Motowiki
Ohjattu sivulta Aprilia Rx/Mx
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aprilia RX & MX 50

Aprilian enduromopomalli RX lanseerattiin Suomen markkinoille vuonna 1998, vaikka erilaisia RX:iä oli ollut markkinoilla muualla Euroopassa jo 90-luvun alusta. Pyörässä oli ensimmäisestä tuontimallista alkaen laadukkaat jousitus- ja jarruosat: sen ylösalainen Marzocchin valmistama etuhaarukka ja Sachsin takamonoiskunvaimennin olivat luokassaan moderneja. Grimecan jarruosat olivat juuri oikeanlaiset mopoluokassa suurille jarrulevyille. Moottorina RX:ssä on aina käytetty Minarellin nestejäähdytteistä, vanhemmista Aprilia-mopoista tuttua 6-vaihteista AM6-mallia, josta sittemmin tuli yleinen moottori muidenkin mopovalmistajien malleissa. Mopot ovat puna-oransseina, kelta-punaisina sekä sinisinä. Näistä harvinaisempia ovat kelta-punainen ja sininen, kun taas puna-oranssit ovat selvästi yleisempiä. Hienoutena pyörässä oli kierroslukumittari ja 120 km/h asti ulottuva mittaristo.

Vuosimallien eroavaisuudet

Vaikka välitykset ovat vaihdelleet vuosittain, pysyi pyörä ulkoisesti samanlaisena aina vuoteen 2003 asti, jolloin se sai kasvojenkohotuksen mm. uudenlaisten katteiden ja pakoputken muodossa. Moottoripuolella taasen sylinterin teho on vaihdellut vuosimalleittain siten, että vuonna 1998 sylinteri oli kuristettu, 1999-2002 tehokkain ja 2003-> hieman edellistä matalatehoisempaa mallia. Tehokkaaman sylinteri tunnistaa kyljessä lukevasta 112-merkinnästä. Uudemmissa malleissa, eli vuodesta 2002 ylöspäin, lukee sylinterin kyljessä 113. Eroa näissä sylintereissä on pakoaukon fyysiset mitat. Muita muutoksia ovat olleet nopeusmittarin tausta, virtalukko, ja sylinterikohtaisesti erilaiset pakoputket. Lisäksi vuoteen 2003 asti kaasarina toimi 14.12 mm Dellorto SHA, joka oli siis 14mm kaasutin, mutta oli kuristettu imupuolelta 12-milliseksi. Uudemmat mallit ovat varustettuja Dellorton 16 mm PHBN kaasarilla. 16 mm kaasarissa pääsuutin vakiona kokoa 80, kuristukset poistaessa sopiva koko löytynee väliltä 92-98.

Vuonna 2003 markkinoille tuli supermotomalli MX, joka pääosin vastasi kasvojenkohotuksen saanutta RX:ää, mutta oli eri värinen ja varustettu 17-tuumaisilla supermotorenkailla ja -etulokasuojalla.

Aprilia RX Racing

Vuonna 2004 markkinoille lanseerattiin hieman tyyriimpi erikoismalli RX Racing, jossa oli vakiona mm. digimittari, 125-kuutioisen motocross-Suzukin 40 mm USD-keula ja muutenkin maastoajoon soveltuvampia osia. Myös väritys oli uusi. RX Racingilla on jopa oma kilpa-ajoluokkansa Etelä-Euroopassa.

Uusi RX

Uudessa 2006-vuosimallin RX:ssä / MX:ssä käytetään nykyään samaa moottoria kun Derbissä (Rabasa, ja ulkonäkö on myös lähempänä Derbiä).


Kuristukset ja viritys

Huom! Olet itse vastuussa mopoosi tekemistäsi muutoksista. Liikennekäytössä olevien mopojen viritys on Suomessa laitonta, ja olet ITSE VASTUUSSA mahdollisista seuraamuksista.

Mopon putkessa on kuristuksena pilli putken alkukäyrässä. Tämän voi poistaa avaamalla putken alkukäyrästä kolme ruuvia ja rälläköimällä pillin pois. Tämän jälkeen on suositeltavaa isontaa suutinta noin 10 kokoa. (Vakio pääsuuttimen pitäisi olla kokoa 52) Mopo ottaa kuristuksien poiston jälkeen huippuja noin 75km/h

Aprilia RX on mahdollisesti yksi halvimmista, ellei halvin mopo virittää.

Muita mahdollisia kurituksia ovat vuosimallista riippuen edellämainitut sylinterin ja kaasuttimen kuritukset.


TEKNISET TIEDOT APRILIA RX

Moottori 49.75 cm³, Minarelli AM6 2-tahti nestejäähdytys
Puristussuhde 12,5:1
Sytytys Sytytysennakko: 1,5 mm Sytytystulppa: NGK-BR8ES
Teho (kuristamaton) 5.6 kW - rajoittamaton teho 8 hv - rajoittamaton teho
Vaihteita 6
Kaasutin Dell'Orto SHA 14.12 -2003 Dell'Orto PHBN 16 2004->
Käynnistys poljin käynnistys
Renkaat etu: 80/90x21 taka: 110/80x18
Pituus / leveys / istuinkorkeus 2306mm / 810mm / 940mm