskeytyksiä moottoreiden apulaitteistojen vuoksi (erityisesti sytytyslaitteisto) DDR:n ollessa haluton tai kyvytön hankkimaan parasta mahdollista laitteistoa länsivalmistajilta. Degnerin pako oli MZ:lle kohtalokas: saavuttamatta jääneen WGP-mestaruuden vuoksi lupailtu valtiollinen taloustuki mp-kilpatoiminnalle jäi saamatta, samalla kuin Berliinin muurin rakentaminen 1961 esti DDR-kuljettajia tai tiimiä enää osallistumasta NATO-maissa järjestettäviin WGP-osakilpailuihin. Myös tästä syystä MZ jäi vaille kaikkein kirkkainta mestaruusmitalia, joskin tiimi saavutti mestaruusmitaleja vielä myöhempinäkin vuosina.

Degnerin uraa maailmanmestaruuden 1962 jälkeisinä vuosina

Degner kärsi huippukautensa 1962 jälkeen monista kaatumisista (etenkin 1963 ja uudelleen 1965) juontuneista terveysongelmista, ja autojen F3-luokassa lyhyen aikaa kilpailtuaan hän lopetti moottoriurheilu-uransa kauteen 1967. Degner saavutti WGP-urallaan 15 GP-voittoa ja yhden WGP-maailmanmestaruuden, minkä lisäksi hän oli 125ksm-luokassa DDR-mestari 1957 (MZ RE 125), ja Saksan Liittotasavallan mestari vuonna 1965. Hän jatkoi sittemmin työtä kilpailutoiminnan johtajana ensin kaasutinvalmistaja SOLEX:ille (1969-1971), sitten OPEL-Steinmetz kilpatiimille (1971-1973) ja polttoaineyhtiö ARAL:ille (1973-1976). Tämän jälkeen hän oli perustetun Suzuki Deutschland-maahantontiyhtiön tekninen johtaja 1976-1978, palaten sittemmin oman työnsä ohessa kilpailutoiminnan johtajaksi takaisin ARAL:ille, tuolloin jo Espanjan Teneriffa-saarelle muutettuaan (kenties lieventääkseen kilpailukaudella kärsimiensä vammojen oireilua), ja siellä autonvuokrausyrityksen perustettuaan. Degnerin poika löysi hänet 8.9.1983 kuolleena Teneriffan asunnostaan, missä mestarikuljettaja oli kärsinyt sydänkohtauksen.

Linkkejä

toistaiseksi ei linkkejäTavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista