Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lehtori, HUK Matti j. Viro (syntynyt 3.elokuuta 1932, Hyrynsalmi - kuollut 14. heinäkuuta 2003, Jämsä] oli Suomen mp-historian ja mp-urheilun tärkeä taustavaikuttaja. Huikean laajan kielitaidon omannut kieltenopettaja Viro kiersi Pannonia-pyörillään Imatran Ajojen lähettiläänä ja harrastuksenaankin niin Euroopan mp-kilpailuja kuin kokoontumisajojakin ´, ja kutsui monia aikakautensa nimekkäitä kilpakuljettajia osallistumaan kilpailuihin Suomessa, etenkin jaksolla kun Imatra oli osa WGP-kalenteria. Virolla oli myös merkittävä asema unkarilaisten Pannonia-moottoripyörien tunnetuksi ja suosituksi tekemiseen maassamme. Viro osallistui 1957-1958 "Päijänteen ympäriajo"- eli Päitsi-kilpailuihin Pannonian tehdaskuljettajan asemassa. Isänsä opettamana jo 4-vuotiaana moottoripyöräilyn aloittanut poika Jukka Viro pitää suvun ja Pannonian lippua edelleen korkealla.


Matti J. Viro opiskeli kieliä ja kirjallisuutta Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa ja valmistui 1950-luvulla kandidaatiksi. Hänen ensimmäinen työpaikkansa oli kieltenopettajana Rovaniemellä 1958-1963, mistä hän siirtyi SML:n toiminnanjohtajaksi kaudeksi 1963-1965. Opettajana Lappeenrannassa vuoden toimittuaan hän nousi Pihtiputaan keskikoulun rehtoriksi, ja jäi eläkkeelle 1991. Opetustehtävien lisäksi Viron sydäntä lähellä oli nuorisotoiminta asuinpaikkakunnillaan, erityisesti nuorten perehdyttäminen moottoripyörien tekniikan kautta myös taitaviksi kuljettajiksi - perehdyttäminen oli yhtä laaja-alaista kuin Viron leipätyössäkin, jossa hän painotti pelkkien suoritusten lisäksi arkikielitaidon sekä kieleen liittyvän kulttuuritaustan tuntemusta. Moni Viron opissa ollut päätyikin valitsemaan Pannonia-pyörän.


Monen muun Euroopan valtakielen ohella myös unkaria puhunut Viro oli tärkeässä asemassa, kun 1954 Csepel-yhtymän aloittama Pannonia-merkin tuotanto löysi ystäviä myös Suomessa, jossa arvioidaan olevan tallessa n. 400 Pannonia-moottoripyörää (osa toki projektitasoisena). Nämä pyörät ovatkin alkaneet herättää kiinnostusta taas Unkarissakin, kun veteraanimoottoripyörät ja wanhat merkit ovat viime vuosien ilmiönä alkaneet kiinnostaa maailmanlaajuisesti taas enemmän. Viro toi myös 1956 trial- eli maastotaitoajon Suomeen, ja hänen luoman/kääntämän lajisäännöstön pohjalta kilpailutoiminta pääsi alkamaan. Suomi oli eräs edelläkävijämaista, sillä Iso-Britannian ulkopuolisista maista Belgia oli vasta 1955 alkanut järjestää kansallista mestaruutta - maamme nousisi aikanaan lajin maailmankärkeen kuljettajien kun Yrjö Vesterinen ja Tommi Ahvala saavuttaisivat lajin maailmanmestaruuksia - Vesterinen on ensimmäinen SSDT:n eli Scottish Six Days Trialin (maailman vanhin yhä järjestettävä mp-kilpailu) voittanut ei-britti.


Matti Viro oli kuuluisa spartalaisen vaatimattomasta elämäntyylistään, erinomainen mp-kuljettaja, ja sekä tarkka että taitava tekniikka-asioissa. Hän saavutti useita kuuluisan saksalaisen "Elefantentreffen"-kokoontumisajoin "Pfadfinder-Trophäe":jä, eli palkintoja pisimmän matkan kautta kokoontumisajoon saapuneen kuljettajan palkintoja.


Lähteet/linkit

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista