Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Frederick William Lanchester (LLD, Hon FRAeS, FRS), syntynyt 23.10.1868 Lewisham (Lontoo) - kuollut 8.3.1946 Birmingham, oli englantilainen insinööri, lakimies ja yleisnero. Hänen veljiensä kanssa harrastuksena aloittama automobiilien valmistus johti Lanchester-nimisen, arvostusta nauttineen muinaisen autonvalmistajan syntyyn (1899-jatkuu, tosin vuoden 1955 jälkeen ei enää käytössä tuotemerkkinä, mikä kuuluu nykyisin intialaisen Tata Motors:in omistamalle Jaguar Cars-ryhmälle). Frederick W. Lanchester tuotti lukuisia merkittäviä keksintöjä niin ajoneuvo- kuin ilmailualalla. Lisäksi hän oli yhtenä vaikuttajana operaatioanalyysin käsitteen muodostamisessa. Lanchester on eräs kolmesta englantilaisesta automobiilialan suuresta uranuurtajasta Sir Harry Ricardon ja Henry Roycen rinnalla.

Lanchesterin keksimiksi tai toimivaksi kehittämiksi lasketaan mm. teräspinnavanteet, öljyvoidellut liukulaakerit, neliveto, männänrenkaat, imutorvi-polttoaineenruiskutus, levyjarru ja turboahdin. Lanchester-autotehtaan huippumalli "40 h.p." oli ennen ensimmäisen maailmansodan syttymistä jopa kalliimpi kuin Rolls Royce-autot.

Suurmiehestä on olemassa mainio suomenkielinen esittely Wikipediassa, minkä vuoksi erillistä esittelyä motot.netin tietopankissa tuskin tarvitaan. Tynkä laajalti Wikipedia-juttujen pohjalta, siksi GFDL.


Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista