Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kaikki 97-99 malliset

Senda R/SM

  • alkukäyrän holkki
  • kurkku
  • läppärunko
  • sylinterin pako ja imuaukot
  • tämän jälkeen suutin n. 65-70 (vakiosuutin 53).

00-03-Derbit

Kaikissa näissä Sendoissa on irroitettava alkukäyrä, joka on kuristettu. Maahantuojalta sekä tarvikeliikkeistä saa kuristamatonta alkukäyrää. Imukaula on 00-01 malleissa pienempi kuin kaasuttimen halkaisija ja maahantuojalta saa uuden kuristamattoman imukaulan kumisen kurkun alle. Sopiva suutin pelkälle kuristamattomalle alkukäyrälle löytyy 65 läheltä ja kuristamattoman imukaulan kanssa hieman suurempi. Kuristusten poiston jälkeen päästään noin 65km/h. Välitysten vaihto on myös suositeltavaa, sillä vakiot 12/70 ja 13/70 ovat todella lyhyet. 13/60 ja 14/60 ovat osoittautuneet mukaviksi väleiksi, sillä niillä jaksaa vetää 6. vaihteenkin vielä hyvin loppuun ja mopo kulkee näillä yli 80km/h.

Racer on kuitenkin poikkeus muista Sendoista. Kuristuksena on pelkästään holkki alkukäyrässä, jonka poistamisen ja suuremman suuttimen jälkeen päästään 80-100km/h. Välitykset vakiona pitkät 13/53, jolloin kannattaakin vaihtaa eturatas 12 piikkiseen, jos mopo ei oikein jaksa vetää suurimmilla vaihteilla.

04-10 Derbit

Senda R/SM Xtreme top, X-Race R/SM

Näissä Derbeissä on kuristuksena hukkaputki. Eli hukkaputki
Derbin hukkaputki, joka on hitsattu putkeen kiinni

tukkimaan/poistamaan. Hukkaputki täytyy katkaista aivan juuresta. Hyvä tapa on katkaista hukkaputki rautasahalla niin läheltä putkea kuin mahdollista ja hioa tehtaan hitsisaumat pois pienellä kulmahiomakoneella. Pinnan voi lopuksi viimeistellä vingulla ja timanttiterällä jos haluaa parhaimman ja tasaisimman pinnan. Seuraavaksi täytyy kehitellä reiän päälle paikka. Kyseinen paikka on hyvä tehdä 2mm tai paksummasta pellistä tai mahdollisesti muusta metallista. Leikkaat pellistä sopivan kokoisen palan ja asettetet sen putkessa olevan reiän päälle. Taittelet sen putken muotojen mukaisesti ja leikkaat ylimääräiset reunoilta pois. Sitten vain hitsaamaan paikka kiinni. Päälle voi halutessaan vielä hitsata hukkaputken takaisin jos haluaa. Putken suorituskyky on suoraan verrannollinen kyseisen operaation työnlaatuun ja putken sisäpinnan tasaisuuteen. Vakiovälityksillä onnistuneen hukkaputken poiston jälkeen päästään 53-58km/h tasaisella hyvillä kaasuttimen säädöillä. Sopiva suutin hukkaputken poiston jälkeen 75-80. Välityksiä vaihtamalla raskaampiin huippunopeuden saa nousemaan yli 65km/h tasaisella.

Vuonna 2005 X-Raceen ja Xtremeen tuli kuristukseksi hukkaputken lisäksi rajoitettu CDI, joka rajoittaa kierrokset 9400 kierrokseen minuutissa. Kukaan ei ole vielä tainnut keksiä kuinka sen voi ohittaa ilman sivuvaikutuksia. Eli ainoa vaihtoehto on ostaa rajoittamaton CDI. Samat kuristukset myös 2006- ja 2007-malleissa. Vakiovälityksillä rajoitin ottaa 6. vaihteella vastaan noin 60km/h -nopeudessa.

2008- ja 2009- vuosimalleissa on myös kuristuksena messinkilevy kaasarin imupuolella, hukkaputki ja rajoitettu cdi.

Putkessa on myös katalysaattori ja sitä tukeva suppilo. Kyseiset osat eivät ole varsinaisia kuristuksia, vaan ne ovat siellä vähentämässä päästöjä. Niiden poistolla saa kuitenkin vielä pienen tehonlisän halutessaan. Vaimentimessa on myös välilevy joka kuristaa vaikka moni väittääkin toista, eron huomaa todella nopeasti käyttämällä esim turbokitin vaimenninta paikalla. vääntöä tulee lisää reilusti. vaimentimen sisällä pitäisi olla suora reiällinen putki ja villat ympärillä, silloin se ei kurista.

Senda R Black Devil

Kuristimena ainoastaan holkki alkukäyrässä. Holkin poistamisen jälkeen suutin tulee vaihtaa isompaan, läheltä kokoa 75 löytyy sopiva. Huippunopeus noin 80km/h holkittomana.


Senda SM Black Edition

Näissä Derbeissä on kuristuksena pelkästään holkki alkukäyrässä, jonka poistamisen jälkeen (ja suuttimen suurentamisen jälkeen) päästään yli 80km/h oikeaa nopeutta. Sopiva suutin löytyy läheltä kokoa 75.


DRD Racing

2004- ja 2005-malleissa ainoana kuristuksena holkki alkukäyrässä. Holkki lähtee parhaiten pylväsporakoneella. Holkin poiston jälkeen suutin tulee vaihtaa isompaan, sopiva suutin löytyy läheltä kokoa 80-87. Kuristuksen poiston ja suuttimen vaihdon jälkeen mopo kulkee yli 80km/h tasaisella.
Vakioputken kuristava holkki


2006-mallissa kuristuksena hukkaputki, holkki sekä rei'itetty levy kaasarin imupuolella, jonka saa helposti pois käsin. Kuristusten poiston jälkeen sopiva suutin löytyy läheltä kokoa 85-90, sillä mopoissa on vakiona 17,5mm kaasutin. 2007-mallissa samat kuristukset.

DRD PRO

Kuristuksena holkki, hukkaputki, kaasarin imupuolella rei'itetty levy. Kuristusten poisto samalla tavalla kuin 06 ja uudemmissa DRD Racingeissa. Pelkän holkin poistolla huiput noin 60km/h tasaisella. Levyn poisto tuo lisää vääntöä, jonka seurauksena huiputkin nousevat muutamalla km/h:lla. Kaikki kuristukset poistettuna mopo menee vakioväleillä(11/53) noin 75km/h.

DRD Limited edition

2008 maillissa kuristuksena toimii rei'itetty levy kaasarin imupuolella ja hukkaputki. Hukkaputken tukkimisella ja säätämällä bensan syöttöä nopeus nouseen 5-8km/h (58km/h), mutta vääntöä ei juurikaan tule niimpä, suuttimen ja kaasuttimen vaihto olis enemmän kuin suotavaa. Limited:in välit ovat (11/53) jotka muuttamalla päästään myös nostamaan huippunopeutta. Nämä tekemällä päästään n. 75km/h.

Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa laajentamalla artikkelia.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista