Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Nimbus Type B 1925, "Kakkelovnsrøret"
NIMBUS oli tanskalaisen Fisker&Nielsen-yhtiön (tunnettu mm. "Nilfisk"-pölynimureista, nykyisin Nilfisk-Advance) korkealaatuinen, nelisylinterisellä nelitahti-rivimoottorilla varustettu moottoripyörä. Isä ja poika Fisker suunnittelivat ja rakensivat pitkällisten kokeilujen jälkeen prototyypin 1918-19, ja se tuli tuotantoon A-tyyppinä 1920 kymmenen hevosvoiman 746cc-moottorilla. Vuoteen 1923 mennessä valmistui 499 kpl Type A:ta, ja sen kehitysversio Type B:tä vuoteen 1928 asti vielä 753 kpl lisää. A- ja B-tyypin Nimbus-moottoripyörien lempinimi on "Kamiinanrööri" (Kakkelovnsrøret) niiden rungon päällä olevan pitkulaisen polttoainesäiliön takia. Mallissa oli jo jousitus molemmissa pyörissä. Kuvattuna vuoden 1925 Nimbus "Kakkelovnsrøret":istä Tanskan teknisessä museossa, jonka takana kaksi Type C:tä.


Viiden vuoden suunnittelu- ja toteutustauon jälkeen yhtiö esitteli vuonna 1933 uuden Type C:n vuodelle 1934, jossa oli BMW:n vastaavista suunnitelmista tietämättä teleskooppi-etuhaarukka - eräs lajinsa ensimmäisistä ellei peräti ensimmäinen tuotantoon tulleessa moottoripyörässä. Malli oli tuotannossa aina vuoteen 1960 asti, ja erikoisuutena tehdas varmisti, että kaikki uudistetut osat sopivan myös alkuperäiseen Type C-pyörään. Joitain Type C-Nimbuksia oli Tanskan puolustusvoimien käytössä aina 1976 asti.

Kokonaistuotannosta 12.000 moottoripyörää 4.000kpl arvioidaan olevan harrastajien käytössä, ja toisten 4.000kpl museoituina. Koska yhtiö on edelleen olemassa kuuluu varaosahuolto toimivan, vaikka se lopetti mp-tuotannon keskittyäkseen saniteettihuollon koneiden ja laitteiden valmistukseen. TRAFI:n ajoneuvotilasto (4/2016) ei tunnista ainuttakaan Nimbus-moottoripyörää Suomen rekisteristä, mutta Uudenkaupungin automuseon mp-osastolla on esillä 1948 Nimbus Sport.


Linkkejä ja lähteitä

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista