Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

William Joseph “Joey” Dunlop, OBE MBE (syntynyt 25. helmikuuta 1952, Ballymoney, Pohjois-Irlanti – kuollut 2. heinäkuuta 2000, Tallinna EST), oli pohjoisirlantilainen mp-kilpakuljettaja, joka voitti Mansaaren TT-ajot ennätykselliset 26 kertaa. Hänet valittiin ensin 1986 "Order of the British Empire"-ritarikunnan MBE-jäseneksi ansioistaan moottoripyöräurheilussai, sitten 1996 OBE-jäseneksi, kun hänen humanitäärinen toimintansa Bosniassa ja Romaniassa oli paljastunut.

Joey Dunlop sai surmansa Pirita-Kose-Kloostrimetsan radalla käydyssä 125ksm-luokan kilpailussa, voitettuaan jo edeltävät 750- ja 600ksm-lähdöt, kun hän kaatui sateessa, ja törmäsi rataa reunustaneisiin puihin. Eestin valtionhallinnon sivut muutettiin jo muutama tunti onnettomuuden jälkeen surunvalittelu- ja muistosivuksi Joey Dunlopin poismenon vuoksi. Pohjois-Irlannin televisio näytti suoraa lähetystä, ja arvioidut 50.000 henkilöä kunnioitti läsnäolollaan, kun Joey Dunlop siunattiin ja laskettiin hautaalsa Garryduffin presbyteerisessä kirkossa.

Vaatimaton ja ujohko Joey Dunlop nähtiin todellisena työväenluokan sankarina. Hän oli erittäin taikauskoinen, ja kilpailikin aina punaisessa T-paidassa sekä keltaisella kypärällä. Hän saavutti ikonimaisen aseman moottoripyöräilijöiden parissa ympäri maailman. Julkisuudelta salassa hän vei kilpakalustonsa kuljetukseen normaalisti käytetyllä pakettiautolla avustuspaketteja ja vaatteita Bosnian ja Romanian avun tarvitsijoille. Työn paljastuttua hänen ritaritittelinsä korotettiin jäsenestä (MBE) upseeriksi (OBE) vuonna 1996.

Paitsi ennätyksellinen TT-voittaja hän voitti myös Pohjois-Irlannin Ulster GP:n 24 kertaa, North West 200:n 13 kertaa, sekä "Formula One TT"-maailmanmestaruuden viisi kertaa peräjälkeen 1982-86. Hänen kunniakseen on pystytetty muistopatsaat niin kotikaupunki Ballymoneyssa kuin näköispatsas Hondansa satulassa TT-radan "Bungalow Bend":issä, ja 26. mailimerkin kohta on nimetty "Joey`s":iksi. "Belfast Telegraph"-lehden lukijat äänestivät hänet tammikuussa 2015 Pohjois-Irlannin suurimmaksi urheilun tähdeksi.

Hänen nuorempi veljensä Robert Dunlop oli myös mp-kilpakuljettaja, joka menehtyi 2008 North West 200:n harjoituksissa, kun hänen 250ksm-moottorinsa leikkasi kiinni ja Robert ilmeisesti veti etujarrukahvaa kytkinkahvan sijasta erikoisrakenteisesta pyörästään. Kaaduttuaan noin 160mph vauhdista hän joutui perässä ajaneen Darren Burnsin yliajamaksi, ja menehtyi rintakehän vammoihin sairaalassa joitain tunteja myöhemmin. Robertin poika Michael on kuusinkertainen TT-voittaja, ja voittanut myös niin Manx GP:n kuin North West 200:n.

Linkkejä

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista