Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Artikkeli käsittelee yleisimpiä toimintahäiriöitä perinteisissä, kaasutintoimisissa kaksitahtimoottoreissa.

Ongelmat moottorin toiminnassa

Kaksitahtimoottori on suhteellisen yksinkertainen voimanlähde, joka muuttaa polttoaineen (bensiini) kemiallisen energian hapettumis- eli palamisreaktion avulla mekaaniseksi työksi, eli männän ylös-alas-liikkeeksi ja edelleen kampiakselin pyörimiseksi. Kaksitahtimoottorin pitäisi toimia, kunhan se saa happea ilman mukana, polttoainetta sekä sytytystulpan antaman kipinän. On tietysti tapauksia, jolloin bensiinin ja ilman seos on täysin väärä tai männänrenkaat ovat viottuneet, jolloin edellä mainittujen kolmen ehdon täyttyminen ei riitä. Yleensä ongelmat kuitenkin johtuvat jonkun edellä mainitun puuttumisesta, joten häiriön sattuessa ne ovat ensimmäiset vianetsinnän kohteet.

Varmista aluksi, että käynnistät mopoa oikein. Virtalukko ON-asennossa, ryyppy päällä ja kaasu pois. Joskus vähäinen kaasutus auttaa. Varmista myös, että tankissa on bensiiniä. Mikäli mopossa ei ole erillistä ryyppyvipua, kaasu tulee yleensä kääntää auki. Lue tarvittaessa lisäohjeita käyttöohjekirjasta. Pidä välillä taukoa käynnistysyritysten välillä, muuten sytytystulppa voi kastua bensiinistä.

Kampiakseli pyörii(mäntä liikkuu ja moottori pitää ääntä), mutta mopo ei lähde käyntiin

  • Bensa voi olla vanhentunutta esim. talvisäilytyksen jäljiltä. Jos on epäilystä vanhentuneesta bensasta, ensimmäiseksi laita tankkiin tuoretta tavaraa.
  • Mikäli käytät sähköstarttia, tarkista akun varaustila ja lataa tarvittaessa. Polkukäynnistys eli kiksi ei kuitenkaan vaadi sähköä, joten kokeile polkea mopo käyntiin. Tosin kaikki mopot eivät lähde täysin tyhjällä akulla käyntiin edes polkemalla.
  • Jos mopo ei lähde käyntiin, seuraavaksi tarkista kipinä. Ota sytytystulppa irti, laita tulpanhattu siihen kiinni ja aseta/pidä TULPANHATUSTA pitäen tulppa siten että tulpan kierreosa koskee johonkin mopon rungossa kiinni olevaan metalliosaan(sylinteri suositeltavin) ja siten että samalla näet tulpan kärjet. Nyt polje mopoa käyntiin/paina sähköstarttia. Tulpan kärkien välillä tulisi hyppiä selvä kipinä. Jos kipinää ei näy, kannattaa ensimmäiseksi ostaa uusi sytytystulppa. Joissakin tapauksissa vaikka tulppa testatessa antaisikin kipinää, se ei välttämättä anna sitä sylinterissä paineen alla. Jollei uusikaan tulppa anna kipinää, tarkista tulpanjohdon ja kaikkien liitäntöjen kunto. Rikkoutunut johdon eriste voi aiheuttaa maadoittumisen, jolloin sähköä ei tule tulpanhatulle saakka. Jos kipinää ei vieläkään tule, jokin sytytysjärjestelmän osista voi olla rikki. Yleisiä sytytyksen vikapaikkoja ovat puola, CDI-boksi tai katkojan kärjet, riippuen millaista järjestelmää moposi käyttää.
  • Mikäli kipinä tulee niin kuin kuuluukin eikä mopo lähde käyntiin, tarkista bensan saanti. Yksi tapa tarkistaa on polkea mopoa urakalla ryyppy päällä ja kaasu auki ja vähän ajan päästä katsoa onko tulppa kastunut bensasta. Jos on, bensansaanti pitäisi olla ainakin jotenkin kunnossa. Jos et ole varma näyttääkö tulppa kastuneelta, se ei yleensä ole kastunut. Jos tulppa ei kastu millään, bensansaannissa on jotain vialla.
  • Ilmanpuhdistin saattaa olla tukkeutunut. Avaa koppa, puhdista suodatinelementti bensiinillä ja kostuta kevyesti ilmansuodatinöljyllä/2T-öljyllä (muista puristaa kuivaksi), tai vaihda elementti uuteen.
  • Jos mopo ei saa bensaa, se voi johtua kaasuttimesta jossa yleensä häiriön syy on tukkeutunut pääsuutin. Voi myös olla että koko kaasuttimeen ei edes tule bensaa. Ota kaasutin auki ja puhdista joka kolo paineilmalla. Kannattaa tarkistaa neulaventtiilin, kohon ja alipainehanan toimivuus. Raottamalla kohokammion tyhjennysruuvia voit tarkistaa tuleeko kaasuttimeen bensaa. Jos kaasutin on puhdas, vika voi olla myös moottorin imupuolella. Lohkojen/imukaulan/sylinterin tiivisteiden läheisyydessä oleva imuvuoto on helppo tarkistaa CRC Brake Cleanerilla tai vastaavalla, se reagoi heti imuvuotoon startatessa. Kampiakselin stefa ja yläkerran tiivisteet voivat vuotaa, tai sitten mäntä vuotaa. Ensimmäiseksi kannattaa hankkia uusi mäntä- ja tiivistesarja, varsinkin jos mopo on vanha tai paljon käytetty. Tarkista että ostat oikeankokoisen männän ja asennat männänrenkaat oikeinpäin. Jos mopo ei näillä ala saada bensaa, niin uusi stefatkin. Kun nämä mainitut tiiviysasiat ovat kunnossa, moottorin on jo yksinkertaisesti pakko imeä bensaseosta sylinteriin. Tässä vaiheessa kannattaa kokeilla bensaa tulpanreijästä-konstia jos kaasuttimen toiminta vielä epäilyttää.
  • Perseellään oleva sytytyksen ajoituskin voi aiheuttaa käynnistymättömyyden. Jos mopossasi on kärkisytytys, tarkista ja puhdista/vaihda katkojan kärjet ja säädä tarvittaessa. Elektronisella CDI sytytyksellä säätö on usein mahdotonta jolloin ainoa mahdollisuus on tarkistaa ja tarvittaessa uusia sytytysjärjestelmän osia. CDI sytytys on yleensä kuitenkin melko luotettava ja toimintavarma ja sen viallisuutta kannattaa epäillä vasta kun ihan kaikki muu on jo yritetty.




Kannattaa muistaa se perusperiaate että moottori vaatii toimiakseen kolme asiaa(suluissa syitä mitkä voivat kusta kyseisen vaatimuksen):

-bensan ja ilman seoksen (kaasuttimen ja ilmanputsarin toiminta ja kunto, imukaulan tiivisteet, lohko-sylinteri tiiviste, kampiakselin stefat, männän tiiviys)

-seos pitää olla puristuksen alaisena (sylinterin tiiviys: esim. mäntä voi olla väljä, sylinteri pahasti kulunut, männänrenkaat väärin päin jolloin ne jumittuvat uriin kiinni eivätkä tiivistä, kannentiiviste vuotaa

-tulpan pitää antaa kipinä oikeaan aikaan. (sytytysjärjestelmän toiminta, tulpan kunto)

Kun nuo asiat ovat moottorissa kunnossa, sen on pakko käydä. Tätä tietoa soveltamalla ja pohtimalla yleensä löytää syyn miksi moottori ei käynnisty.



Kampiakseli ei pyöri, vaikka käytän sähköstarttia tai polkukäynnistintä

  • Sähköstarttia käyttäessäsi varmista, että painat samalla käynnistinnappia ja vedät jompaakumpaa jarrukahvoista. Jarruvalon tulisi myös syttyä jarrua käytettäessä. Jos näin ei ole, jarruvalokatkaisin on rikkoutunut ja se on vaihdettava uuteen.
  • Käynnistinrattaat saattavat olla niin kuluneet, ettei startti jaksa pyörittää niitä. Mikäli startti pyörii mutta kampiakseli pysyy paikallaan, vika on todennäköisesti käynnistinrattaissa tai startin ulosvetäjässä.
  • Moottori saattaa olla myös leikannut kiinni, jolloin se ei pyöri lainkaan edes polkukäynnistystä käytettäessä. Tällöin sylinterin porautus/hoonaus ja männän uusinta ovat tarpeen.


Tekstin on alunperin foorumille kirjoittanut Vauhtiviivatarra.


Akku vioittuu, polttimot rikkoutuvat todella nopeasti jopa alle kuukaudessa

  • Tähän on yleensä syynä rikki mennyt jänniteensäädin. Ylijännitteen voi tarkistaa mittaamalla yleismittarilla akun saamaa jännitettä moottorin ollessa käynnissä tyhjäkäynnillä ja kierroksilla (kaasuttaen, ei kuitenkaan ylikierroksille). Jos jännite ylittää 14,9V, jännite on aivan liian suuri, jolloin rikki mennyt jännitteensäädin on vaihdettava uuteen.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista