Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Øglænd on Norjan Sandnesissä 1892 perustetusta polkupyöräpajasta syntynyt merkittävä pohjoismainen polkupyörien valmistaja. 1931 lähtien se tarjosi ensin Tempo-mallinimellä ja sitten tuotemerkkinä varustettuja kevyitä moottoripyöriä, ja "Tempo Lett" (kevyt-Tempo) oli myöhemmin käytössä 50-kuutioisissa mopedimalleissa. Øglænd on Suomessa paljon tunnetumpi polkupyöristään, ja mopedejakin tuotiin maahamme vuodesta 1958 alkaen (jo ensi vuonna 8.000kpl Jærmuseetin jutun mukaan). Norjan rajoittavan lainsäädännön vuoksi Øglænd-mopedeja myytiin jälleenmyyjien monilla omilla tuotemerkeillä, joista luetteloa linkit-osiossa. Moottoriajoneuvoja valmistettiin Sandnes`issa vuosien 1955-1987 välisenä ajanjaksona. Tuotanto siirtyi asteittain Portugaliin, missä valmistustoiminta jatkui vielä 1987-1994. Muutamaa mallia valmistutettiin lisenssillä myös Italiassa. Vuonna 1989 Øglænd-DBS AS meni Monark-Crescentille, ja Sandnesiin on jäänyt enää merkin (nyt osa Cycleuropa-yhtymää) Norjan myyntikonttori.


Historiikkia

Jonas Øglænd perusti sekatavarakauppansa norjalaisessa Sandnesissä vuonna 1868 (arvio). Ajalle tyypillisesti "kyläkauppa" myi mitä erilaisinta tarpeistoa. Perustajan poikien Jacob ja Lars kiinnostuttua 1880-luvulta Rover-turvallisuuspyörän (ks. Ariel) aiheuttaman laajan villityksen vuoksi polkupyöristä alkoi Øglænd vuonna 1892 myydä "Øglænd Cyklelager"-haaran alaisuudessa ensin saksalaista ARGENTUR:ia, mutta alkoi sitten myydä osista Sandnesissa kasattuja saksalaisen "Hengstberg":in, ja joitain vuosia myöhemmin amerikkalaisen "The World":in pyöriä. Samana vuonna 1892 myös Humber alkoi Oslossa myydä polkupyöriään (sulki 1900) ja Johan Peter Lefstad kasata Puch:in Styria-pyöriä Trondheimissa. Euroopan- ja maailmanlaajuinen polkupyörävillitys tarttui myös norjalaisiin, ja polkupyörien korjauspajan avaamisen jälkeen Øglænd alkoi jo 1906 tehdä Sandnesin Langgata 6:n uudessa tehtaassa myös omia polkupyöriään "Fram"- ja "Viking"-merkkisinä.

Vuonna 1908 Jacob ja Lars Øglænd toivat matkoiltaan tuliaisena lokomobiilin (höyryjyrän) Sandnesiin, mutta yhtiö ei kuitenkaan aloittanut sellaisten tai automobiilienkaan valmistamista. Sen sijaan Øglænd alkoi tuoda Villiers-moottorilla varustettuja Ner-a-car:in moottoripyöriä Norjaan, ja noin 1920 lähtien se alkoi tarjota apumoottoreita omiin polkupyöriinsä, 1931 lähtien myös "The World"-pyöriinsä (sen Tempo-mallinimi otettiin sittemmin käyttöön Øglændin moottoriajoneuvojen tuotenimenä). Vuodesta 1932 se alkoi käyttää polkupyörissä oman nimensä rinnalla DBS-tuotemerkkiä. DBS-nimi perustui 12-vuotiaan Knut Johansenin ehdotukseen nimeämiskilpailussa, ja kirjainyhdistelmä tarkoittaa "Den Beste Sykkel":iä eli parhainta polkupyörää. Arvatenkin tästä lyhenteestä keksittiin pian monia muitakin väännöksiä: esimerkiksi Ruotsin koululaisten keskuudessa "Döden Bakom Styret" kuuluu olleen suosittu. DBS-pyörien vientimarkkinat avattiin vuodesta 1949 lähtien.

Yritys laajensi moottoripolkupyörien ja kevytmoottoripyörien tarjontaansa vuosien 1931-34 apumoottorilla varustetun "The World":in jälkeen jo 1934-1939 Sachs:in 98-kuutioisella "Standard"-mallistolla. Erittäin harvinaisia ja siksi nykyään erittäin korkeissa hinnoissa olevia 3-pyöräisiä "Transport"-malleja tavarankuljetukseen valmistettiin 1935-1966 lukuisilla moottoreilla. Mallisto laajeni 1936-1939 "Sport"-mallistolla 98/125/170ksm sekä 11 litran kromitankilla varustetuilla Sachs-moottorisilla "Luxus":eilla (1936-1949). 1937 lähtien tuli saataville Villiers:in 98/125/150-kuutioisilla moottoreilla varustettuja malleja. Sota ja Saksan miehitys 1940-1945 rajoittivat tuotantoa, polttoaineen heikko saatavuus rajoitti siviiliajoja, mikä toisaalta kasvatti yhtiön polkupyörämalliston kysyntää. Øglænd valmisti sodan aikana vain "Tempo Elektro"-tavarankuljetusmallia sähkömoottorilla (3-pyöräisissä oli ensi mallin kahden etupyörän sijaan vaihdettu tavanomaiseen kahteen takapyörään ja ohjaavaan yksittäiseen etupyörään) alla linkitetyn Jærmuseet-artikkelin mukaan.

Maailmansodan jälkeen 1951-1959 Sachs-mopedi palasi tuotantoon, 1953 sen rinnalle tuli jälleen myös 125/150/175-kuutioisella Sachsilla varustettuja kevytmoottoripyöriä. Harvinaisimpia olivat 150ksm CZ-moottorin mallit 1956- joiden tuotanto oli vain 1.629kpl. Tempo myös myi "Progress"-skoottereita 1950-luvulta lähtien, mitkä valmisti saksalainen Progress-yhtiö. Øglænd-mopedien ja mootoripyörien laaja mallikirjo selvinnee parhaiten alla linkitetyiltä sivuilta. Koska Norjan ja Ruotsin rekisteröintilainsäädäntö erosivat toisistaan hieman Øglænd myi Ruotsi-mallejaan pääasiassa DBS-tuotemerkillään. Menekki ja valmistuskustannusten karsiminen tarkoittivat muuttoa vanhoista tiloista Sandnesin Kvål-alueella rakennettuun tehokkaampaan uudisrakennukseen vuonna 1972. Muuton vuoksi mopedimallisto supistui tuntuvasti.

Mopedikysynnän laantuessa ja kilpailevan halvemman mopeditarjonnan puristuksessa Øglænd lopetti mopediensa osien valmistuksen 1985, ja jäännösvarasto käytettiin tuotannossa pois vuoteen 1987 mennessä jäljelle jääneiden Corvette- ja Avanti-mallien valmistuksen siirtyessä asteittain Portugaliin, missä Corvette 380P:n tuotanto jatkui 1994 asti. Yritys valmistutti Tiger- ja Avanti-malleja myös Italiassa, kunnes 1994 mopedimallien lopettamisen jälkeen perinteinen "Tempo"-tuotemerkki meni Norjan Honda-maahantuojalle, joka on käyttänyt sitä edelleen. Kilpailun polkupyöräalallakin yhä kiristyessä halpatuonnin vuoksi vuonna 1989 koko yhtiö Øglænd-DBS AS myytiin Monark-Crescentille, minkä kautta se tuli vuonna 1996 osaksi Grimaldi-suvun CYCLEUROPA-yhtymää (mm. Monark-Crescent, Peugeot, Bianchi). Øglænd-DBS:n oma pyörätuotanto Sandnesin tehtaalla on päättynyt, mutta siellä sijaitsee edelleen myyntikonttori.


Øglændmuseet

Toukokuussa 2002 avattu Øglænd-museo on valitettavasti nyttemmin joutunut sulkemaan ovensa. Esineistö lienee siirtynyt Jærmuseetin haltuun, mutta Øglænd:in tuotteet eivät ainakaan 12/2015 kuulu sen julkisiin näyttelyaiheisiin. Linkit-kohdasta löytyy Jæermuseetin laaja Tempo-kirjoitus (PDF) sekä linkki museon kotisivuille - vain norjankielinen versio saatavilla.

Linkkejä


Perustuu eo. lähteisiin ja Wikipedia NO-juttuihin (yhtiö/Tempo), siksi GFDL:



Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista