Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
TT-Circuit Assen 2008 (Wikipedia NL)

TT Circuit Assen, Assenin TT-rata, on hollantilaisen Assenin kaupungin kupeessa sijaitseva moottorirata. Nykyinen moottorirata on vuodelta 1955, ja se on tämänhetkisessä MotoGP-kilpakalenterissa ainoa varta vasten moottoripyörien kilparadaksi suunniteltu kilpa-areena, mutta kilpailua on Hollannin TT:n nimellä ajettu radan lähiseudulla vuodesta 1925 alkaen. Assenin rata on myös ainoa, joka on isännöinyt moottoripyörien GP-sarjan kilpailuja katkoitta vuodesta 1949 eli moottoripyörien MM-sarjan ensi vuodesta alkaen. Viimein Hollannin TT on myös ainoa, jolle Mansaaren kilpailujärjestäjät antoivat virallisesti luvan käyttää "Tourist Trophy"-nimeä vuonna 1925. Monia Suomen TT-kilpailuja/ratoja kutsuttiin "TT":ksi, mutta ne eivät tosiasiassa omanneet Assen-rataa vastaavaa lupaa lyhenteen käyttämiseen.


Historiaa

Motorclub Assen en Omstreken-klubi järjesti Hollannin Tourist Trophy-ajon ensimmäisen kerran 11.7.1925, mutta se järjestetään perinteisesti kesäkuun viimeisenä viikonloppuna. Ensin kilparata oli yleisistä teistä muodostettu 28,4km pituinen kierros taajamien Borger, Schoonloo ja Grolloo läpi. Tämän radan ensimmäinen voittaja oli hollantilainen Piet van Wijngaarden 500-kuutioisella Nortonilla, hänen saavutettua huikean 91,4 km/t keskinopeuden. Rata oli osittain mukulakivetty.

Jo vuonna 1926 ratareitti muutettiin kulkemaan de Haar, Barteldbocht (Assenissa), Oude Tol, Hooghalen ja Laaghalerveen kautta. Tämä rata olisikin käytössä aina vuoteen 1954 asti, kunnes kilpailu siirtyisi rakenteilla silloin olleelle ja yhä käytössä olevalle suljetulle moottoriradalle. Ensimmäinen 100mph (162,35 km/t) keskinopeuden ylittänyt kuljettaja katuradalla oli 1951 Umberto Masetti 500-kuutioisella Gileralla, ja korkein kierroskeskinopeus on vuonna 1954 Geoff Duken 500-kuutioisella Nortonilla ajama 106,06mph (170,69km/t). Menestynyt suomalaiskuljettaja Gösta Lönnfors sai tällä radalla surmansa 1948 jouduttuaan nurinajon jälkeen erään tai useiden kanssakilpailijoidensa yliajamaksi (tapahtumat kuvattu lähteissä eri tavoin).

Vuonna 1955 kilpailtiin ensi kerran nykyisellä radalla, silloin vielä 7.705 metrin pituisena. Rataa on sittemmin muutettu ja lyhennetty useaan kertaan, 1984-2005 käytössä olleen 6.027 metrin (laaja "pohjoislenkki") sijaan nykyiseen 4.545 metrin pituuteen siten, että vain 970 metrin (shikaani huomioiden enää 560 metrin) mittainen lähtösuora on enää täsmälleen alkuperäisellä paikallaan. Alkuvuosina vielä kallistetut mutkat on myös sittemmin tasoitettu turvallisuussyistä. Assen onkin 1949 jälkeen vaatinut GP-radoista kolmanneksi eniten kuolonuhreja Mansaaren ja belgialaisen Spa-Francorchampsin jälkeen.

Radan muutostöiden suurinvestoinnin (85 MEUR) takia Assen on isännöinyt monia muitakin kuin vain moottoripyöräkilpailuja, niin formulaluokkia kuin 1980 lähtien "Truckstar" kuorma-autokilpailuja. Assenissa on myös järjestetty konsertteja, ja rata oli 2009 Vuelta a Españan (Espanjan kierros-polkupyöräkilpailun) prologin eli aika-ajojen pitopaikka. Katsomotilaa riittää noin 100.000 katsojalle.

Linkkejä


Lähteinä käytetty pääosin Wikipedioita EN, SA ja NL, siksi GFDL:


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista