Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Yleisimpiä vikoja ja toimintahäiriöitä mopoissa, sekä ratkaisuja niihin.

Mopo röpöttää, käy huonosti, pätkii, ei ota millään huippukierroksia, ehkä savuttaakin

Todennäköisesti käy liian rikkaalla. Kannattaa aloittaa ilmanpuhdistimen pesulla, jonka jälkeen oireiden jatkuessa tarkistaa öljypumppu. Öljypumpussa on yleensä 2 viivaa, joidenka ollessa kohdakkain on seos oikea. Jos ei vieläkään röpötys lopu, voit kokeilla ettei ryypyn vaijeri jumita. Jos röpötys ei vieläkään lakkaa, koita säätää kaasarin neulaa, ylempään loveen laittamalla seos laihenee ja alemmas laitettaessa seos rikastuu. Viimeisenä keinona pienentää suutinta.

Kun kaikki nämä on käyty, ja silti pätkiminen jatkuu, niin vika on mitä ilmeisimmin sähköissä. Tulppa kannattaa ainakin vaihtaa, ja sen jälkeen katsoa kaikki liitokset sytytyssähköissä. Kapasitatiivisella l. CDI-sytytyksellä varustetuissa moottoreissa akun heikko lataus (purkautunut, yli-ikäinen, mutta myös hapettuneet navat ja akunkengät haittaavat virran kulkua yllättävän paljon) aiheuttaa sytytyksen pätkimistä tai kulun hyytymistä (kierroslukurajoittimen tapainen oireilu) moottoria raskaasti kuormitettaessa (kiihdytys, korkea ajonopeus), sillä jännityksen heiketessä sähköjärjestelmässä CDI-boksi ei enää kykene luomaan hetkellistä jopa 20.000 voltin piikkiä, eli tarvittua vahvaa kipinää. Sähköhäiriöiden vianetsintätaulukoissa akku on useimmiten ensimmäinen tarkastuskohde: terveen akun pitäisi antaa yli 13V jännite: 12V tai alle tietää akun olevan heikko (kenties kenno oikosulussa). Navat ja akkukengät olisi hyvä puhdistaa pienellä teräsharjalla kiiltäviksi ainakin kerran kaudessa (keväthuolto), ja akku kytkettynä navat voisi suojata petroolihyytelöllä l. vaseliinilla hapettumiselta. Akun purkautuminen voi johtua lepovirtaa vetävistä, esimerkiksi huonosti kytketyistä lisäsähköistä (ne olisi syytä vetää virtalukon kautta), tai viasta latauspiirissä, eli sen oikea toiminta pitäisi tarkistaa. Ohjearvo latausjännitteelle/kierrosluvulle löytyy mallin teknisestä kirjallisuudesta.

Heti käynnistämisen jälkeen mopo alkaa huutaa korkeilla kierroksilla

Tarkista että kaasuvaijeri ei ole jumissa ja että luisti pääsee liikkumaan vapaasti kaasuttimessa. Luultavasti automaattiryyppy ei ole menny päälle -> seos liian laiha ja kierrokset nousevat. Tarkista, ettei ryyppy jumita. Tarkista myös imukaulan ja läppäventtiilin tiivisteet ilmavuotojen varalta. Muista myös säätöruuvi.

Tehot ja vääntö ovat kadonneet pidemmällä aikavälillä

Johtuu usein putken karstoittumisesta ja männän väljistymisestä. Polta putkesta karsta pois ja vaihda mäntä ja männänrenkaat. Samassa yhteydesä sylinterin poraus/hoonaus voi olla tarpeen. Lisäksi kytkin voi luistaa omia aikojaan, paljon ajetussa siis myös kytkinlevyt vaihtoon. Mahdollista on myös nykymopoissa katalysaattorin irtoaminen/hajoaminen, jolloin putki on saattanut mennä osittain tukkoon.


Mopo savuttaa paksua valkoista höyryä, ylikuumenee, ja jäähdytysnestesäiliö jatkuvasti tyhjä

Vaihda sylinterinkannen tiivisteet, sekä suoristuta kansi jos tarpeen.


Koneesta lähtevä ylimääräinen letku sylkee öljyä ulos, jäähdytysnesteet vähentyneet, vaihteistöljyt kummallisen väriset

Vesipumpun lähistöltä tiivisteet hajalla. Joko stefa tai paperitiiviste.


Mopo ei lähde kunnolla käymään

Tarkista ryypyn toiminta sekä käytä sitä. Puhdista kaasutin ja säädä tyhjäkäyntiä rikkaammalle. Katso myös tekniset ongelmat-artikkeli.


Kytkin takertelee, lämpimänäkin pyrkii kytkin pohjassa eteenpäin

Tarkista ensin kytkinvaijerin oikea säätö. Oikea kohta on noin 2-3mm välystä, jonka jälkeen alkaa kahvan liike jäykistyä. Tarkista että vaijeri on hyvissä rasvoissa. Jos ei ongelmaan auta, niin sitten vain öljyt vaihtoon.


Mopo alkanut viemään tulppia

Tarkista lämpöarvo, kokeile molempiin suuntiin eroavia arvoja. Tarkasta kampiakselin stefojen kunto, vuotaessaan saattaa nostaa seosta tulpan kärkeen, joka palaa siihen hajottaen tulpan.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista