Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mallit AF1 Replica, Sintesi, Futura 1 & 2, Europa, Pegaso, Red Rose, Sport Pro, RS vuoteen -97 asti

Moottorin tehon edellytykset

Dellorto PHBH28 kaasutin, jonka pääsuutin on 115 ja muuttuva-aukkoisen pakosäätimen tilalle on asennettu kiinteä pakoventtiili, jonka venttiililaipan pituus on 43,6mm. Tunnisteena ulkoapäin tasainen laippa, jonka keskellä on 6mm:n kuusiokoloruuvi; avainkoko 5mm.

Kuristimien tilalle

Dell'orto VHSB34 kaasutin, 34mm kaasuttimen imukaula ja R.A.V.E. (muuttuva-aukkoinen pakoaukonsäädin)

Mallit RS (vuodesta -98 lähtien) ja Tuono 125

Nämä mallit ovat kuristettu seuraavasti: Muuttuva-aukkoisen [[pakoaukonsäädin|pakosäätimen]] tilalle asennettu kiinteä pakoventtiili, ilmanpuhdistajan ilmanottoaukoista toinen on tukittu, sekä pakoputki on kuristettu.

Kuristusten poistossa asennetaan R.A.V.E. (muuttuva-aukkoinen pakoaukonsäädin), hankitaan tukkimaton ilmanpuhdistajan ilmanottoputki (puhkaisu toki yhtä hyvä vaihtoehto), sekä vaihdetaan pakoputki kuristamattomaan malliin (kuristus on mahdollista poistaa, mutta tämä edellyttää putken pilkkomista useampaan osaan).

Pakoputkissa on eri vaihtoehtoja, ensimmäinen (ja ainoa virallinen) on ostaa Aprilian alkuperäinen 22kW pakoputki (217e), joka sopii alkuperäisen äänenvaimentimen kanssa. Tämä on ainoa vaihtoehto, mikäli aikoo muutoskatsastaa pyöränsä täysitehoiseksi. Toinen vaihtoehto on hankkia vanhemman RS:n pakoputki, eli -97 tai aikaisemmin valmistetun pyörän putki. Näissä malleissa on aina ollut kuristamaton putki, putki sopii suoraan paikalleen ja alkuperäiseen äänenvaimentimeen. Kolmas vaihtoehto on Arrowin putki, josta löytyy niin ikään uusi ja vanha malli. Vanha malli (myynnissä kyllä edelleen) sopii alkuperäiseen äänenvaimentimeen, ollen näin huomattavasti halvempi vaihtoehto. Uusi malli vaatii Arrowin oman äänenvaimentimen. Uuden mallin Arrowin saa sopimaan myös vakio vaimentimeen. Mutta siihen tarvii rälläkän. Pakoputken pääty on ovaali josta joutuu kahdesta kohtaa vähän hioa pois jotta vakio vaimentimen ruuvit sopii siihen ja putken päädystä pois semmoinen reunus. Itselläni toimii 100% täydellisesti noin vaikka sanotaankin että ei sovi.

Täysitehoiseksi muuttaminen vaatii kaasuttimen säätöjen muuttamista sekä eri lämpöarvon tulpan (esim. BR10EG).

Mahdollista on myös asentaa sama 34mm kaasutin imukauloineen kuin aikaisempiin malleihin, vaikkei tämä viralliseen täystehopakettiin nykyisin kuulukaan.

Huomautus: näissä malleissa on tehtaalta lähtiessä sytytysboksissa ns. enviromental dip, joka muuttaa sytytysajoitusta keskikierroksilla päästötestien takia. Tämä poistetaan YLEENSÃ� 1000km huollossa, mutta mikäli epäilet asiaa, tarkista. Sytytysboksi löytyy takapenkin alta (päällä lukee Nippon Denso). Mikäli boksista on kyseinen dippi kaivettu esiin ja katkaistu, sen kyllä huomaa. Jos ei, niin ohjeet löytyvät mm. täältä: http://www.rsbikers.com/article-cdi_nytro.htm (teksti ranskaa, mutta kuvista pitäisi ymmärtää).

Kiinteän pakoventtiilin poisto

Kiinteän pakoventtiilin tilalle täysitehoiseksi muuttaessa vaihdetaan muuttuva-aukkoinen pakoaukonsäädin (R.A.V.E.). Kun aloitat poiston, nosta bensatankki ylös, tai poista se kokonaan. Tämän jälkeen irroita jäähdytysnestesäiliö akkukotelosta irti (älä kuitenkaan poista letkua säiliöstä!). Siirrä jäähdytysnestesäiliö syrjemmälle ja poista akusta ensin maadoitusjohto (-), ja sen jälkeen poista virtajohto (+). Ota akku pois kotelostaan ja irroita kotelo. Työn helpottamiseksi suosittelen myös oikean sivukatteen poistoa. Pakoaukon yläpuolella (pakoputken yläpuolella) sijaitsee kuristava laippa. Laippa on kiinni kotelossa kuusiokolopultilla. Kuusiokolopultteja on kolme kappaletta. Poista vain sivuilta kuusiokolopultit (kaksi kappaletta). Vedä laippa ylös. HUOM! Laippa saattaa olla jumissa, johtuen karstasta. Yleensä laipan saa irti kampeamalla ruuvimeisselillä, sekä käyttämällä esimerkiksi CRC:tä liukasteena.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista