Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

MZ SM-SX / RT

RT pikapasi.jpg


MZ on vanha saksalainen moottoripyörien valmistaja, jonka monien isovanhemmatkin tietävät. Nykyään merkki on kunnostautunut piikkiluokassa, ja onkin esillä kolmella mallilla: supermotomallinen SM, enduro SX, sekä naku RT. Kaikissa on sama MZ:n 4-tahtinen kone, joka on hieman pirteämpi kuin muut 4-tahtiset. Tehdas ilmoittaa koneen tehoksi 11kw. MZ:n kone poikkeaa muista nelitahdeista sillä, että siinä on DOCH-Kone. Täällä foorumilla käyttäjä nimeltä Tonzahi vei MZ:n penkkiin ja sai tehoiksi ~10kw. Vakiona pikkasen alle 11kw ja isommat suuttimen sekä slip-on putken kanssa vähän yli. Tehtaan ilmoittamat tehot ovat siis hieman liioiteltuja tai sitten kyseisessä pyörässä vain on paikat tukossa tai sisäänajo suoritettu huonosti.


Viritysosaa löytyy vaikka kuinka: MZ Faber.de Tuolla on myös laaja valikoima muita MZ:n varaosia. Sivu tosin on saksaksi ja 4-tahtisen viritys tolkuttoman kallista. Suomen malliin ei sitten tarvitse noita speed boxeja sun muita, sillä näissä on jo vakiona tuollainen 10500rpm rajoittava CDI-boksi. Ei sitä tarvitse ihan heti vaihtaa. Mikäli aikoo vakiona pitää, niin kannattaa kuitenkin laittaa 16-piikkisen eturattaan tilalle 15-piikkinen. Ei oikein tuolla vakiorattaalla jaksa 6-vaihteella vääntää, joten samalla kasvaisi sekä kiihtyvyys, että huippunopeus. Laskin teoreettisen huippunopeuden tolla 15-piikkisellä rattaalla n. 116 km/h oikeata nopeutta. Tuon jos se jaksaa normaaliajossa mennä niin se on jo hyvin. Matkaa ei toki pysty ajamaan kierrokset tapissa, se nyt on ihan selvä.


Nelitahtinen moottori myös vääntää erittäin hyvin jo alhaalta, eikä syö bensaakaan liikaa. Kulutus on itselläni ollut melko aggressiivisessa ajossa 3½ - 4 litraa sadalla, matka-ajossa varmasti pääsee alle kolmen. Tankillisella saattaa siis päästä jopa 400km. Se on selvää, että ei tämä kaksitahtisille pärjää tehoissa, onhan niissä yleensä noin kaksi kertaa enemmän kilowatteja. MZ kulkee mallista ja olosuhteista riippuen 100-120km/h. 100km/h matkanopeutta pystyy kuitenkin pitämään helposti. Kiihdytys 0-80 km/h sujuu aika lähelle 10s, kun vertailun vuoksi esimerkiksi Derbi Senda SM 125 kiihtyi Tekniikan Maailman testissä 0-80 km/h yli 13 sekunnissa. Samaa sanovat viivat jotka kaverin Derbiä vastaan otin. Muutenkaan en ole varsinkaan kiihdytyksissä hävinnyt millekään nelitahtikevarille. Täysitehoisella NSR:llä kiihdyteltyäni MZ tuntui vieläkin lähtevän rivakasti. Osa siitä tunteesta tulee varmasti myös äänistä.


Vikoja jos etsii, niin supermoto mallisilla pyörillä tuuli riepottelee jonkin verran ja kuoppaisilla asfalttiteillä keulan jäykkyyden takia se saattaa tärähdellä. Itselläni on käynnistymisen kanssa ollut hieman ongelmia, jos on ollut vanha akku. Ehjällä akulla kyllä lähtee helposti käyntiin.


Itselläni on kokemusta SM ja RT malleista. RT:ssä ajoasento on matammalla ja rennompi, mikä onkin tuon tyylisille pyörille ominaista. SM:ssä taas on hieman ryhdikkäämpi ja pystympi ajoasento, josta itse henkilökohtaisesti pidän enemmän. Jousitus ja jarrut ovat ainakin Sm-mallissa todella hyvät verrattuna moneen muuhun kevariin mitä olen ajanut tai omistanut. Ajo-ominaisuudet kaupungissa ovat huippuluokkaa varsinkin SM mallilla, miksei myös RT:llä. Välillä tuntuu jopa tylsälle, kun risteyksetkin voi kantata ylinopeudella ilman turhaa urheilemisen meininkiä. Kävin ajelemassa Tykkimäen moottoriradallakin tuolla, eikä ollut 2-tahti kyykyillä jakoa. Suoralla sai kiinni mutta mutkissa jäi. Ilo tuolla on kanttailla. RT:lläkin voi huoletta laskea mutkiin vauhdilla, kyllä se kääntyy kun vaan kallistaa. Jämäkän tuntuisia laitteita nämä ovat, ei mikään osa kilise, kolise tai helise. Laadun tuntee saman tien kun hyppää pyörän päälle, siitä soundista kun potkaisee jalan ylös ja kääntää avainta virtalukossa.


MZ on ihanteellinen piikki kaupunkiajoon ja nakkikioskin kiertämiseen. Näyttävän näköinen pyörä kääntää kyllä päitä, varsinkin kiihdytettäessä kun äänet pääsevät ilmoille. Vakioputkellakin äänet on jo varsin repivät, eikä ainakaan itselleni ole tullut vielä tarvetta tehoputkelle.

Saksankielinen MZ:n korjausopas SM/SX

MZ SX/SM:n saksankielinen korjausopas 8080116DEU (204 sivua) löytyy pdf:nä ainakin Motorkari (Tsekki):stä, valitettavasti ei suoralinkkiä koska uploads/files/manualy-valikko vaatii rekisteröitymisen. Jos ko. kirjastoon ei enää pääse voi tehtaan korjausopasta pyytää motot.netin käyttäjältä mustavi: tarvitsen pyytäjän sähköpostiosoitteen, ja tiedoston koko on ~20Mb).

MZ RT125:n sähkökaavio (MZ:n oma, 5/2005 (en)) löytyy kahtena kuvatiedostona (à 1,3Mb) ranskalaisen MZ-foorumin sivulta 1 viesti 16 (kuvalinkit merkitty 1 & 2), ja lie laajalti sama (kierroslukumittaria lukuun ottamatta) kuin SM/SX:ssä. Jos mainitut lähteet eivät enää toimisi saa korjausoppaan ja sähkökaaviot tiedostotina kirjoittajalta, tietenkin ilmaiseksi niin kuin copyright-pelisäännöt vaativat, ja motoristien keskinäisessä avunannossa on tapana. Joihinkin 125-mallien tyypillisiin ongelmiin on korjausopasta täydentäviä kirjoituksia edellämainitun MZ-Faberin Korjaamopäiväkirjan (de/en?) alasivuilla.

Poimintoja MZ Faber-yrityksen korjaamopäiväkirjasta (known problems)

 • pinnapultit ja sideruuvit (vesivuoto) - kiristä ensin sylinterin pinnapultit, sitten kannen sideruuvit. Pinnapulteilla on labiilin rakenteen takia taipumus löystyä lohkossa: lisää kiristysmomenttia 35-34Nm, käytä Loctitea. Kirjoittajan (mustavi) huomiona kansitiivisteen vuoto on erään saksalaisfoorumin kirjoituksista päätellen varsin yleinen vika rakenteen vuoksi (vuoto voi ilmetä "pullan tuoksusta" kun jäähdytysnesteen glykolia joutuu sylinteriin). Tarkasta, että kansi on "plaani" (eli ei kiertynyt rikon vuoksi), pelkkä uusi tiiviste ei ehkä riitä korjaukseksi.
 • öljyn/nesteen tiputtelu - uusi pohjaproppujen (2) tiivistys, tihku vesipumpusta tarkoittaa pumpun korjaustarvetta, lohkopuoliskojen tiivistysmassa (vanhat moottorit) on voinut pikeentyä -> uusi massa, ks. suositus.
 • männän runsas karstoittuminen (>25tkm) - tarkista onko männän kulumisraja ylitetty (6-8 sadasosaa), vuotavatko venttiilit -> merkittävä tehon/kulun heikentyminen.
 • venttiilishimmien murtuminen (ensimmäinen 125-moottorin sukupolvi, >25tkm) -> huollossa nokka-akselin irrotus ja tarkastus, ei enää esiinny porrastetussa mallissa.
 • kampiakselin liukulaakerien kuluminen tarkistettava peruskorjauksissa - väljyys laskee öljynpainetta, kuluneiden liukulaakeripintojen tapauksessa kampiakseli uusittava.
 • kytkinkoppa irrotettaessa öljynpaineen säätöventtiilin osat saattavat irrota - oikea järjestys paikalleen palautettaessa: kuula-mäntä-jousi -> toimimaton venttiili = ei öljynpainetta, varoitusvalon pitäisi palaa, osia saa.
 • ohjearvot moottorin ollessa piukka: öljypaine 3 bar@tyhjäkäynti, yli5 bar@korkeat kierrokset; puristuspaine yli 10 bar.
 • nokka-akseleiden liukulaakerit: kylmää moottoria piiskatessa laakerit tärveltyvät ja nokka-akselit voivat jyrsiä laakeriseetit kannesta pilalle - korjaus mahdoton. Öljykanava laakereille ks. linkin kuvat.
 • kampiakselia ei pidä irrottaa ilman asiantuntemusta, kylmää moottoria ei pidä piiskata - liukulaakerit on upotettu lohkoihin, niitä ei toistaiseksi saa erikseen -> erittäin kallis korjaus (= lohkojen uusiminen).
 • nokkaketjun/rattaiden tarkastusväliä (ketjun/lohkon rako >2mm) noudatettava - ketju voi sorvautua öljysuodatinkanavaan asti jolloin öljynpaine romahtaa -> SEURAUS: massiivinen moottoririkko (erityisesti vanhemmat yksilöt).
 • jarrusatulan huolto (osien puhdistus/voitelu/kevyttoimisuuden varmistus) paloja vaihdettaessa vahinkojen välttämiseksi - työlista jutussa (käännös jos tarpeen).
 • jarrukahvan säätöruuvin liikakiristys sulkee jarrunesteen paluukanavan: ruuvin tulee olla väh. 2mm esillä mutterista (kuva) - jarru voi lukkiutua/jumittua päälle = palojen/levyn kuluminen tärviölle.
 • FABER tarjoaa ilmausmodifikaatiota jarru- ja kytkinnesteelle (selostus ja kuvat, jos kiinnostusta).


Kirjoittaja ei ota kantaa FABER:in lisähuomioihin, mutta useita referointeja saanut paja tietänee näistä yleisemmistä murheen aiheuttajista. MZ:n vanha mittaritoimittaja toimii edelleen (mmb-messtechnik.de): MMB näyttää muuttaneen osoitetta 2021... lisätään uusi kunhan ehtii kaivaa sen esiin. Saattaa pystyä auttamaan DDR-ajan MZ-mallien mittaripulmissa.


Engine single cylinder, 4 stroke, 124ccm, DOHC
Max. power 11 kW (15 hp) at 9000 rpm
Max. torque 11,7 Nm at 8500 rpm
Top speed 110 kph (69 mph)
Tyres 110/70-17; 130/70-17
Front brake single disc
Rear brake single disc
Suspension telescopic fork / rear monoshock
Seat height 830 mm
Wheelbase 1440 mm
Weight w/o fuel 129,5 kg
Max. load 190,5 kg
Tank capacity/reserve 12,5/3,6 l

Linkkejä

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista