Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä artikkeli sisältää vain erikoistietoa 2007-2009 malleihin koskien. Kaikkien muiden työvaiheiden osalta täystehomuunnos tapahtuu samalla tavalla kuin edellisten mallien kanssa.


Euro3 normit tulivat voimaan 2007, jolloin myös Aprilia joutui muokkaamaan hieman 125 kuutioista 2-tahti pyöräänsä. Pyörään tuli uutta entiseen vuodesta 1998 käytössä olleeseen malliin mm. kaasutin (Dellorto VHST28), sähköjärjestelmä, moottorinohjausyksikkö (ECU). Kaikki tässä mainitut ohjeet Apriliasi täysitehoiseksi laittamiseksi on tarkoitettu vain rata- ja kisakäyttöön. Tämän artikkelin tiedot on saatu maahantuojalta. Vaikka pyöräsi olisi vuosimallia 2007, se ei tarkoita sitä, että se olisi Euro3 normien mukaisesti rakennettu. Tämän voit varmistaa tarkistamalla valmistenumerosi, jos valmistenumero alkaa seuraavasti: ZD4RD**** niin on pyöräsi tehty Euro3 normien mukaisesti.

Kaasuttimen säädöt

11kW

Pääsuutin 132
Neula, asento D49/5
Tyhjäkäyntisuutin 36
Luisti 45
Seosruuvin avaut. 1-3/4

21kW

Pääsuutin 185
Neula, asento D53/1
Tyhjäkäyntisuutin 45
Luisti 50
Seosruuvin avaut. 2-1/4

Alkukeväästä ja syksyllä kannattaa pitää isompaa suutinta kuin yleensä.

Tuo 185 on vain tehtaan ilmoittama minimikoko jolla pyörä toimii. Muista, että nämä säädöt ovat tarkoitettu ratakäyttöön joten jos hakee kestävyyttä kannattaa aloittaa suuttimen vaihto ja säätöjen hakeminen 190-200+ väliltä. Jokainen pyörä on yksilö.

Sekä tuossa mainittu seosruuvinkaan asento ei ole juuri oikea, vaan suuntaa antava. Seosruuvin oikea säätö pitää käytännössä etsiä itse.


ECU

Moottorinohjausyksikkö eli ECU.

ECU:ssa ei ole varsinaista kuristusta, poraaminen ainoastaan ottaa rave 1 käyttöön eli päästää solenoidin johdoille virtaa normaalisti. Rave 1 aukeaa näillä sähköillä 7800rpm kohdalla.

Apriliars2007ECU.jpg

EFI-valo

Monia on ihmetyttänyt useimmiten pyörän TT:ksi muuttamisen jälkeen EFI-valo. EFI-valo kertoo virheestä, jonka ECU on havainnut sähköjärjestelmässä. Alla on listattu virheet mistä EFI-valo voi kertoa:

Virhe Kuvaus
Tarkistussummavirhe. ECU:n sisäinen virhe
Kampiakselin asentotunnistin - signaali ei kelpaa. Asentotunnistin ilmoittaa, että kampiakseli on väärässä asennossa.
Latausjännite on alle minimitason. Jännite on ollut alle 10 V yli 10 sekunnin ajan.
Latausjännite on yli maksimitason. Jännite on ollut yli 15.5 V yli 20 sekunnin ajan.
Kaasun asentotunnistin - signaali ei kelpaa. Kaasun asentotunnistin antaa epäkelpoa signaalia.
RAVEn solenoidi - signaali ei kelpaa. Solenoidi antaa virheellisen signaalin (esim. ei kytketty).
Imuventtiilin läpän asentotunnistin - signaali ei kelpaa. Asentotunnistin on havainnut virheen imuventtiilin läpän asennossa (tarkistetaan vain käynnistyksessä).
SAS-valven imuilman lämpötilasensori - signaali ei kelpaa. Lämpötilasensori antaa virheellisen signaalin tai epäkelvon lukeman (esim. SAS-valve tukittu).

Pakoputkisto

Aprilian tehdas kieltää käyttämästä edellisten mallien pakoputkia. Ainoat vaihtoehdot ovat joko ostaa NPM:ltä tehtaan valmistama täysitehopakoputki tai tyhjentää itse A1 pakoputki. Tosin nämä ovat huonoja vaihtoehtoja molemmat, tehdasputki räsään ei ole järin hyvä. Paras vaihtoehto on ostaa arrow/giannelli/jollymoto.

Myös edellisten mallien putkistot sopivat ja toimivat uudemmissa malleissa. Vain on hieman takakiinnike erilainen. Putken saa kiinni takakiinnikettä muokkaamalla, mutta sen asianmukainen muokkaus on tärkeää, koska se saattaa ottaa alakatteeseen kiinni ja sulattaa sitä. Edellisten mallien täystehoinfossa on lisää tietoa tehopakoputkista.

SAS-valve

Pakokaasun puhdistusjärjestelmä eli SAS-valve. Tämä järjestelmä on pyörässä katalysaattorin puhdistuksen takia. Se päästää lävitse puhdasta ilmaa ilmanputsarista ja näin pakoputken lämpötilaa saadaan nostettua ja karstat palavat. Siis ainakin näin teoriassa, oikeasti järjestelmä ei toimi juuri koskaan hyvin ja on vain kuristus.

SAS-venttiiliä ei kannata poistaa käytöstä koska se tukkii vain katalysaattorin tuplasti nopeammin, paras ratkaisu on vain poistaa koko järjestelmä ja vaihtaa putkisto.

Tukkiminen voidaan suorittaa esimerkiksi kuvan osoittamalla tavalla: ApriliaRs2007tttietoa.jpg

R.A.V.E

Pakoaukonsäädin eli R.A.V.E.

Pakoaukonsäätimen toiminta edellyttää ECU:n porausta. Asennus tapahtuu samalla tavalla kuin edellisiinkin malleihin. Uudemmissa malleissa sähköistä ohjainyksikköä ei tarvita, koska ECU hoitaa RAVEn ohjauksen.

Toinen vaihtoehto on hankkia pneumaattimen RAVE2, jonka kanssa ei tarvitse porata ECU:a. Kuvia sen asennuksesta tässä.

Muuta

Tehtaan mukaan pyörän alkuperäinen 16 etuhammasratas tulisi vaihtaa 17 hampaiseen. Tämähän on makuasia.

TPS-järjestelmä eli throttle position sensor ei varsinaisesti tee mitään, toisinkuin monessa muissa joissa se ohjaa öljypumppua. TPS-järjestelmän voi poistaa suoraan ja taitella johdot johtosarjaan kiinni teipillä. Vakio VHST 28 on varsin ikävä säätää johtuen siitä ettei sitä ole varsinaisesti tarkoitettu edes TT:ksi, joten kaasari on hyvä vaihtaa VHSB 34 lorttoon. Suurin ongelma tämän kaasarin kanssa on vakio alipainejärjestelmä tosin sen tilalle saa jo nykyään manuaalihanoja. täältä.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista