Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Böhmerland Tourer, Las Vegas
Böhmerland, Bohemia, tai tsekkiläisasiakkaille myytynä Čechie oli mekaanikko Albin Hugo Liebisch`in 1925-1939 silloisen Pohjois-Tsekin Krásná Lipá:ssa (saks.: Schönlinde) ainoastaan tilauksesta, ja bugattimaisen tarkkana käsityönä valmistama moottoripyörä. Bugatti-vertaus on sikälikin osuva, että Liebisch`in eri projekteja taloudellisesti tukenut varakas teollisuusjohtaja Alfred Hielle oli Ettore Bugattin hyvä ystävä. Liebisch myös asui ja piti aluksi pajaansa (1923-1931) Villa Hielle-kiinteistön puutarhassa, sen eräässä talousrakennuksessa. Böhmerland`in erikoispitkää Touring-mallia pidetään maailman pisimpänä sarjavalmisteisena moottoripyöränä. Sen alumiinivanteet olivat myös ensimmäisiä lajissaan moottoripyörissä: lähteet eivät ole varmoja ehtikö Ferdinand Porsche esitellä sellaiset autossa aiemmin, vai ovatko Liebisch´in pyörät ensimmäisiä lajiaan sarjavalmisteisissa moottoriajoneuvoissakin. Valmistus päättyi 1939 natsi-Saksan liitettyä viimein koko Tsekinmaan itseensä, ja sen lakkautettua Liebisch`in tehtaan toiminnan. Kuvassa Böhmerland Tourer (keskipitkä/erikoispitkä?) sivuvaunulla, tyypillinen puna-keltainen väritys, mikä lie ollut vihreä-keltaisen tavoin yleisimpiä värityksiä.


Historiaa

Albin Hugo Liebitsch (1888-1965)

Pitkä, varsin huomattavalla nenällä varustettu ja veijarisilmäinen Albin Hugo Liebisch oli syntynyt 26.7.1988 Rumburk`issa Pohjois-Tsekissä (silloin osa Itävalta-Unkarin keisarillis-kuninkaallisen "k.u.k"-monarkian aluetta). Perhe muutti Krasna Lipaan 1895, missä Albin kävi kansakoulun. Sitten hän opiskeli polkupyörämekaanikoksi, pestautui 1911 Buchenau-linnan autonkuljettajaksi, ja päätyi Saksan Bayreuth`iin opiskelemaan automekaanikoksi. Jouduttuaan sotaan ja haavoituttuaan 1915 hän palasi kotiseudulleen Rumburk`iin, missä hän työskenteli 1916-1919 palatakseen vuonna 1920 taas Krasna Lipaan. Siellä hän alkoi johtaa Alfred Hielle`n omistamaa autokorjaamoa, ja ystävystyi työnantajansa kanssa. Vapaa-ajallaan 1922-1924 hän suunnitteli ja toteutti Böhmerland-pyöränsä prototyypin, ja sen valmistus alkoi Hielle`n rahoituksen turvin 1925. Toisen maailmansodan loppuvaiheessa Liebisch joutui vuonna 1945 keskitysleirille, mutta selvisi hengissä korjatessaan Wehrmacht-ajoneuvoja. Vuonna 1946 hän sai luvan muuttaa läheisen rajan yli Saksan amerikkalaiselle miehitysvyöhykkeelle (sittemmin Länsi-Saksa), Baijerin osavaltioon, missä hän kuoli Passaun kaupungissa 9.11.1965.

Böhmerland/Čechie (1925-1939)

Böhmerland-perusmalli 1927
Böhmerland/Čechie oli tarkoitettu perheen kulkuvälineeksi eli auton korvikkeeksi, sillä harvalla aikakauden kansalaisista oli varaa hankkia oma henkilöauto. Pyörä oli erittäin luotettavan maineessa, vaikkakin konservatiivisten motoristien pilkkaama sen monista edistyksellisistä tai poikkeavista ratkaisuistaan sekä painoon nähden varsin matalatehoisesta 16hv-moottorista johtuen. Sen hinta oli asetettu vastaavien kilpailevien mallien tasolle, mutta huollon tarpeen vähyys ja edullisuus, sekä korkea kuljetuskapasiteetti tekivät Böhmerlandista taloudellisesti mielekkään valinnan. Kysyntä lisääntyi niin, että vuonna 1931 Liebisch`in oli siirryttävä pajaltaan läheiseen tehdaskiinteistöön jatkamaan pyöriensä kokoonpanoa. Parhaimmillaan tehdas työllisti 10 henkilöä - alihankintatyöt mukaan laskien n. 300 ihmistä sai elantonsa tämän moottoripyörän valmistuksesta.


Böhmerland-keskipitkä 1928
Böhmerland oli saatavilla kolmella akselivälillä "Standard", pitkä "Touring" ja erikoispitkä "Touring", joista pisintä (sivuvaunullisena jopa 4-5 hengen kuljetuskyky - alunperin malli oli ajateltu sotilaskäyttöön) pidetään maailman pisimpänä moottoripyöränä sarjavalmistuksessa. Moottori oli Liebisch`in itse valmistama pitkäiskuinen 600ksm OHV-nelitahtisingle, mikä tuotti 16hv@4.000/min ja sijaitsi tavanomaisella paikalla. Korkean sylinterin takia, ja jotta avointa venttiilikoneistoa pystyi voitelemaan ajon aikana, siihen pääsi käsiksi yläkautta eli "polttoainesäiliö" oli attrappi: vain "Standard"-mallissa sylinterin edellä oli pieni pa-käyttösäiliö: varsinaiset torpedomalliset 5l-säiliöt polttoaineelle sijaitsivat taakkatelineen alla takapyörän kohdalla. Moottorin rakenteen haittapuolena oli, että venttiilikoneiston öljyäminen ajon aikana suttasi kuljettajan vaatteet varsin tehokkaasti. Vuodesta 1935 lähtien Liebisch kehitteli pienempää kaksitahtista 350ksm-"kansanmallia" sekä kaksitahtista 700ksm-twiniä. Ainakin pieni ehti koeajovaiheeseen, mutta se tai tiettävästi vuonna 1938 aloitettu twin-versio eivät päässeet sarjatuotantoon ajoissa.


Böhmerland 350-2t 1937
Böhmerland oli myös ensimmäinen moottoripyörä, jossa jo alusta asti käytettiin kevytmetallisia valupyöriä: malliston korkean painon vuoksi pinnavanteiden kestävyys ei olisi ollut riittävä. Valupyörissä näyttää olleen muotoilun kirjoa tuotannon aikana, eli levymalleista suurilla pyöreillä kevennysrei`illä on myös varsin moderneilta näyttäviä, lisäkevennettyjä malleja. Ei ole varmaa olivatko ne jopa ensimmäiset alumiinivaluvanteet moottoriajoneuvoissa ylipäänsä, vai oliko myöskin tsekkisyntyinen Ferdinand Porsche ehtinyt käyttää sellaisia Austro-Daimlerin aikakaudellaan. Böhmerlandille suunniteltua 3.000 kappaleen valmistusmäärää ei todellisuudessa saavutettu (useissa lähteissä suunnitelma on merkitty valmistusmääräksi), vaan lopulta valmistui noin 1.200 Böhmerlandia. Sodan melskeiden aiheuttaman hävikin takia jäljellä museoiden tai harrastajien käsissä lie enää alle 100kpl (lähteet tietävät n. 75 yksilöstä), joista tuskin puoletkaan ovat enää ajokuntoisia. Pyörät ovat arvostettuja, ja arvoissaan: arvioitu arvo jo vuonna 2002 oli luokassa 30.000€ ja lie noussut siitä merkittävästi.

Münchenin sopimus 1938, ja jäännös-Tsekin annektio 1939

Syyskuun lopulla 1938 laajan saksalaisväestön Sudeettimaa irrotettin Tsekistä neuvotteluteitse Hitlerin-Chamberlain`in Münchenin sopimuksella. Juuri tämä sirppimäinen vyöhyke Tsekin länsirajalla oli Interbellumin aikana linnoitettu vahvasti - hieman Ranskan Maginot-linjan kaltaisesti ja samoin Saksa-pelkojen vuoksi. Osa linnoituksista on nykyisin taas avoinna yleisölle, joiltain osin jopa kunnostettuina (tässäkin yhtäläisyys Maginot-linjaan). Linnoitusten suojan menettänyt Tsekki antautui natsi-Saksan annektoitavaksi vuonna 1939, jolloin siitä muodostettiin Böömin-Määrin protektoraatti. Uusien isäntien määräyksestä Liebisch joutui lopettamaan mp-valmistustoimintansa.


Linkkejä


Muita tšekkiläisiä mielenkiintoisia ajoneuvovalmistajia

  • Blata: tehokkaiden minimotojen valmistaja
  • Breitfeld-Daněk: BD 500 1926, ensimmäinen sarjavalmisteinen moottoripyörä-DOHC, 1928 lähtien Praga BD. Yhtiö on perustettu 1871 ČKD:na, siihen yhdistynyt Praga vuonna 1907. Sen aiemmin merkittävä veturivalmistus on nykyisin SIEMENS-jätin alaisuudessa. ČKD-Praga:ksi yhdistyneenä mm. lentokoneiden ja panssareiden valmistusta, ja ČKD-Tatra:na suuri raitiovaunuvalmistaja. Yhä ajoneuvo- ja aseteollisuutta, vaikkakin yhtymä kärsi pahasti 1990-luvun järjestelmämuutoksesta
  • BV: moottoripyörävalmistaja 1923-1929, laaja mallisto pienistä 2t-pyöristä isoihin V2-pyöriin asti
  • ČZ: maastomoottoripyörät ja Cezeta:n maailmalla laajalti suositut 500-sarjan skootterit, tuotantoa myös Uusi-Seelannissa
  • ESO: kilpamoottoripyöriä (rata) 1949-1964 valmistanut yritys, yhdistyi Jawaan
  • Jawa eli Janeček-Wanderer: Suomessakin 1950-luvulla erittäin suosittu merkki, kilpailumenestystä ennen Japani-invaasiota
  • Laurin & Klement (sittemmin SKODA): yhä Mlada Boleslav`issa toimiva, aikanaan Itävalta-Unkarin suurin ajoneuvovalmistaja
  • Tatra, Interbellumin aikana Hans Ledwinkan alaisuudessa eräs aerodynamisten korien edelläkävijöistä, joissain malleissa jo silloin puhallinjäähdytteisiä bensiini-V8:eja (joiden tarjoaminen loistoluokan autoissa jatkui aina 1990-luvun Tatra T700:n asti). VW Kupla juontuu Ledwinkan ideasta. Laajalti mm. aavikkokilpailuissa menestyneitä Tatra-maastokuormureita
  • Trojan & Nagl: yksittäiskappaleeksi jäänyt "Torpedo" viuhkamaisella W4-moottorilla (2009-2011 valmistettu W4-replica)
  • Walter (Praha): mp-valmistaja 1902 aina 1920-luvulle, sitten ilmailumoottoreiden valmistaja (nykyisin GE-jätin osana)


Kuvien, ja osittain Wikipedia-lähdetekstin takia GFDL:Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista