Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ardie on eräs Saksan Nürnbergin moottoripyörätehtaiden keskittymän nimekäs jäsen. Nimensä yhtiö sai 1919 perustajansa, Arno Dietrich`in nimestä. Se valmisti aluksi 288- ja 304-kuutioisia kaksitahti-moottoripyöriä, jotka punaisen värinsä ja muotoilunsa takia saivat "Minimax"-lempinimen. Valitettavasti perustaja kuoli jo 1922 testiajolla Nürnbergissä tapahtuneessa onnettomuudessa, minkä jälkeen se joutui juutalaissyntyisen asianajaja Leo Bendit`in omistukseen.

Bendit`in johdolla Ardie alkoi monien muiden tavoin käyttää englantilaisen J.A.Prestwich`in hyvinä ja luotettavina tunnettuja moottoreita kokoluokissa 250, 350, 500, 750 ja 1.000 ksm. Tehdas soi myös insinööri Jusef Ganz`ille tilaisuuden valmistaa ensimmäisen kansanautonsa, "Volkswagen":in (millä ei ole tekemistä myöhemmän 1938 tuotantoon tulleen KdF-Wagenin, sittemmin "Kupla":na tunnetun Volkswagenin kanssa), mikä tunnettiin nimellä "Ardie-Ganz".

NSDAP-puolueen valtaannousun ja vallan kaappaamisen 1933 jälkeen Bendit pakotettiin myymään yhtiönsä osana Saksan röyhkeää arjalaistamiskampanjaa (vrt. Simson), Dürkopp-valmistajan jo omistaneelle Barthel-perheelle Bielefeldiin. Valuuttarajoitusten vuoksi Ardie ei enää voinut käyttää JAP-moottoreita, ja niinpä se keskittyi vuonna 1936 oman 125-, 200- ja 250-kuutioisen kaksitahtisarjan tuotantoon. Tuotepalettiin syntyi niistä 12 eri mallia.

Sodan sytyttyä Ardie supisti moottoripyöriensä tuotannon ainoastaan 125-kuutioiseen VF-malliin sekä samaa moottoria käyttävään paikallismoottoriin. Tehdas myös valmisti 350-kuutioisen moottorin OHV-kansia (mahdollisesti Horex-Columbus/Victoria SB/KR 35:een?). Sodan jälkeen se palasi takaisin pieniin 122- ja 198-kuutioisiin kaksitahtisiin, joiden rinnalle se toi 244ksm-singlen ja 344ksm-vertikaalitwinin.

Ardie BD 201 1956
Ardie oli eräs 1950-luvun lopun vaikeiden aikojen vuoksi toimintansa lopettanut mp-valmistaja - tosin Ardie jatkoi 1958 moottoripyörät jätettyään viimein 1981 asti hydrauliikkalaitteita. Vuonna 1978 Ardien Nürnbergin tehdas myytiin erlangenilaiselle Frieseke&Hoepcke:lle johon Ardie sulautui, ja Frieseke&Hoepcke vuorostaan yhdistettiin kireässä taloustilanteessa FAG Kugelfischer-syyryhtiöon.


FAG Kugelfischerin itsensä jouduttua 1993 kohtaamaan vaikeita aikoja se päätti keskittyä pääasialliseen toimintaansa, kuulalaakereidien valmistukseen, ja eriytti muun muassa hydrauliikka-liiketoiminnan erilleen muusta omistuksestaan. Näistä ja eräistä muista hydrauliikka-alan yhtiöistä muodostettiin 1994 uusi LUVRA-niminen yritys, mikä toimii edelleen (luvra-hydraulik.de).


Ardie Suomessa

TRAFI:n ajoneuvotilastot 3/2016 tunnistavat Suomen rekisteristä 12kpl Ardie-moottoripyöriä, usein 250ksm-malleja.


Linkit


Juttu perustuu toistaiseksi pääasiassa Wikipedia DE-kirjoitukseen, siksi GFDLTavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.

GNU Free Documentation License

Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta.

Tämän artikkelin lähde: Wikipedia

Lue lisää GFDL:n käytöstä MotoWikissä...

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista